Škoda poodhalila dizajn nového Superbu. „Prinesie veľa noviniek,“ znie z Mladej Boleslavi

Na nový Superb si ešte zhruba dva roky počkáme. Napriek tomu sme mali možnosť nahliadnuť na základné tvary karosérie. Urobia zo Superbu poriadnu limuzínu. Ako to však bude s verziou RS?
Vydané  Text: 
Od premiéry novej generácie Škody Superb nás delia zhruba dva roky, no práce na vlajkovej lodi českej automobilky sú už dávno v plnom prúde. Superb je pre Škodu extrémne dôležitý model a preto jeho vývoj musí spĺňať tie najprísnejšie štandardy. Okrem iného sa od budúcej generácie tohto liftbacku očakáva dizajnová zmena, ktorá ho priblíži aktuálnemu dizajnovému jazyku automobilky. **Oficiálna premiéra novej Škody Superb je naplánovaná na rok 2023**. V tomto roku sa taktiež ukáže aj **úplne nový VW Passat**, ktorý bude spoločne so svojim českým súrodencom **vyrábaný v Bratislave**. O vývoj oboch kľúčových sedanov sa vôbec po prvýkrát stará Škoda. **Oba súrodenecké modely vznikajú v laboratóriách v Mladej Boleslavi**. Môžeme teda očakávať, že budú mať veľa spoločných čŕt. Dizajn noviniek je pre túto chvíľu záhadou, avšak základnú predstavu si už teraz môžeme urobiť. Pred časom totiž magazín [Car Design News](https://www.cardesignnews.com) vyspovedal dizajnéra Petra Matušinca, ktorý je zodpovedný práve za exteriérový vzhľad modelov Škoda. Počas prezentácie okrem iného poodhalil zákulisie tvorby Superbu, ba čo viac, pravdepodobne **odhalil základné tvary karosérie.** ### Nové smerovanie pre celú automobilku Dokument, ktorý ukázal popisuje nové smerovanie vzhľadu automobilov Škoda. Tento dokument nesie označenie Škoda Design Criteria. Práve v ňom sa nachádza zatiaľ nepredstavený sedan a kombi, ktorý sa až nápadne podobá na očakávanú novinku. Z fotografií je jasne vidieť, že Superb by mal prísť s ladnejšími tvarmi karosérie v oboch prevedeniach. Novinkou bude taktiež 8-uholníková predná maska. Pravdepodobne tento element bude najviac diskutovanou časťou vzhľadu vozu. Je totiž výraze masívnejšia, ako je tomu teraz. Okrem toho je z dokumentu jasné, že Superb by mal nadviazať na aktuálny vzhľad svetlometov. Predné skupinové svetlá by mohli mať podobný tvar tomu dnešnému. Zadné svetlá sa naopak zmenia na spôsob aktuálnej Octavie.
### Konkurencia medzi Octaviou a Superbom nehrozí **Mnohých zahraničných reportérov zaujíma, či sa má Superb v porovnaní s aktuálnou Octaviou ešte kam posunúť**. Na túto otázku už v minulosti odpovedal niekdajší šéf Škody Bernhard Meier. Podľa jeho slov bude nový Superb skvelé auto. Napriek tomu, že Octavia urobila míľový skok vpred, Super bude ešte lepší. **Má priniesť pre samotný model, ale taktiež aj značku mnoho unikátnych riešení, ktoré sme doteraz od českej automobilky ešte nevideli. Už v základe by mal pritom ponúknuť niektoré veci, ktoré nie sú dostupné ani v najlepšie vybavenej Octavii**. Na otázku či sa Škoda nebojí kanibalizovania Octavie na Superbe alebo naopak opovedal: *“Neobávam sa, že sa to stane. A koniec-koncov je vždy dobré mať nejakú konkurenciu. Či už to bude medzi Octaviu a Superbom alebo medzi Superbom a ostatnými značkami.“*
Škoda Superb Sportline (facelift 2019)
### Dočkáme sa konečne aj RS? Po príchode nového šéfa Škody, Thomasa Schäfera, sa možno očakávalo, že koncern VW trošku českej značke pristrihne krídla. Zatiaľ to však tak nevyzerá. **Schäfer naopak rozprúdil debaty ohľadom verzie RS**. Na otázku či by nový Superb mohol prísť aj v najšportovejšom prevedení odpovedal jednoducho: *„Ak ľudia budú chcieť, tak prečo nie!“* Samozrejmosťou by mala byť verzia kombi, ktorá je aktuálne predávanejšou z dvojice. Deje sa tak aj napriek tomu, že záujem o autá tohto typu je v súčasnosti nižší kvôli obrovskému boomu SUV segmentu. Škoda teda, ako už vieme, bude vyrábať svoj Superb v Bratislave. Na jeho pôvodné miesto v Kvasinách sa presunie výroba SUV modelov a taktiež Fabie Combi, ktorá by mala prísť približne v rovnakom čase, ako vlajková loď značky. Okrem toho plánuje Škoda do roku 2025 predávať až 10 elektrifikovaných modelov. 6 z toho má byť čisto elektrických a zvyšné sa majú spoliehať najmä na hybridné technológie. Nový Superb bude stáť na platforme MQB. S určitosťou teda môžeme počítať s benzínovým, naftovým a plug-in hybridným pohonom.
Škoda Superb Plug-in hybrid (PHEV)




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!