Navigácie pre kamióny Garmin dezl: Profesionáli potrebujú profi riešenia, nie mobily

Bežný slovenský motorista sa obyčajne na kamióny na diaľniciach a cestách v meste posťažuje, ale aj on veľmi dobre vie, že bez nich by boli naše životy podstatne komplikovanejšie. Len si predstavte, že by nemal kto alebo na čom voziť tie stovky ton potravín, surovín a komponentov do výroby, bielu a čiernu techniku, kozmetiku, náradia a všetko možné do domácností…. Prečítať celé
Vydané  Text: 
Modely Garmin dezl LGV800 a LGV1000 umožňujú aj zobrazenie vo vertikálnom režime, ktorý mnohí motoristi považujú za veľmi praktický.
Bežný slovenský motorista sa obyčajne na kamióny na diaľniciach a cestách v meste posťažuje, ale aj on veľmi dobre vie, že bez nich by boli naše životy podstatne komplikovanejšie. Len si predstavte, že by nemal kto alebo na čom voziť tie stovky ton potravín, surovín a komponentov do výroby, bielu a čiernu techniku, kozmetiku, náradia a všetko možné do domácností. Veď aj palivová kríza vo Veľkej Británii je napokon vyústením problémov dopravcov, ktorí sa nemohli domôcť riešení. Vodiči kamiónov sú profesionáli, ktorí nám zabezpečujú zvyšovanie životnej úrovne a dostupnosť tovarov, v celom tomto rozsiahlom systéme pritom zohrávajú kľúčovú úlohu. Pre nich je zasa kľúčové doraziť do cieľa v stanovenom čase a po ideálnej trase. Keď ročne najazdia aj 100-tisíc či dokonca 125-tisíc kilometrov, potrebujú také navigácie, ktoré sú prispôsobené práve pre kamióny. Navigácia pre kamióny má svoje špecifiká, na ktoré sú bežné navigácie pre osobné automobily nepripravené. Preto existujú produkty pre profesionálov, ako tie zo série dezl od značky Garmin.

Špičkový hardvér pre špecializovaný softvér

Garmin dezl je navigácia určená špeciálne pre vodičov veľkých nákladných automobilov, kamiónov alebo autobusov, je však možné vybrať aj profil pre osobný automobil. V navigácii si zvolíte typ vozidla s jeho parametrami ako sú rozmery a hmotnosť, nebezpečnosť nákladov, či je v súprave príves a doplniť je možné aj maximálnu hmotnosť na nápravu, počet náprav, maximálnu rýchlosť a podobne. dezl následne na základe týchto údajov vypočíta najvhodnejšiu trasu, ktorá zohľadní dopravné obmedzenia (nízke podjazdy, hmotnostné limity), ale tiež napríklad prudké stúpanie, úzke cesty, ostré zákruty a podobne. Okrem toho dokáže upozorniť na nebezpečné alebo neprehľadné miesta na trase, ako sú železničné priecestia, školské zóny a tak ďalej. Navigácia GARMIN dezl teda zaisťuje bezpečnosť na trase tým, že ju prispôsobuje potrebám veľkého nákladného auta. To znamená, že vodič sa nemusí báť, že sa náhle dostane na cestu s nižšou povolenou hmotnosťou alebo na most, popod ktorý jeho vozidlo jednoducho neprejde. Pridanou hodnotou je, že navigácie Garmin dezl umožňuje nastaviť a uložiť do pamäti navigácie niekoľko samostatných profilov pre rôzne nákladné automobily s rôznou konfiguráciou, ktoré sa v prípade prenesenia navigácie z jedného vozidla do druhého dajú jednoducho prepínať.
Zľava: Garmin dezl LGV1000, LGV800 a LGV700.
Garmin v súčasnosti ponúka tri modely série dezl. Líšia sa najmä veľkosťou displeja, v ponuke sú verzie so 7, 8 a 10-palcovou uhlopriečkou displeja – ide o modely s príznačnými názvami LGV700, LGV800 a LGV1000. V podstate platí pravidlo, že čím je väčší displej, tým je jednoduchšie ovládanie – na každom palci záleží, ak ide o komfort a bezpečnosť. Výhodou dvoch väčších modelov, LGV800 a LGV1000, je ich schopnosť pracovať aj vo vertikálnom režime, teda navigujú takzvane „na výšku“, čo preferujú mnohí motoristi – vrátane nás v redakcii.

Doživotné aktualizácie máp

Cesty sa menia každý rok. Niekedy sa objavia nové úseky, inokedy sú niektoré úseky uzavreté z dôvodu opravy alebo zmeny prípustnej hmotnosti. Jazda spamäti môže cestu výrazne predĺžiť a predražiť. Vďaka doživotným aktualizáciám máp však navigácia Garmin dezl navedie do cieľa na cestách, ktoré sú práve bezpečné pre nákladné autá. Dôležité je, že aktualizácie máp sa vykonávajú cez Wi-Fi, teda nepotrebujete počítač a vďaka možnosti hlasového ovládania sa dajú zmeny na trase vykonávať aj počas jazdy. Vďaka lítium-iónovej batérii môže zariadenie nejaký čas fungovať aj bez kábla pripojeného do elektrickej siete vozidla.

Zaujímavosťou je funkcia Garmin Real Directions, ktorá v posledných niekoľkých stovkách metrov vodiča naviguje s mimoriadnou precíznosťou. Táto funkcia je primárne založená na údajoch zozbieraných na základe orientačných bodov, takže jej presnosť je veľmi vysoká.
Navigácie Garmin dezl LGV700, LGV800 a LGV1000 majú softvér špeciálne navrhnutý pre veľké vozidlá. Cesty sú plné obmedzení, ktoré vodiči nákladných vozidiel musia akceptovať, v takom prípade je najlepšie spoľahnúť sa inteligenciu navigačného softvéru.

Možnosť pripojenia cúvacej kamery

Aj keď k samotnému navigačnému zariadeniu už nemusíte pripájať žiadne ďalšie príslušenstvo, výrobca ho vybavil možnosťou prepojenia s cúvacou kamerou. Spolu s takouto kamerou teda ide o riešenie, ktoré ocenia najmä vodiči nákladných vozidiel bez štandardne namontovanej cúvacej kamery.  

Kde kúpiť?

Navigácie Garmin dezl pre kamióny, nákladné autá, autobusy, úžitkové vozidlá, ale aj osobné automobily, môžete kúpiť cez oficiálne stránky slovenského Garminu:  








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.