Toyota predstavila Yaris na vodík! Ide o súčasť plánu japonských automobiliek na záchranu spaľovacích áut

Toyota predstavila svoj experimentálny vodíkom poháňaný spaľovací motor v ocenenom modeli GR Yaris. Vodíkové palivo, palivové nádrže a postup tankovania sa pri experimentálnom vozidle nijako nelíšia od už sériovo vyrábanej vodíkovej Toyoty Mirai.
Vydané  Text: 
Zatiaľ čo však Mirai využíva na výrobu elektriny chemickú reakciu prebiehajúcu v palivových článkoch, **experimentálny GR Yaris je vybavený spaľovacím motorom na vodíkové palivo.** Technológia vodíkových spaľovacích motorov je stále na začiatku koncepčného vývoja, ktorý začal v roku 2017, ale zatiaľ bez komerčných účelov. Experimentálna Corolla Sport s vodíkovým pohonom a prakticky nulovými výfukovými emisiami ale už dnes vykazuje prvotriedne schopnosti v japonských motoristických súťažiach. Kiičiro Toyoda, zakladateľ spoločnosti Toyota Motor Corporation, už v roku 1952 zdôrazňoval, že **Japonsko musí uspieť vo výrobe osobných áut, a preto sa výrobcovia musia zúčastňovať na automobilových pretekoch,** aby otestovali odolnosť a výkonnosť vozidiel a ukázali ich vrcholné schopnosti. *„So súťažami prichádza pokrok a rovnako aj nadšenie motoristických fanúšikov. Cieľom pretekania však nie je len uspokojiť našu zvedavosť, ale hlavne posilniť rozvoj japonského automobilového priemyslu,“* povedal Kiičiro už pred 70 rokmi. A rovnaký trend Toyota udržuje dodnes.
Vodíkom poháňaný experimentálny GR Yaris aj Corolla Sport používajú rovnaký radový trojvalec G16E-GTS 1,6 litra s preplňovaním, aký nájdeme aj pod kapotou oceňovaného modelu GR Yaris, ale s upraveným systémom prívodu a vstrekovania paliva na používanie vodíka. **Experimentálna vodíková Corolla Sport sa v Japonsku od mája tohto roku úspešne zapája do pretekárskeho seriálu Super Taikyu vo farbách tímu ROOKIE Racing** (odnož pretekárskeho tímu Toyota GAZOO Racing), v rámci ktorého automobilka testuje experimentálny vodíkový spaľovací motor za náročných podmienok motoristického športu. *„Prvý krok, teda súťažiť a vyvíjať náš vodíkový motor, sme učinili s mentálnym postojom vyrovnať sa so všetkými výzvami. Dokážem si predstaviť, že za 10 rokov budú veci vyzerať o dosť inak, ale dúfam, že sa ľudia dokážu ohliadnuť a vidieť, ako sme sa tejto výzve s chuťou postavili a užili si každý okamih,“* hovorí Akio Toyoda, prezident spoločnosti Toyota Motor Corporation. **Spaľovanie vodíka prebieha omnoho rýchlejšie než v prípade benzínu, čo sa odráža v dobrej odozve pri vynikajúcich ekologických parametroch.** Spaľovanie vodíka je extrémne čisté a má tiež potenciál sprostredkovať potešenie za volantom s podobným zvukovým a zmyslovým sprievodom ako v prípade klasických spaľovacích motorov. **Toyota zvyšuje svoje úsilie na ceste k uhlíkovej neutralite aj snahami o presadzovanie vodíka cestou popularizácie vodíkových vozidiel a mnohých iných produktov poháňaných palivovými článkami.** V ďalšom zdokonaľovaní technológií vodíkových motorov prostredníctvom motoristického športu vidí Toyota možnosť ešte viac prispieť k rozvoju vodíkovej spoločnosti.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.