Ukrajinci a ich elektromobil s dojazdom 1000 km nabitým za 8 minút. Čo sa stalo s projektom Himera-Q?

Navrhnutý na Ukrajine a vyrobený v Španielsku. Superšportový elektromobil Himera-Q vyzerá úžasne a jej technické parametre sú priam dychberúce, ale v posledných rokoch o ňom nevieme prakticky nič. Zahodiť takýto projekt do koša bola veľká škoda.
Vydané  Text: 

Po projekte Himera-Q sa v uplynulých troch rokoch zľahla zem. Je to škoda, pretože elektromobil sľuboval mimoriadne technické parametre a nádherný dizajn. Pozrime sa na tri dôvody, pre ktoré by sme nemali nechať tento krásny projekt zapadnúť prachom:

#1 Predpokladané parametre sú skvelé

Himera-Q počítala s plne elektrickým pohonom, trakčnými batériami s grafénom, eventuálnym dojazdom do 1 000 kilometrov a schopnosťou nabíjať sa v turbo móde, ktorý by na kompatibilnej nabíjačke batérie dobil už za 8 minút. Maximálna konštrukčná rýchlosť 350 km/h a výkon elektrického pohonu až tisíc konských síl nám robia na čele vrásky nedôvery, ale keď ich výrobca uvádza, možno sú dosiahnuteľné. Podľa dostupných informácií Himera-Q dosiahne rýchlosť 100 km/h za menej ako tri sekundy.
Ukrajinský elektromobil Himera-Q (2017) na skici

#2 Dizajn dokázal, že to na Ukrajine vedia

Vedeli ste, že Himera-Q sa nápadne podobá na štúdiu Lada Raven od dizajnéra Dmitryho Lazareva z roku 2016? Podobnosť je priam do očí bijúca, ale ťažko zhodnotiť, či s týmto dizajnom prišila prvá Himera alebo Lada. V každom prípade dizajn Himery dokazuje, že to na Ukrajine vedia a majú vkus. Veď tento superšport vyzerá lepšie ako väčšina športových áut renomovaných značiek. Keby si takýto dizajn osvojilo také Ferrari, dočkalo by sa nekonečných ovácií, v prípade ukrajinského auta sa tieto ovácie trocha pozabudlo.
Ukrajinský elektromobil Himera-Q (2017)
Koncept Lada Raven (2016)

#3 Treba podporovať inovátorské domáce európske značky

Áno, Ukrajinu už možno mnohí nevnímajú ako Európu (najmä vzhľadom ku komplikovanej politickej situácii), ale náš východný sused je geograficky súčasťou Európy. Keď sa tu objaví nový výrobca automobilov, môžeme ho teda považovať za európskeho a čo je domáce, to sa cení. Dnes sú ázijské automobilky dobíjajúce európsky trh schopné vyrábať skvelé autá za výborné ceny, dokonca aj športové a pozície európskych automobiliek sa môžu dostať do ohrozenia. Každá jedna značka, ktorá ponúkne inovátorský a zaujímavý model, môže teda prispievať k ďalšej konkurencieschopnosti domáceho autopriemyslu, ponúkať ľuďom prácu a vytvárať okolo seba množstvo subdodávateľských spoločností podporujúcich zdravú ekonomiku.
Ukrajinský elektromobil Himera-Q (2017) na expozícii v Kyjeve
Auto s odhadovanou cenou 700-tisíc eur, akým je práve Himera-Q, síce nikdy nebude vyrábané masovo. Uvažovalo sa, že by sa Himera-Q mohla zhotovovať v Barcelone, údajne firma zamestnala desať ľudí, ktorí postavili dva prototypy. Ale bez fotiek a akejkoľvek mediálnej propagácie. Plán bol vyrábať desať kusov superšportov ročne, pričom prvé kusy pre zákazníkov mali byť zákazníkom dodané už pred tromi rokmi. Nepodarilo sa naplniť ani jeden z týchto plánov a v tieni covidovej krízy a komplikovanej politickej situácie iba ťažko môžeme očakávať, že by projekt vstal z popola.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.