Nová ASTRA KOMBI odhalená! Má vyše 600-litrový kufor aj inteligentnú podlahu Intelli-Space

Nie je trúfalé tvrdiť, že nová Astra bude patriť medzi najkrajšie a najpraktickejšie kombi na trhu.
Vydané  Text: 
Značka Opel odhalila novú generáciu modelu ASTRA SPORTS TOURER, premiéra verzie kombi nasleduje niekoľko mesiacov po tom, čo sme spoznali definitívnu podobu hatchbacku. Ide o vôbec prvý model kombi, ktorý už využíva novú dizajnovú filozofiu značky. S ňou prišla nielen Astra hatchback, ale aj modely Mokka, Grandland či Crossland a vyznačuje sa najmä unifikovaným spracovaním prednej masky v štýle Opel Vizor. Pre mnohých bude dobrou správou, že Astra kombi bude prvýkrát v predaji aj s plug-in hybridným pohonom, čím sa stane vôbec prvým elektrifikovaným kombi výrobcu. Astra novej generácie je evidetne nositeľom veľkých inovácií, čo jej napokon s ohľadom na jej význam v modelovom portfóliu prináleží.
### Menšia, ale zároveň väčšia – áno, ide to Nový Opel Astra Sports Tourer bude označovaný najmä ako Astra kombi alebo Astra ST, ponúkne na kompaktnej podvozkovej platforme vskutku pôsobivé rozmery. Dĺžka vozidla dosahuje 4 642 mm, šírka 1 860 a výška 1 480 mm. Nová Astra kombi je tak až o 60 mm kratšia ako predchodca, čo neznie veľmi dobre – lenže toto skrátenie dĺžky sa nepremieta do zmenšenia vnútorného priestoru, pretože je výsledkom skrátenia predného previsu. Skrátka, predná časť s motorom je kratšia, vďaka čomu sa celková dĺžka auta mohla zmenšiť. Z nášho hľadiska ide o priaznivú zmenu, pretože kratší predný previs uľahčí parkovanie v stiesnených priestoroch a umožní vyhnúť sa škrabancom. Rázvor kolies sa pritom v porovnaní s hatchbackom predĺžil až o 57 mm na celkových 2 732 mm. Možno už nastal čas prehodnotiť význam pojmu „kompaktný“, pretože si pod ním obyčajne asociujeme slovo „malý“. Astra ST však malá rozhodne nie je.
Interiér sa v porovnaní s hatchbackom prakticky nezmenil. Zaujme najmä združený obrazový štít Pure Panel a vysoká lakťová opierka s mohutnejším stredovým tunelom.
### Veľký batožinový a nákladný priestor Nová Astra Sports Tourer disponuje batožinovým priestorom s východiskovou kapacitou 608 litrov. Ak sa zadné sedadlá sklopia (a vedia sa sklopiť do úplnej roviny), sprístupní sa nákladný priestor s kapacitou 1 634 litrov. To sú hodnoty, ktoré by sme pred niekoľkými rokmi očakávali od o čísla väčšieho kombi. Verzie s plug-in hybridným pohonom budú o niečo menšie, ponúknu priestor s kapacitou od 548 do 1 574 litrov.
Silným argumentom v prospech novej Astry kombi má byť aj pestrá variabilita tohto nákladného priestoru. Zadné sedadlá sa už v základnej výbave sklápajú jednotlivo v pomere 40:20:40 a podlaha je úplne rovná. Za príplatok, respektíve v rámci vyšších výbav, potom Astra kombi ponúkne aj takzvanú inteligentnú podlahu, ktorú nazýva „Intelli-Space“. „Ide o pohyblivú podlahu, ktorá sa dá ľahko nastaviť jednou rukou do vyššej alebo nižšej polohy a zaparkovať v uhle 45 stupňov. Kto chce ešte viac pohodlia, zasúvací kryt batožinového priestoru je možné uložiť, keď je pohyblivá podlaha v hornej aj dolnej polohe – na rozdiel od konkurencie, ktorej vozidlá umožňujú uložiť kryt len vtedy, keď je podlaha v hornej polohe,“ uvádza Opel vo svojej tlačovej správe. Praktický je aj ďalši detail týkajúci sa povinnej výbavy vozidla. „Súprava na opravu pneumatík a lekárnička sú uložené v praktických priehradkách pod podlahou a cestujúci k nim majú prístup z batožinového priestoru rovnako ako z priestoru zadných sedadiel. To znamená, že ich dočiahnu bez toho, aby museli vyložiť celý obsah batožinového priestoru.“ Opel skrátka vie, že kufor sa obyčajne používa na to, aby sa v ňom viezol náklad.
Výrobca ďalej upozorňuje na možnosť elektrického otvárania dverí aj bezdotykovo, teda pohybom nohy pod zadným nárazníkom. Čo ma osobne zaujíma – a to zatiaľ automobilka neodhalila ani prostredníctvom pomerne skromnej fotogalérie – je ďalšie vybavenie batožinového priestoru. Mám na mysli vybavenie sieťkami, zadržiavacími pásmi, háčikmi pre zavesenie nákupných tašiek, prípadne ďalšie katalógové doplnky pre ľudí, ktorí svoje kombi používajú plnohodnotne. Opel pripomína v podstate len to, že v kufri odveziete aj klietku so stredne veľkým psom.
### Motorizácie pre Opel Astra kombi Okrem elektrického pohonu bude nová Astra Sports Tourer v ponuke aj s benzínovými a naftovými motormi. Výkon zážihových a vznetových variantov sa pohybuje v rozmedzí od 81 kW (110 k) do 96 kW (130 k), kým elektrické plug-in hybridné varianty dosahujú systémový výkon až 165 kW (225 k). Štandardnou výbavou modelov so zážihovým a vznetovým motorom je šesťstupňová prevodovka. Osemstupňová automatická prevodovka (elektrifikovaná na plug-in hybridných modeloch) je voliteľná pri výkonnejších motoroch. ### Cena a dostupnosť Výrobca zatiaľ neinformoval o dostupnosti nového OPEL ASTRA SPORTS TOURER. Príchod do predaja očakávame v priebehu druhej polovice roka 2022. Webstránky značky Opel ešte neinformujú o slovenských cenách novej generácie Astry, má uvedené len ceny pre odchádzajúcu generáciu: 15 790 eur za hatchback a 16 990 eur za kombi. Cenový rozdiel je teda len 1 200 eur a očakávame, že aspoň približne bude zachovaný aj pre Astry novej generácie. Čo sa však zvýši určite, je východisková cena Astry hatchback. V Nemecku má Astra hatchback nastavenú cenovku od 22 465 eur a Astra Sports Tourer plug-in hybrid od 35 800 eur. Ceny za verzie s jednoduchšími pohonmi (benzín, nafta) v nemeckom cenníku zatiaľ nefigurujú.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.