Neverte ani vlastným očiam, toto nie je fotografia. Pozrite sa, ako sa robia najnovšie reklamy autá, ako Lexus LC 500 Convertible

Myslíte si, že sa pozeráte na reálnu fotku? Výroba reklamy na autá prebieha v 3D programoch, ani videá nie sú skutočné.
Vydané  Text: 
*Neverte ani vlastným očiam*, to je silná fráza, ktorú by sme mali mať na pamäti predovšetkým v súvislosti s vážnymi udalosťami a javmi. Podnecuje nás k sebareflexii a uvedomovaniu si toho, že informácie môžu byť prekrúcané, dezinterpretované, prípadne sa môžeme vlastnými očami pozerať na niečo, čo vôbec nie je pravda. Svojím spôsobom to platí aj pre obrazové materiály, o ktorých si spočiatku môžeme myslieť, že sú fotografiami, ale dôslednejší pohľad odhalí, že ide o počítačom generované grafiky, teda CGI (computer generated imagery). CGI sa už dávno nepoužíva len vo filmoch, nachádza uplatnenie aj v reklamnom priemysle. A niekedy ide o mimoriadne počiny, napokon aj v našich končinách sme si už celkom zvykli na reklamy na ponožky s tancujúcimi hlodavcami alebo predtým animovaného psíka s predkusom. Kvalita CGI v priebehu uplynulých 20 rokov dramaticky vzrástla a počítačom vytvorené scenérie sa v hojnej miere využívajú aj v reklamách na nové automobily. Ak sa vám nejaké auto zapáčilo práve preto, že bolo v reklame dobre nasvietené a predvádzalo dobré jazdné vlastnosti, vedzte, že ani to nemuselo byť skutočné. 3D animácie vytvorené v počítačoch dnes vedia byť natoľko kvalitné, že laické oko ani nepotrehne, že sa nepozerá na reálne kamerou zhotovené zábery. Príkladom toho, ako môže výroba videoreklamy na auto vyzerať, je aj video nižšie spred niekoľkých rokov. Je demonštráciou elektrického podvozka Black Bird od firmy Mill, ktorý spoločne s počítačovým programom dokáže fotorealisticky simulovať jazdu takmer akéhokoľvek automobilu na svete. ### Lexus LC 500 Convertible Zaujímavým príkladom toho, že keď sa virtuálny 3D model spracuje naozaj detailne, je prakticky na nerozoznanie od reality, je aj Lexus LC 500 Convertible (2021), ako ho publikoval grafik „B DR“ na profesionálnej sociálnej sieti pre umelcov Behance ([zdroj](https://www.behance.net/gallery/139133477/2021-lc-500-convertible-CGI)). Diela grafika situujú kabriolet od Lexusu do dvoch prostredí, interiérového štúdia a na cestu. Nebolo by na tom nič výnimočné, keby tieto diela nevynikali ohromujúcim dôrazom na detaily a celkovým vyhotovením. Keby ste nevedeli, že ide o počítačom vytvorený obsah, nepochybne by ich považovali za fotografie. Ide o ďalšiu ukážku pripomenutia, že by sme naozaj nemali veriť ani vlastným očiam.
Lexus LC 500 Convertible 2021 od grafika B DR
Na rok 2022 pripravil Lexus zlepšenia modelov Lexus LC Coupé a LC Convertible. Napríklad zdokonalený systém zavesenia kolies a ďalšie opatrenia na zvýšenie jazdného pohodlia. V tomto roku tiež vzniknú historicky prvé vozidlá z programu Lexus Bespoke Build, na Slovensku pod názvom Bespoke Coupe a Bespoke Marina pre model Convertible s možnosťou objednávať obe verzie modelu v nových limitovaných edíciách.

LEXUS LC dostane lepší podvozok a nové limitované edície pre Slovensko

Na rok 2022 pripravil Lexus zlepšenia modelov Lexus LC Coupé a LC Convertible




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »