PRVÁ JAZDA: Nová Honda HR-V je priestorový zázrak! Vzadu sa vyrovná Škode Superb

Ponúknuť pri celkovej dĺžke necelých 4,3 metra viac priestoru na zadných sedadlách než napríklad Superb, to je obdivuhodný výkon. A nie je to zďaleka jediný trik, ktorý nový crossover od Hondy dokáže.
Vydané  Text: 
Nebola by to Honda, keby aj v segmente rodinných crossoverov nehľadala spôsob, ako by svojho zástupcu presvedčila čo najlepšie jazdiť. **Na novú Hondu HR-V sme sa prišli osobne pozrieť do Frankfurtu.** Asi najpálčivejšou otázkou bolo, ako si platforma, na ktorej stojí malý Jazz, poradí s oveľa väčším autom. ### Klamstvá Hneď v úvode však treba poznamenať, že model HR-V vyzerá byť oveľa väčší, než v skutočnosti je. Prominentná predná časť, veľká maska chladiča (ktorá môže, ale nemusí byť vo farbe karosérie) a dlhá kapota **vytvárajú dojem veľkého auta, pritom Honda HR-V nemeria na dĺžku ani 4,4 metra.** Patrí teda medzi kompaktné modely. Lenže tu prichádza na rad ďalší chyták. Ak si myslíte, že vnútri konkuruje kompaktom, kruto sa mýlite. Viac miesta na nohy pre zadných pasažierov totiž neponúka len tak hocičo, a pokojne môžeme načrieť aj o pár tried vyššie. Ako to teda japonskí inžinieri dosiahli?
### Optimalizácia Zaujímavé je, že Honda HR-V v porovnaní so svojou predchodkyňou nenarástla do dĺžky. Napriek tomu inžinieri doslova čarovali s vnútorným priestorom, aby z platformy, využívajúcej nádrž v strede auta, vyťažili maximum. A podarilo sa. Interiér je naozaj priestranný a jediným limitom je priestor nad hlavou pre vysokých zadných pasažierov – a aj to len za predpokladu, že budú mať hlavy opreté o opierku a budú sa vystierať. Vtedy som sa ja dotýkal vlasmi stropu. Lenže v skutočnosti takto nikto nesedí, takže to nie je problém. Základný objem kufra 319 litrov je pri konfrontácii s realitou podozrivo malý údaj, pretože vyzerá byť väčší. Sedadlá sa sklápajú príkladne do 1 900 mm dlhej roviny.
**Geniálne sedadlá Magic seats sú samozrejmosťou.** Koncepcia interiéru je jednoduchá, avšak je prešpikovaná množstvom dobre vymyslených odkladacích priestorov. Kabína vyzerá na prvý pohľad hodnotne. Nájdeme tu nový systém vetrania, ktorý obsahuje difúzny, bezprievanový režim. Dominantou stredového panela je nová 9-palcová obrazovka. Jej najdôležitejšími vlastnosťami je skvelá čitateľnosť, kontrast a fakt, že si tu viete zobraziť obsah svojho telefónu cez Apple CarPlay aj Android Auto. **Pre mobilné telefóny je k dispozícii až 15 W bezdrôtová nabíjačka a 4 USB zásuvky** – dve vpredu, dve vzadu. Honda vám vie vytvoriť aj Wi-Fi hotspot a novinkou je podpora digitálneho kľúča. Vďaka nemu môžete auto odomknúť, ovládať jeho okná alebo ho dokonca naštartovať iba s pomocou mobilného telefónu.
### Viac sily Modernizácie sa dočkala aj jediná pohonná jednotka v ponuke. Spaľovací motor, ktorý je po vzore Jazzu väčšinou iba v úlohe generátora a priamo poháňa kolesá iba na diaľnici, dosahuje teraz výkon 79 kW (107 k), čo je nárast o 7 kW (10 k). Výkon elektromotora poskočil o 16 kW (22 k) na 96 kW (131 k), s krútiacim momentom až 253 Nm. Batéria má miesto 48 článkov až 60. **Nárast sily cítiť a HR-V akceleruje presvedčivejšie než Jazz, aj keď už pri polovičnom zošliapnutí plynového pedála sa do kabíny ozve dosť výrazný zvuk motora.**
Aspoň, že nehučí ako vysávač a simuluje radenie prevodových stupňov. Podvozok novej Hondy HR-V prešiel významnou modifikáciou. Pevnejšia karoséria, prepracované úchyty odpruženia a zdokonalené silentbloky prispievajú k priamejším reakciám riadenia a ku komfortnejšiemu podvozku. Dlhšie pracovné dráhy zadných tlmičov sa zas starajú o maximálne stabilnú a pohodlnú jazdu aj na horších cestách.
### Hlavne bezpečne Asi nikoho neprekvapí, že nová Honda HR-V prichádza s ešte širšou ponukou asistenčných systémov, ktoré zastrešuje názov Honda Sensing. Pri činnosti väčšiny z nich už využíva iba vyhrievanú kameru, nie radar. Kamera je širokouhlá, má vyššie rozlíšenie a je napojená na systém umelej inteligencie na spracovávanie obrazu. **Rozpoznáva vozidlá, chodcov, cyklistov ale aj motocyklistov, a to rýchlejšie a presnejšie, čo sa odzrkadľuje aj na lepšej činnosti asistenčných systémov typu radarový tempomat, pilot a podobne.** Výpočet systémov je rozsiahly, dôležitý je však fakt, že počas testovacej jazdy nás žiaden z nich neobťažoval a všetky fungovali presne. Viac už odhalí až domáci test. Cena HR-V sa začína na úrovni 26 990 €.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.