Babiš: Elektrické autá nepodporíme a nesúhlasíme so zákazom predaja spaľovacích!

Podľa Babiša sú elektromobily luxusné autá, ktoré si normálny človek nemôže dovoliť, preto nemá zmysel ich podporovať.
Vydané  Text: 
Český premiér **Andrej Babiš** (ANO) v diskusii [Rozstřel na iDnes.cz](https://tv.idnes.cz/rozstrel/rozstrel-andrej-babis-cely-zaznam.V210908_120336_idnestv_krr) explicitne povedal, že **Česká republika nebude finančne podporovať nákup elektromobilov** a dokonca vyhlásil, že **nebude súhlasiť so zákazom predaja áut so spaľovacím pohonom**, ktorý bude platiť v krajinách Európskej únie od roku 2035. **Podľa Babiša sú europoslanci rozhodujúci o budúcnosti autopriemyslu úplne odtrhnutí od reality**, uvádza Česká televize vo svojej reportáži s názvom „Babiš: Spalovací auta nekončí“ z 8. septembra 2021. Český magazín iDnes.cz vec komentoval ostrejšie: Premiér Andrej Babiš v stredu odmietol zákaz predaja áut so spaľovacími motormi, ktorý Európska komisia žiada od roku 2035. Budeme ich ďalej vyrábať, zákaz je len politika, zdôraznil v relácii Rozstrel. V skutočnosti Babiš tento zákaz neodmietol, iba verejne vyhlásil, že s ním nebude súhlasiť. Ide však o plán na rok 2035, teda obdobie za štrnásť rokov, kedy už Babiš veľmi pravdepodobne nebude pri moci.

Štátne dotácie na Slovensku: kedy, koľko a prečo (šrotovné a dotácie na elektromobily a plug-in hybridy)

Prinášame vám súhrn informácií o štátnych kampaniach na obnovu vozového parku obyvateľstva - šrotovné a dotácie na elektromobily a plug-in hybridy.

Reportáž pokračuje výberom Babišovych odpovedí na otázky moderátora: „**My nebudeme súhlasiť, aby došlo k zákazu predaja áut so spaľovacími motormi. Nie je to možné, my nemôžeme predsa diktovať tu, čo vymysleli tí zelení fanatici v Európskom parlamente, ktorého súčasťou sú, samozrejme, Piráti**.“ Poslanec **Ondřej Polanský** zo strany Piráti pre Českú televíziu poskytol vyjadrenie, že Babiš má len silácke reči pred voľbami, pretože krajina bude môcť aj naďalej vyrábať autá so spaľovacími motormi, len ich nebude môcť predávať v krajinách Európskej únie. Je pritom potrebné podotknúť, že značné kapacity výroby automobilov v Českej republike, ako aj na Slovensku, sú určené prevažne pre európsky trh. I keď napríklad bratislavský závod Volkswagen Slovakia exportuje aj do Austrálie. Premiér Babiš ďalej v rozhovore pripomenul, že Česká republika nebude finančne podporovať nákup elektromobilov. „**My nebudeme dávať žiadne dotácie pre elektro autá. Podporíme tú sieť, áno, ale dnes je to luxusné auto, a to si normálny človek nemôže dovoliť**,“ tvrdí Babiš a dodáva, že až vtedy bude mať dotovanie nákupu elektrických áut zmysel, keď budú cenovo dostupné.

Sú elektromobily naozaj ekologické? Organizácia Carbon Trust zverejnila výsledky drobnohľadu Kie EV6

Hodnotilo sa všetko od získavania surovín cez zaobstarávanie dielov, prepravu dielov, montáž vozidiel, distribúciu používanie a recyklovanie na konci životnosti.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.