Volkswagen na Slovensku zatvára fabriku pri Bratislave, zamestnancov ale neprepustí

Aktualita zo Slovenska
Vydané  Text: 
Spoločnosť Volkswagen na Slovensku prevádzkuje tri závody. Najväčší a najznámejší je v Devínskej novej vsi a ide o najväčšieho zamestnávateľa na Slovensku, v Martine spoločnosť vyrába komponenty pre prevodovky a v Stupave sa nachádza nástrojáreň s niekoľkými desiatkami zamestnancov. Práve **nástrojáreň v Stupave sa teraz bude rušiť**, ako [informuje denník TVnoviny.sk v reportáži Martina Prôčka](https://www.tvnoviny.sk/ekonomika/2042588_volkswagen-zatvori-mensiu-fabriku-na-zahori-pracuje-v-nej-60-ludi). „*Ide o plánovanú organizačnú zmenu, ktorú so sebou prináša vývoj ako v našom podniku, tak aj v koncerne – s ohľadom na už avizovaný nábeh nového projektu, čiže výroby nových modelov VW Passat a Škoda Superb. Naším cieľom je sústrediť sa na také procesy a aktivity, ktoré podporia našu hlavnú činnosť a tou je výroba vozidiel a zároveň zvýšia našu konkurencieschopnosť*,“ povedala **hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Makayová** pre TVnoviny.sk. Reportáž ďalej pripomína, že približne 60 zamestnancov stupavnej prevádzky nebude prepustených, ale spoločnosť pre nich nájde iné uplatnenie. Má to byť dôsledok aj kolektívnej zmluvy z roku 2019, ktorú zamestnávateľ uzavrel v spolupráci s Modernými odbormi Volkswagen. Zmluva pojednáva aj o takzvanej garancii zamestnanosti, teda, „že počas piatich rokov od uzatvorenia kolektívnej zmluvy nemôže byť nikto v podniku prepustený z organizačných dôvodov na strane zamestnávateľa.“ ### Automobilky na Slovensku Spoločnosť Volkswagen Slovakia, a.s. vznikla v roku 1991 a dnes patrí medzi najvýznamnejšie spoločnosti na Slovensku. Je najväčším súkromným zamestnávateľomv krajine s približne 15-tisíc zamestnancami. Tí pracujú v závodoch v Bratislave, Martine a zatiaľ aj v Stupave. Z Bratislavy do celého sveta exportuje až 99 percent produkcie, ide o modely ako Porsche Cayenne, Volkswagen Touareg, Audi Q7 a Audi Q8, v minulosti sa v závode vyrábali aj vozidlá kategórie supermini pre SEAT, Škodu a Volkswagen.Martinský závod vyrába komponenty pre prevodovky a podvozky, závod v Stupave je otvorený od októbra 2014 a ide o nástrojáreň. Pred niekoľkými dňami sme informovali, že Volkswagen mieni vo východnej Európe [vybudovať novú továreň na batérie](https://www.autoviny.sk/novinky/122940/aktualne-vw-buduci-rok-postavi-novu-tovaren-na-baterie-v-hre-je-aj-slovensko), pričom jedným z kandidátov malo byť aj Slovensko.

Volkswagen plánuje novú továreň na batérie, môže vyrásť na Slovensku

Stane sa Slovensko ešte viac závislým na automobilovom priemysle?

Okrem Volkswagenu na Slovensku vyrábajú aj vozidlá iných automobiliek. **Stellantis vyrába v Trnave** (predtým PSA Group Slovakia), aktuálne vyrába mimoriadne obľúbené modely Citroën C3 a Peugeot 208, podľa údajov z minulého roka denne vyprodukuje 1.395 vozidiel. V Tepličke nad Váhom **pri Žiline má svoj výrobný závod automobilka Kia** a **v Nitre sa vyrábajú automobily vo výrobnom závode Jaguar Land Rover Slovakia**. Okrem automobilek u nás pôsobia aj spoločnosti, ktoré sa aktívne zúčastňujú rozvoja autopriemyslu, špeciálne v oblasti elektromobility. Príkladom je spoločnosť InoBat, ktorá v závode vo Vodedaroch prevádzkuje závod na vývoj, výrobu a recykláciu batérií pre elektromobily. O jej najnovšom produkte sme písali iba pred niekoľkými týždňami:

Horúca správa: Jedna batéria v elektromobile na celý život? Slováci takú vyrobili a úspešne otestovali v NCT!

Slovenská batéria od InoBat pre elektromobily prekonala dnes bežne používané riešenie. Stojíme na prahu novej éry elektromobilov, v ktorých už batéria nebude problémom.








Pokračujte na ďalší príspevok »