Problém bezdrôtových nabíjačiek mobilov v autách: pred kúpou si dôsledne overte túto vlastnosť

Neplaťte za niečo, čo nebudete môcť využiť.
Vydané  Text: 

Test Peugeot 3008: Moderné rodinné SUV s trojvalcom? Zdá sa, že bez problémov

Robíme testy áut pre ľudí, ktorí kupujú nové autá. Pre všetkých, ktorí zvažujú nové SUV, sme pripravili test Peugeotu 3008 vo výbave GT Pack.

### Používanie mobilu počas jazdy Automobilový priemysel aktívne hľadá spôsoby, ako sa prispôsobiť modernému zákazníkovi. Všetci vedia, že používanie mobilného telefónu počas šoférovania je riskantné a šanca, že venovaním pozornosti displeju smartfónu spôsobíte dopravnú nehodu, je vysoká. Tejto problematike sme sa venovali už niekoľkokrát a naďalej považujeme za dôležité pripomínať, že mobil za volant nepatrí. Písali sme o tom v článkoch [Multitasking za volantom je mýtus](https://www.autoviny.sk/novinky/119601/multitasking-za-volantom-je-mytus-precitajte-si-co-robite-za-volantom-zle-mozno-aj-vy), [Emotívna kampaň vás presvedčí, že mobil za volant nepatrí](https://www.autoviny.sk/reportaze/119191/video-emotivna-kampan-vas-presvedci-ze-mobil-za-volant-nepatri) či v tomto prípade [o dôsledkoch používania mobilu za volantom](https://www.autoviny.sk/reportaze/119154/pokuta-za-esemeskovane-za-volantom-je-to-najmenej-statistiky-z-usa-ukazali-alarmujucu-realitu). Pomerne agresívna bola istá britská kampaň na osvetu proti používaniu telefónov počas šoférovania, ktorá mala slogan „**Smart phone, stupid driver**“, teda *múdry telefón, hlúpy vodič*. Výrobcovia áut to všetko dobre vedia. Sú si vedomí, že používanie mobilu počas jazdy je nanajvýš riskantné, napriek tomu (alebo snáď práve preto?) v stredových konzolách, obyčajne medzi panelom ovládania klimatizácie a pákou prevodovky, vytvorili priestor určený práve pre mobilný telefón. Niektoré značky áut majú tieto priestory umiestnené na mieste, ktoré počas jazdy nie je ľahko dostupné, čím sa pasívne snažia o to, aby vodič počas jazdy skutočne svoj telefón nepoužíval.
Doplnkový odkladací priestor nielen pre mobily v Škode Enyaq iV je umiestnený pod stredovou konzolou s ovládačom prevodovky.
Všetky dnes predávané nové automobily už podporujú konektivitu cez Bluetooth, takže doslova akýkoľvek mobilný telefón možno prepojiť na spôsob hands-free, čo umožňuje aj slovenská legislatíva ako jedinú formu používania telefónu počas jazdy. Explicitne to uvádza Zákon o cestnej premávke č. 8/2009 § 4 ods. 2 písm. m): *Vodič nesmie počas vedenia vozidla držať v ruke alebo iným spôsobom obsluhovať telefónny prístroj alebo iné telekomunikačné, audiovizuálne alebo obdobné zariadenie **okrem použitia systému „voľné ruky“** alebo vykonávať inú obdobnú činnosť, ktorá nesúvisí s vedením vozidla (…)*
Odkladací priestor na mobil v SUV DS 7 Crossback

TEST DS 7 Crossback E-Tense: SUV na benzín aj elektrinu za 60-tisíc eur je vstupenka do sveta luxusu

Vrstvené akustické sklá, ovládanie klímy cez dotykový displej či luxusné hodinky na palubovke.

### Bezdrôtové nabíjačky mobilov v autách Pre vodiča je veľmi praktické, keď si môže telefón vyložiť z vrecka a odložiť do priestoru, ktorý má na dosah ruky a je vybavený protišmykovou podložkou, ktorá zabraňuje skĺznutiu zariadenia na podlahu. Postupom času a kvôli konkurenčnému súboju automobiliek sa v automobiloch udomácnili aj indukčné nabíjacie podložky pre smartfóny, teda **bezdrôtové nabíjačky**. Vo všeobecnosti sa u nás využíva **štandard Qi**, ktorý je schopný nabíjať zariadenia bezdotykovo **až na vzdialenosť štyroch centimetrov**, a to výkonom 5 až 30 wattov. Od výkonu nabíjačky a podporovanej rýchlosti nabíjania v mobile závisí celková rýchlosť nabíjania. Kľúčové pritom je, že ak sa medzi smartfónom a nabíjacou podložkou nachádza nevodivý predmet, samotnému nabíjaniu to výrazne neškodí. **Nabíjať teda môžete aj cez parkovací lístok alebo kryt mobilu**. Naopak, ak sa medzi nimi nachádza niečo vodivé, ako kľúč od dverí alebo aj bankomatová karta (tá obsahuje napríklad aj čipy s NFC), nabíjanie je znehodnotené a môže počas neho dochádzať k výraznejšiemu prehrievaniu telefónu či nesprávnej činnosti nabíjačky.
Odkladací priestor pre dva mobily s bezdrôtovou nabíjačkou v SEAT Tarraco FR4

Ktoré 7-miestne športové SUV? Porovnali sme SEAT Tarraco FR 4 a Škodu Kodiaq RS 4×4

245 koní, pohon všetkých kolies, automatická prevodovka a priestor pripravený zvládnuť až sedem sedadiel. Takto by mohlo vyzerať ideálne rodinné auto pre otca-tridsiatnika.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia
Obyčajne sú systémy v automobiloch natoľko inteligentné, že na takýto nežiadúci predmet upozornia softvérovou hláškou na displeji. **Bezdrôtové nabíjačky v autách** bývajú buď príplatkovou výbavou alebo sériovou výbavou vyšších stupňov výbavy. Iba málokedy sa automobil v základnej výbave dodáva s takouto funkciou, hoci samotný princíp nabíjačky je veľmi jednoduchý a na internete si takéto podložky kúpite doslova za pár eur. O to viac zákazníka zamrzí, keď si za bezdrôtovú nabíjačku v aute priplatí a potom príde na to, že mu vlastne na nič. Čítajte náš článok ďalej. ### Problém bezdrôtových nabíjačiek v autách Ako bolo uvedené vyššie, automobilky sa prispôsobili potrebám zákazníkov a začali do svojich áut vyhradzovať samostatné odkladacie priestory pre smartfóny. Zdá sa, že veľkosť tohto odkladacieho priestoru by mala byť závislá na celkovej veľkosti auta, avšak nie je to pravda. V sktuočnosti sa aj v tých najmenších autách na trhu nájde dosť miesta na to, aby sa v nich našiel priestor pre uloženie aj sedempalcového smartfónu. Paradoxne, občas sa stane, že tie väčšie autá rozmery moderných smartfónov podcenia. Už viackrát sa mi počas redakčných testov automobilov stalo, že som nevedel svoj telefón vložiť do priestoru vyhradeného pre mobil. Používam Samsung Galaxy Note20 Ultra, čo je smartfón s uhlopriečkou 6,9 palca a s celkovými rozmermi 165 × 77 mm. Patrí medzi tie rozmernejšie, to je pravda, avšak na trhu sú aj ešte väčšie. Preto ma prekvapuje, že sa do niektorých priečinkov nezmestí ani na šírku, ani na pozdĺžne. Príkladom je aktuálna generácia SUV Opel Grandland. Keď si zákazník priplatí za bezdrôtovú nabíjačku (až 300 eur ako súčasť *Sady nabíjanie*) a zároveň vlastní väčší smartfón, jednoducho ju nemôže využiť.
Opel Grandland s bezdrôtovou nabíjačkou, ktorá je určená len na menšie smartfóny. Note20 Ultra sa sem skrátka nevošiel.

PRVÝ TEST OPEL GRANDLAND facelift: Tromfne Tucson, Sportage a Karoq?

PRVÁ JAZDA: Importér značky Opel na slovenský trh nám poskytol možnosť stráviť jeden deň s novým SUV Opel Grandland. Netradičné je, že po facelifte tento model zmenil názov, po novom v ňom už nie je písmeno X. Samotný automobil sa pritom dočkal modernizácie, ktorá sa týka vonkajšieho vzhľadu, interiéru a tiež funkcií.

To isté platí aj pre aktuálnu verziu Jeepu Compass. Pritom tieto modely prešli nedávno faceliftom, ktorý zásadným spôsobom zmenil ich vzhľad, no na tento podstatný detail sa zabudlo.
Jeep Compass má priestor pre mobil takisto pomerne malý, Note20 Ultra sa sem nezmestil.

Džíp skoro pre každého. Test prednokolky Jeep Compass 80th Anniversary

„Choďte kdekoľvek, robte čokoľvek“ - jeden zo sloganov automobilky Jeep je aktuálny aj po osemdesiatich rokoch, zároveň značka rozumie aj ľuďom, ktorí už po jazde v teréne netúžia.

Na opačnej strane stojí napríklad Škoda Enyaq iV. Toto elektrické SUV je vybavené hneď niekoľkými priestormi, kam možno uložiť mobilné telefóny a na hornú plochu položíte pozdĺžne dokonca dva veľké smartfóny. Podložka je protišmyková, navyše je medzi telefónmi nízka prepážka, aby do seba počas jazdy nenarážali. Tomuto hovorím skvelé vyhotovenie priečinka na mobil a bezdrôtovej nabíjačky, napokon je v súlade s koncepciou praktických riešení Simply Clever.
Odkladací priestor pre dva mobily s bezdrôtovou nabíjačkou v Škode Enyaq iV

Najdôležitejšia Škoda tohto desaťročia! Prvé jazdy s Enyaq iV nám odhalili dobré aj nepriaznivé stránky elektromobilu

Enyaq iV je prvým automobilom značky Škoda, ktorý bol vytvorený len pre elektrický pohon. Zároveň je pre značku reprezentantom novej éry autopriemyslu, v ktorej bude elektrický pohon zohrávať prím. Ako sa Škode podarilo uchopiť potenciál Enyaqu iV a previesť ho do praktického života?

Inzercia

Inzercia

Inzercia
### Najprv si overte, či váš mobil bude do auta pasovať Na úplne prvom mieste, skôr ako budete vôbec zvažovať bezdrôtovú nabíjačku na mobil, sa ubezpečte, či váš telefón takéto nabíjanie vôbec podporuje. Ak túto funkciu podporuje a zvažujete, že si za bezdrôtovú nabíjačku doplatíte, dôrazne odporúčam, aby ste si najprv **overili rozmery odkladacieho priestoru na smartfón** v konkrétnom aute. Vyhnete sa tak prípadnému problému, ktorý odhalíte až potom, keď sa budete snažiť nabíjať počas jazdy telefón. **Neplaťte za niečo, čo nebudete môcť využiť**.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.