Budeme si malý elektromobil v mestách prenajímať ako známe zelené kolobežky?

S podobnou víziou prišiel nedávno Citroën, ktorý na niektorých trhoch už svoj puristický mestský elektromobil Ami ponúka. Holandská spoločnosť Squad Mobility zašla vo svojich plánoch ešte ďalej. Konkurentom jasne ukazuje, že arénou elektromobilov je predovšetkým centrum mesta.
Vydané  Text: 
– Cena sériového modelu má štartovať pod 6 000 € – Auto dostalo vymeniteľnú batériu – Solárna strecha dokáže predĺžiť dojazd až o 20 %
Solárna strecha modelu Squad Solar City Car dokáže predĺžiť dojazd až o 20 percent
Hoci sa dojazd elektromobilov v poslednej dobe výrazne predlžuje, na pravidelné absolvovanie stoviek kilometrov na jeden záťah to zatiaľ stále nevyzerá. V tejto disciplíne sú dieselové motory naďalej výrazne vpredu. Celkom iná pesnička je však aktuálna v prípade, keď príde na rad hodnotenie ekonomiky a emisného dopadu porovnania klasických a elektrických automobilov v centrách veľkých miest. A práve sme miery zaujímavá novinka, ktorú má na svedomí mladá firma Squad Mobility.
Tak takémuto "batožinovému priestoru" modelu Squad Solar City Car by sa zlodeji na križovatkách celkom určite potešili.
**Malé rozmery, vymeniteľná batéria, solárna strecha** To sú hlavné atribúty, na ktoré od budúceho roka bude lákať potenciálnych klientov. Výbava tohoto autíčka je podľa očakávania skôr sparťanská, dvojmiestna kabína v základnom vyhotovení nemá ani bočné dvere. Svojim charakterom teda pripomína skôr golfový vozík, než klasické auto a tomuto charakteru zodpovedá aj jeho homologizácia. V prípade dvojmiestne verzie bude patriť do kategórie L6e a štvormiestnej do kategórie L7. **Dojazd predlžuje solárna strecha aj vymeniteľná batéria** Firma o kapacite batérie zatiaľ mlčí, no prezradila aspoň to, že o pohon sa postará dvojica elektromotorov, ktoré sú umiestnené v kolesových jednotkách. Ich výkon je pomerne skromný, iba 2 kW, no na pohyb v meste rýchlosťou 45 (L6e), respektíve 65 km/h (L7) to stačí. Podľa zverejnených informácií má byť dojazd s plne nabitou batériou 100 km, ďalších 20 má pridať solárna strecha.
Súčasťou projektu Squad Solar City Car je aj veľmi praktický systém vymeniteľných batérií.
Najzaujímavejšou informáciu však je to, že sa firma rozhodla využiť koncept vymeniteľných batérií. Toto riešenie totiž výrazne zvyšuje využiteľnosť automobilov. Po vyčerpaní batérie ju stačí vymeniť a auto je okamžite k dispozícii pre ďalšieho zákazníka. Prestoje na nabíjačkách a neefektívne kilometre strávené na ceste k a od nabíjacieho bodu teda nehrozia. **Rozumná cena môže lákať** Firma si je veľmi dobre vedomá, že ak má na trhu uspieť, musí mať cenovú politiku nastavenú tak, aby bol o ich auto považované za reálnu alternatívu klasických skútrov či hromadnej dopravy. O tom, či bude cena od 5 750 € akceptovateľná sa rozhodne už čoskoro, firma plánuje spotenie sériovej výroby už na budúci rok.








Pokračujte na ďalší príspevok »