Každý deň miznú klasické spaľovacie autá z ponuky! Situácia praje jazdenkám, ktoré stúpajú na cene

Stredná hodnota ceny jazdených áut sa na Slovensku blíži k 7 000 €.
Vydané  Text: 
Ešte koncom minulého roka sa počet ponúkaných ojazdených áut na trhu kontinuálne znižoval. V januári tohto roku už ale začali vozidlá pribúdať – medziročne sa v slovenskej inzercii objavilo o 7 420 ojazdených áut viac a celkovo ich tak v minulom mesiaci bolo inzerovaných 45 590. V porovnaní s decembrom 2021 ich počet narástol o 1 821. Predcovidové hodnoty však ponuka stále nedosahuje – v januári 2020, ktorý ešte nebol ovplyvnený pandémiou, totiž objem ojazdených áut ponúkaných na tuzemskom trhu presahoval 54 tisíc áut. **Stredná hodnota ceny od začiatku pandémie pritom neustále rastie.** V roku 2020 bola 5 999 eur, o rok neskôr sa dostala na 6 100 eur a v januári roku 2022 sa už vyšplhala na 6 800 eur. Vyplýva to z pravidelnej analýzy trhu ojazdených áut, ktorú realizuje spoločnosť AURES Holdings.
*„Stále sledujeme, že primárny automobilový trh sa po pandémii ešte stále nedostal do normálu. Počet automobilov v ponuke sa síce zvýšil, no ceny ojazdených vozidiel aj tak naďalej rastú. V porovnaní s minulým rokom sa stredná hodnota ceny zvýšila až o 700 eur. Takto dynamické zmeny na trhu sme už dlho nezažili,“* hovorí Petr Vaněček, prevádzkový riaditeľ AURES Holdings. Medziročný cenový rozdiel pri desaťročných automobiloch, ktoré sú v slovenskej inzercii najbežnejšími (medián veku je 10,5 roka), sa tak pohybuje v rozmedzí od 3,63 do 11,60 %. **Najčastejšie ponúkaným vozidlom bola v januári na Slovensku Škoda Octavia (3 280 ks).** Na druhej priečke bol VW Golf (1 791 ks) a nasleduje Škoda Fabia (1 746). Stredná hodnota veku bola v januári 10,5 roka a tachometer inzerovaných áut najčastejšie ukazoval hodnotu 172 000 km.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »