Dacia vyrobila už 10 miliónov áut, pripomíname si jej staršie modely

Dacia si tento rok pripísala hneď niekoľko významných míľnikov. Ten posledný sa týka celkového množstva vyrobených áut.
Vydané  Text: 
Dacia má dôvod na oslavu. Po viac ako 50 rokoch existencie značky si pripísala dôležitý míľnik. Podarilo sa jej vyrobiť už 10 miliónov automobilov a kuriózne je, polovicu z celkového počtu rumunská automobilka vyrobila v uplynulých 8 rokov. Aj keď začiatky neboli jednoduché, **dnes patrí Dacia k najobľúbenejším značkám v Európe**. ### 54 rokov existencie **Prvý model výrobcu, Dacia 1100, vyšiel z výrobnej linky už v roku 1968**. Išlo o licencovaný Renault 8, ktorý mal byť vyrábaný pre lokálny trh. Ako uvádza [portál autoevolution.com](https://www.autoevolution.com/news/dacia-builds-10-million-vehicles-is-getting-good-at-making-them-faster-186907.html#), v rovnakom období si Renault 8 licencovalo aj Bulharsko pod označením Bulgarrenault. Toto auto však nezískalo dostatočnú popularitu a už v roku 1970 bol projekt zrušený. Dacia však ďalej napredovala.

Dacia 1100.jpg
Autor: Klexy, CC BY-SA 3.0, Odkaz **Automobilka ťažila predovšetkým z licencií od Renaultu a už v roku 1969 predviedla model 1300, ktorý bol „prebrandovaným“ Renaultom R12. Posledná modernizácia tohto vozidla zišla z výrobných liniek až v roku 2004**, krátko pred tým, ako sa svetu odhalil **Logan, ktorý všetko zmenil**. Do roku 2006 sa však vyrábal pick-up odvodený zo staručkej „tisíctristovky“.

Dacia 1302 Pick-up
### Pomohlo spojenie s Renaultom **Dacia 1300 sa teda vyrábala dlhých 35 rokov** (ak počítame s pick-upom, tak to bolo 37 rokov), **pričom sa celkové množstvo vyrobených kusov zastavilo na čísle 2,3-milióna**. Ak by sme to mali porovnať, s niektorým z novodobých modelov značky, tak napríklad **[Dusterov sa od roku 2010 vyrobilo viac ako 2 milióny](https://en.media.dacia.com/news/2-million-duster-behind-the-scenes-of-a-success-story-d6a5-989c5.html)**, pričom jubilejný dvojmiliónty kus zišiel z výrobných liniek len nedávno.
Automobilka však začínala postupne a väčší rozmach dosiahla najmä v posledných rokoch. **Prvý milión vyrobených áut oslávila už v roku 1985, teda celých 17 rokov od svojho vzniku. Na druhý milión si musela počkať až do roku 1998**. Veci sa však výrazným spôsobom urýchlili v čase, keď do značky vstúpil Renault. **5 miliónov vyrobených kusov rumunská automobilka zaznamenala už v roku 2014**. No a teraz, po ôsmych rokoch od tohto jubilea, sa jej počet vyrobených kusov zdvojnásobil. ### Až 7 miliónov v jednej továrni **Zaujímavosťou je, že z celkového množstva 10 miliónov vyrobených kusov pripadá až [7 miliónov na historickú továreň v rumunskom meste Mioveni](https://www.renaultgroup.com/en/our-company/locations/pitesti-plant-2/)**. Toto číslo sa pritom Dacii podarilo dosiahnuť 19. januára 2022. **Aktuálne najpredávanejším modelom značky je Sandero, ktorého sa celkovo predalo už viac ako 2,6-milióna kusov. Za ním nasleduje legendárna Dacia 1300 a na treťom mieste je stále viac vyhľadávané SUV Duster**. Práve** Duster sa stal aj jubilejným autom s poradovým číslom 10 000 000. Automobilka svoje SUV v špeciálnej edícii Extreme plánuje zaradiť do svojho múzea**, kde bude stáť po boku viacerých legendárnych modelov.
Momentálne má Dacia vo svojom portfóliu celkovo 7 modelov rôznych tried. Nechýba obľúbené Sandero a Sandero Stepway, priestranný Logan, SUV Duster a hneď dvojica veľkopriestorových modelov Jogger a Lodgy. No a samozrejme nesmieme zabudnúť ani na najlacnejší elektromobil na trhu, maličký Spring.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.