Máme tu elektromobil s dojazdom 836 km, podľa šéfa automobilky to ale nie je dôležité

To, čo bude určovať konkurenčnú výhodu, nemá byť dojazd elektromobilov.
Vydané  Text: 
Dlho sa o automobilke Lucid hovorilo ako o „konečne dôstojnom konkurentovi“ pre Teslu, hoci táto **nová americká automobilka** dodnes nepredala ani jeden automobil. Podobne, ako v prípade Tesly, ani **Lucid nestavia svoj biznis model ako automobilka**, ale ako **technologická spoločnosť s vizionárskym pohľadom** na svet a inováciami v rukáve. Očakávaný model Air vo verzii Dream Edition sa teraz dočkal mimoriadne priaznivého hodnotenia od severoamerickej autority Environmental Protection Agency, [uvádza CNN](https://edition.cnn.com/2021/10/03/business/lucid-air-520-miles-efficiency/index.html). Agentúra vozidlo otestovala a štandardizovala dojazd tohto elektrického vozidla na 520 míľ na jedno plné nabitie, čo zodpovedá našim **836 kilometrom**. To je **viac ako ktorýkoľvek iný elektromobil** predávaný na severoamerických trhoch, dokonca prekonáva aj Tesla Model S Long Range. Rozdiel pritom nie je malý, zanedbateľný – predstavuje až 115 míľ, teda 185 kilometrov. **Dojazd na úrovni 836 kilometrov** znamená, že **Lucid Air Dream Edition** prekonáva aj väčšinu osobných automobilov s benzínovým či dokonca naftovým motorom, nehovoriac o plug-in hybridoch.
Podľa generálneho riaditeľa (CEO) spoločnosti Lucid, **Petra Rawlinsona**, však tento dojazd nie je tak dôležitý. To, čo bude podľa neho kľúčové v konkurenčnom súboji, bude efektivita automobilov. A v tomto ohľade má byť tiež Lucid Air lídrom. S vyššou energetickou účinnosťou, ktorá prispieva k dlhému dojazdu Lucid Air, budú elektromobily dostupné vo všetkých cenových reláciách, tvrdí Rawlinson. Dokonca avizuje príchod modelu, ktorý nazýva T21 – spája tak všeobecnú dostupnosť prvého masovo vyrábaného automobilu Ford Model T a reálie 21. storočia. Teda „**Model T pre 21. storočie**“. Bolo by to auto s pomerne dlhým dojazdom, ktoré si môže dovoliť takmer každý.
To sú ale iba vízie. Dnes platí, že za vyše osemsto kilometrov dlhý dojazd musí zákazník poriadne zaplatiť. Ceny za sedan Lucid Air v USA začínajú na úrovni 77 400 amerických dolárov (~66 720 eur), čo je relatívne priaznivá cena, no ceny Dream Edition sú viac ako dvojnásobné – **začínajú na 169-tisíc dolároch** (~145 678 eur).
Lucid je kalifornská spoločnosť a spočiatku sa zdalo, že viac ako skutočný vývoj produktov ju viac zaujíma marketing. Napokon sa ukazuje, že odvážne vyhlásenia a všeobecný mediálny humbuk sa predsa len premieta aj do finálnych elektrických automobilov. Prvé kusy Lucid Air majú byť zákazníkom dodané počas tohto roka a rezervácie sú dostupné aj pre európskych zákazníkov. Najbližšie dílerstvo je v Rakúsku, rezervovať si môžete vozidlo v niektorom z troch stupňov výbavy. Základom je Pure s max. výkonom 480 koní a dojazdom 653 km, nasleduje Air Touring s výkonom 620 koní a dojazdom 653 km, najvyššou výbavou je Air Grand Touring s výkonom pohonu 800 koní a avizovaným dojazdom 832 km. Rezervačné poplatky sú 300, 600 a 900 eur, avšak celkové ceny modelov ešte stále neboli zverejnené.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.