Po 30 rokoch končí éra francúzskych MPV! Citroën zastavuje výrobou modelu Grand C4 SpaceTourer

Ľudia sa vyjadrili jasne – chcú SUV.
Vydané  Text: 
**Láska Európanov k viacúčelovým vozidlám kategórie MPV je dnes už len vzdialenou spomienkou.** Nárast popularity modelov SUV prinútil výrobcov automobilov prispôsobiť svoju ponuku novým trendom na trhu. Citroën nezašiel tak ďaleko, aby povedal, že SUV v podstate zabilo celý segment rodinných áut, avšak každému je jasné, čo mali týmto vyjadrením na mysli: *„zmeny očakávaní v oblasti modernosti, štýlu a použitia odvrátili zákazníkov od modelov MPV.“* Po takmer 30 rokoch opúšťa francúzska automobilka segment rodinných MPV, **ukončenie výroby posledného modelu Grand C4 SpaceTourer je naplánované na začiatok júla.** Citroën predával modely MPV už od roku 1994. K prvým môžeme zaradiť model Evasion, z ktorého sa predalo viac ako 120 000 kusov. Väčší model C8 prišiel v roku 2002 a v ponuke sa udržal celých 12 rokov, do dôchodku odišiel v júni 2014 po 150 000 predaných kusoch. **Bola to však Xsara Picasso, ktorá spôsobila explóziu segmentu MPV, pričom hneď po predstavení v roku 1999 sa predalo najmenej 180 000 vozidiel.** Francúzska automobilka si tento model nechala vo svojom portfóliu až do roku 2012, celkovo sa jej podarilo predať ohromných 1,76 milióna vozidiel.
Pokiaľ ide o Grand C4 SpaceTourer, jeho korene siahajú do roku 2006, keď bol uvedený na trh pôvodný model C4 Picasso. **Druhá generácia sa ukázala v roku 2013 spoločne s delenými svetlometmi, ktoré sa stali charakteristickým dizajnovým prvkom novodobých Citroënov.** Začiatkom roka 2018 zmenila svoj názov na C4 SpaceTourer, čo ovplyvnilo aj väčšiu verziu s názvom Grand C4 SpaceTourer. Kratší päťmiestny model to vzdal v roku 2020 a teraz prišiel rad aj na sedemmiestne MPV.
Najlepším rokom pre Citroën z hľadiska dopytu po MPV bol rok 2007, keď značka kombinovane predala 115 000 kusov Xsary Picasso a 215 000 kusov C4 Picasso. **Náhradou za klasické MPV sú dnes osobné dodávky Berlingo a SpaceTourer.**




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!