Skryté výhody diaľničnej známky, o ktorých motoristi vôbec nevedia

Služby diaľničnej patroly sú bezplatné aj pre motoristov, ktorých vozidlá boli od kúpy diaľničnej známky oslobodené.
Vydané  Text: 

Poruchy, nehody aj prekážky na ceste rieši Diaľničná patrola

Vedeli ste, že zakúpením diaľničnej známky automaticky získavate aj služby, za ktoré si inak musíte platiť poistenie u poisťovní alebo asistenčných spoločností? Je to tak, služba má názov Diaľničná patrola a evidentne ide o medzi motoristami veľmi priaznivo hodnotenú službu (prečítajte si hodnotenie Diaľničnej patroly na Facebooku. Služby sú bezplatne k dispozícii aj pre cudzincov s riadne zakúpenou známkou a tiež pre motoristov, ktorých vozidlá boli od povinnosti kúpiť si diaľničnú známku oslobodené. Len pre doplnenie, pred niekoľkými dňami Národná diaľničná spoločnosť informovala, že za prvé dva mesiace roka 2022 predala už 868 709 kusov elektronických diaľničných známok (eDZ). Príjem z úhrady eDZ tak dosiahol 25 435 338 eur bez DPH. Tohtoročný predaj známok sa v porovnaní s rokom 2021 rozbehol omnoho rýchlejšie, uvádza NDS na svojich stránkach. **Diaľničná patrola funguje už siedmy rok**, vznikla v apríli 2015 a ešte minulý rok Národná diaľničná spoločnosť uviedla, že posádky absolvovali takmer 13 miliónov kilometrov, spravili 110-tisíc kontrolných okruhov, opravili 11-tisíc defektov a zasahovali pri 9-tisíc nehodách a požiaroch. Z uvedeného vyplýva aj rozsah činnosti patroly: má za úlohu kontrolovať stav diaľníc, reagovať na vzniknuté problémy, asistovať motoristom pri oprave porúch či defektov, ale napríklad aj starať sa o čistotu odpočívadiel. Pre motoristov je dôležité vedieť, že keď na svojom vozidle dostanú poruchu alebo defekt, nemusia hneď volať svoju asistenčnú službu a prípadne doplácať za výjazd alebo nadštandardné výkony. Stačí zavolať na telefónne číslo 0800 100 007 alebo udalosť nahlásiť cez mobilnú aplikáciu Pomoc na diaľnici Apple AppStore, Google Play. Výhodou aplikácie je, že umožňuje presnú lokalizáciu miesta udalosti, takže motorista nemusí vysvetľovať, kde sa presne nachádza. Pre správnu funkčnosť aplikácie je potrebné zapnúť GPS a pripojenie na internet. Zaujímavou funkciou aplikácie je možnosť sledovanie dianie na diaľnici a odpočívadlách cez vybrané kamerové systémy, na výber sú zatiaľ body na ťahoch D1, D2 a R1 s možnosťou uloženia konkrétnych bodov do vlastného zoznamu. Cez aplikáciu alebo telefónne číslo môžete nahlasovať aj prekážky na diaľnici, ak ich spozorujete.

Definitívne riešenia: Kedy nemusíte zastaviť na STOPke a ako je to s druhým autom v poradí?

Aj v čase, keď je aktuálne znenie zákonov dostupné kedykoľvek a každému, si motoristi málokedy dohľadajú odpovede na otázky súvisiace s dopravou.

Čo obsahuje auto Diaľničnej patroly

Vozidlá sú vybavené prenosným dopravným značením, náradím (bežné náradie motoristu, lopata, krompáč, zdvihák, ťažné lano), hasiacimi prístrojmi, prostriedkami na odstraňovanie ropných produktov, kartou pomoci pre motoristov v 13 cudzích jazykoch či balíčky pre poskytnutie predlekárskej prvej pomoci, uvádza Národná diaľničná spoločnosť. Diaľničná patrola je v nasadení na celej diaľničnej sieti na Slovensku 365 dní 24 hodín denne, služba je celkom bezplatná.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.