Na takéto auto sme čakali! Mercedes má nové vyslovene rodinné auto, Trieda T však osloví každého

Tradičné MPV (alebo van) s priestranným interiérom a posuvnými bočnými dverami má triezvy dizajn a solídnu paletu techniky na palube.
Vydané  Text: 
### Nová Trieda T Značka Mercedes-Benz včera oficiálne predstavila novú modelovú triedu vozidiel. Volá sa Trieda T a mieni osloviť široké zákaznícke spektrum, ktoré má záujem o prémiové rodinné vozidlá. Trieda T zaujme najmä tým, že s karosárskym vyhotovením MPV (respektíve van) bude mať **veľkorysý vnútorný priestor aj pre zadných pasažierov**, neskôr do ponuky predajcov **pribudne aj verzia so 7 miestami**, pridanou hodnotou je variabilita a celkovo vyššia praktická hodnota vnútorného priestoru.
Zákazník bude mať na výber, aké zadné dvere bude chcieť na vozidle mať. Bočné dvere sú posuvné a poskytujú otvor so šírkou 614 milimetrov a s výškou 1 059 milimetrov. Vzadu sú štandardne do hora sa otvárajúce dvere, alternatívne sú k dispozícii dvojdielne zadné dvere. Oba diely dverí je možné zaistiť v polohe 90 stupňov a otáčať do strany v rozsahu až 180 stupňov.
V druhom rade sedadiel sa **vedľa seba zmiestia hneď tri detské sedačky**, interiér v racionálnej miere preberá dizajnové princípy z luxusných modelov SUV, ale stále si ponecháva verejnosťou pozitívne prijímané mechanické ovládače v prednej časti kokpitu – pritom už sériovo je aj Trieda T vybavená **stredovým 7-palcovým displejom s pokrokovým multimediálnym systémom MBUX**, ktorý nachádzame vo všetkých osobných automobiloch značky.
Tento **operačný systém od Mercedesu** vyniká krásnym grafickým spracovaním, štandardnou podporou rozšíreného spojenia so smartfónmi cez Android Auto a Apple CarPlay, ako aj **hlasovým asistentom** (v kombinácii s balíkom navigácie, ktorý sa dodáva na želanie). Zaujímavosťou je, že navigácia v systéme MBUX umožňuje aj zadávanie cieľov prostredníctvom trojslovnej adresy so systémom what3word (w3w). Napríklad naša redakcia na Námestí slobody má w3w adresu aj **///večierky.návrh.smäd**. Svoju adresu môžete zistiť na stránke [what3word.com](https://what3words.com/). Konzervatívnejšieho zákazníka Mercedes osloví dostupnosťou benzínových a naftových pohonov, ale aj triezvym dizajnom predných partií. Už na prvý pohľad je evidentné, že ide o nový Mercedes, pritom na seba nepúta pozornosť avantgardnými kreáciami.
**Nový Mercedes-Benz Triedy T v skratke**: * **tradičné MPV s priestranným interiérom a posuvnými bočnými dverami**; * zadné dvere do kufra sú buď jedny do hora sa otvárajúce, alternatíve dvojkrídlové s aretáciou v 90° a možnosťou otvorenia až do 180°; * v predaji budú **naftové a benzínové motorizácie s pohonom predných kolies**: T 160 d, T 180 d, T 160 a T 180; * **všetky motory sú 4-valcové** s výkonnostným rozpätím 70 až 96 kW a spotrebou max. 7,3 l/100 km. * popri 6-stupňovej manuálnej prevodovke je pre oba naftové modely a pre výkonnejší benzínový model k dispozícii aj 7-stupňová dvojspojková prevodovka DCT. * nízka nakladacia hrana s výškou len 561 milimetrov; * 5-miestna verzia je 4 498 milimetrov dlhá, 1 859 milimetrov široká a 1 811 milimetrov vysoká; * neskôr bude v predaji variant s dlhším rázvorom a celkovo 7 sedadlami; ### Veľa možností personalizácie Bolo by však nesprávne domnievať sa, že toto auto využijú iba konzervatívni zákazníci a tí, ktorí majú proaktívny rodinný život. Mercedes ponúkne aj k novej Triede T vskutku veľké množstvo dizajnových a funkčných doplnkov, ktoré budú zaujímavé aj pre mladých a pracovne orientovaných zákazníkov alebo športovcov. Ide napríklad o **línie výbavy Style a Progressive**, náladové osvetlenie interiéru, čalúnenie sedadiel do imitácie kože ARTICO, mikrovlákna MICROCUT a použitie modernej koženky NEOTEX, pochrómované ventilačné dýzy, **16- a 17- palcové dizajnové disky** s 5 alebo 10-lúčovým dizajnom či systém KEYLESS GO.
**Všetky verzie novej Triedy T pritom majú byť pripravené na prepojenie cez službu Mercedes me connect**. K týmto službám patria služby ovládania na diaľku ako dopyt na status vozidla na diaľku alebo zamykanie a odomykanie dverí na diaľku, je možné kedykoľvek z pohodlia domova alebo na cestách skontrolovať najdôležitejšie údaje o vozidle.
### Vysoká úroveň bezpečnostnej výbavy a 7 airbagov sú už súčasťou sériovej výbavy Text výrobcu: Nová Trieda T má čo ponúknuť aj pokiaľ ide o **bezpečnostnú výbavu**. Vozidlo je sériovo okrem monitorovania tlaku v pneumatikách a systému núdzového volania Mercedes-Benz vybavené množstvom asistenčných jazdných systémov. K týmto systémom patrí asistent rozjazdu na stúpaní, asistent jazdy pri bočnom vetre, asistent sledovania pozornosti ATTENTION ASSIST, aktívny asistent brzdenia s funkciou podpory prejazdu križovatkou, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, asistent sledovania mŕtveho uhla a asistent sledovania povolenej rýchlosti. Na želanie je k dispozícii balík asistenčných jazdných systémov, ktorý okrem aktívneho asistenta udržiavania odstupu DISTRONIC (na výber aj samostatne) obsahuje aj aktívneho asistenta riadenia[5]. Vyšší komfort a bezpečnosť pri parkovaní a vyparkovávaní na želanie poskytne aktívny asistent parkovania so systémom PARKTRONIC a cúvacou kamerou. V kombinácii s ťažným zariadením (na želanie) je Trieda T vybavená aj asistentom stabilizácie prívesu. K vysokej úrovni aktívnej bezpečnosti okrem toho prispievajú aj voliteľné vysokovýkonné svetlomety s LED (súčasť sériovej výbavy v línii Progressive). Svojím širokým rozptylom svetla a farbou podobnou dennému svetlu poskytujú vyššiu bezpečnosť v noci. Navyše vyžadujú menej energie. Aj v prípade záchytného systému patrí Trieda T k vozidlám, ktoré spĺňajú vysoké bezpečnostné štandardy značky Mercedes-Benz. Cestujúcich chráni celkom sedem sériovo zabudovaných airbagov. Napríklad stredový airbag sa pri prudkom bočnom náraze rozvinie medzi sedadlo vodiča a spolujazdca, čím dokáže znížiť riziko zrážky.
### Motorizácie
ModelT 160 dT 180 dT 160T 180
ValceUsporiadanie/početR4R4R4R4
Zdvihový objemcm³1 4611 4611 3321 332
VýkonkW/k70/9585/11675/10296/131
pri1/min3 7503 7504 5005 000
Max. krútiaci momentNm260270200240
pri1/min1 7501 7501 5001 600
Spotreba paliva kombinovaná WLTP[6]l/100 km5,3 – 5,95,5 – 5,96,7 – 7,26,6 – 7,3
Kombinované emisie WLTP[6]g/km138 – 154144 – 154153 – 162150 – 165
Zrýchlenie z 0 na 100 km/hs15,1 – 15,313,2 – 13,614.711,6-12,85
Maximálna rýchlosťkm/h164-165175-177168183-184
### Ceny a dostupnosť Ako informoval slovenský importér, ceny začínajú pod 30 000 eur pre verziu T 160 s benzínovým motorom s výkonom 75 kW (102 k), manuálnou prevodovkou a v základnom variante. Dostupnosť 5-miestnej verzie očakávame počas tohto roka, dostupnosť verzie s dlhším rázvorom a 7-miestnou konfigiráciou nám zástupcovia Mercedesu zatiaľ neprezradili. V budúcnosti sa bude tento van predávať aj ako elektromobil s názvom EQT.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.