Bestseller Volkswagenu je oficiálne späť! Za takúto cenu si môžu zákazníci model e-up! objednať v Nemecku.

Reinkarnovaný e-up! pravdepodobne zavíta aj na náš trh. Svojou cenou bude pre mnohých lákadlom.
Vydané  Text: 
Pred pár týždňami sa začalo hovoriť o tom, že [Volkswagen navráti svoj malý mestský e-up! do produkcie](https://www.autoviny.sk/novinky/123282/volkswagen-kvoli-neustalemu-dopytu-ozivuje-jeden-zo-svojich-oblubenych-modelov). **Objednávky na tento model predčasne skončili v roku 2020 a to najmä kvôli enormne vysokému dopytu**. Celý rok 2021 bol pritom venovaný dokončovaniu áut, ktoré automobilka nestihla dodať. Teraz sa však e-up! vracia v plnej sile. ### Stále vynikajúci Malé mestské autíčko s elektrickým pohonom zaujme predovšetkým svojimi parametrami. **Do interiéru sa pohodlne zmestia štyria ľudia a z výkonnostnej stránky je na tom viac ako dobre**. Nie je preto divu, že sa e-up! za minulý rok umiestnil na druhom mieste v predajoch Volkswagenu v Nemecku. **Automobilka vo svojej [tlačovej správe](https://www.volkswagen-newsroom.com/en/press-releases/welcome-back-volkswagen-e-up-available-for-order-again-7755) prisľúbila, že sa tento obľúbený mestský elektromobil postupne vráti na trhy vo viacerých štátoch v Európe**.
**Oživený e-up! ponúkne elektromotor s výkonom 61 kW (82 koní) a krútiacim momentom 210 Nm**. Jeho **batéria s kapacitou 32,3 kWh bude autu postačovať na zvládnutie 258 kilometrov** podľa cyklu WLTP. Táto kapacita je pritom viac než dostačujúca, keďže hlavným pôsobiskom modelu e-up! nie je diaľnica, ale mesto s dostatočným počtom nabíjacích staníc. **Vďaka maximálnemu podporovanému výkonu nabíjacej palubnej sústavy 40 kW, zvládne nabitie na 80 % za 60 minút. Na nabíjačke so striedavým prúdom ho môžete nabíjať s maximálnym výkonom až 7,2 kW**. ### Zaujme aj výbavou **Staro-nový model ponúkne hneď najvyššiu výbavu nazvanú Style Plus**, ktorá obsahuje aj také prvky, ako je napríklad **Lane Assist, automatická klimatizácia Climatronic, kožou obšitý multifunkčný volant či 15-palcové zliatinové disky Blade**. Cena za e-up! je na nemeckom trhu stanovaná na 26 895 euro, na ktoré je možné využiť tamojšiu štátnu dotáciu vo výške 9 570 euro. **Vo finále teda e-up! môže stáť len 17 325 euro!**
Volkswagen týmto modelom výrazne podporil európsku ofenzívu elektromobilov. **Len za minulý rok automobilka predala celosvetovo viac ako 263 tisíc elektrických áut**. Do roku 2030 má však v pláne aj vďaka stratégii ACCELERATE predávať na európskom trhu až 70 % áut na baterky. Model e-up! jej v tom má výrazným spôsobom dopomôcť do príchodu auta odvodeného zo štúdie ID.LIFE.

VW ID. LIFE od Jozefa Kabaňa ukazuje, ako bude vyzerať segment malých elektrických áut do 20 tisíc euro za 4 roky

Štúdia Volkswagen ID. LIFE poodhaľuje akým smerom sa bude uberať segment malých mestských áut v najbližších rokoch. Stojí na novej podvozkovej platforme, ktorú bude v budúcnosti využívať aj nástupca Fabie.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.