NOVÝ SEAT ARONA má slovenský cenník, za menej ako 17-tisíc dostanete veľkú porciu výbavy

Crossover SEAT Arona dostal estetický a funkčný facelift a od stredy má aj nové ceny pre slovenský trh.
Vydané  Text: 
Crossover SEAT Arona dostal estetický a funkčný facelift a od stredy má aj nové ceny pre slovenský trh. SEAT Arona, ako ho poznáme dodnes, bol predstavený a uvedený na trhy v roku 2017 (modelový rok 2018). Facelift s modelovým ročníkom 2022 vozidlu priniesol modernizáciu, ktorú na prvý pohľad crossover ani nepotreboval. Preto sú aj estetické vylepšenia menej významné, viac ako celok sa výrobca sústredil na detaily:
„Modifikovaná predná časť s novým predným nárazníkom zahŕňa aj nové svetlomety do hmly zvýrazňujúce vzhľad off-road. Na zadnej časti karosérie nový zadný spojler a difúzor v nárazníku osviežujú dizajn, ktorý dotvárajú väčšie disky kolies s ľahkej zliatiny s novým dizajnom, označenie modelu na zadnej časti vytvorené ručne písaným písmom a nové logo SEAT v dvojfarebnom chrómovom vyhotovení.“
### Interiér aj s digitálnym kokpitom O niečo väčšie zmeny sa udiali vo vnútri. Zatiaľ o úprave exteriéru výrobca píše ako o evolúcii, v súsvislosti s interiérom veľkolepo avizuje revolúciu. V skutočnosti sú inovácie viditeľné, ale revolúcia je silné slovo. Arona o niečo viac pripomína väčší Leon, ale napríklad páka automatickej prevodovky si zachovala tradičné vyhotovenie, zatiaľ čo Leon už pracuje s prevodovkou typu shift-by-wire s minimalistickým prepínačom. Podľa slov výrobcu sa interiér v novej Arone dočkal mäkčených plastových prvkov, vďaka čomu má pôsobiť ešte hodnotnejšie, vo všeobecnosti tú totiž značke SEAT vyčítané pomerne tvrdé plastové obloženia interiéru.
Voľne stojaci stredový displej infotainmentu je umiestnený o niečo vyššie ako predtým, čo prospieva ergonómii ovládania, na druhej strane je táto 8,25″ obrazovka vybavená iba dotykovým rozhraním. V spodnej časti stredovej konzoly potom nachádzame mechanické ovládače, tlačidlá a prepínače a mechanickú ručnú brzdu. Aj koliesko s nastavením svetlometov vľavo pod volantom ostalo mechanické, takže Arona ponúka taký ten správny kompromis medzi moderným prevedením interiéru a dôrazom na ergonómiu ovládania. Mimochodom, ten vyše 8-palcový dotykový displej je súčasťou základnej výbavy a nachádza sa vo všetkých stupňoch výbavy edície FAMILY, teda v Style, XP aj FR. ### Základná a rozšírená výbava Všeobecne je základná výbava novej Arony Family pozoruhodná. Spomínané rádio obsahuje podporu pre DAB, Android Auto, Apple CarPlay, USB-C, Bluetooth a SEAT CONNECT a manuálnu klimatizáciu, bezpečnostná výbava zahŕňa automatické sledovanie situácie pred vozidlom FRONT ASSIST, aktívne udržiavanie v jazdnom pruhu LANE ASSIST, tempomat, multifunkčný volant, asistent rozjazdu do kopca (hill holder), systém stabilizácie ťahaného prívesu, ale aj Predné svetlomety Full LED s denným svietením či 16″ zliatinové disky kolies Design 20/1 s pneumatikami 205/60 R16. Vo vyšších výbavách XP a FR potom dostanete aj funkcie ako výber jazdných režimov SEAT DRIVE profile, dvojzónovú automatickú klímu Climatronic, adaptívny tempomat, zadné LED svetlá, parkovacie senzory vzadu či bezkľúčový vstup do vozidla. Ak by ste chceli aj cúvaciu kameru, máte možnosť dokúpiť si paket VISION PLUS PACK za 524 eur.
### Motorizácie a ceny Nový SEAT Arona sa na Slovensku predáva výhradne s benzínovými motormi, pričom jeden z nich je schopný spaľovať aj **stlačený zemný plyn CNG** (verzia TGI). Ide o jednolitrové trojvalcové motory ECO TSI s max. výkonom od 70 kW (95 koní) do 81 kW (110 koní), 1,5-litrový TSI 150 EVO s max. výkonom 110 kW (150 k), ktorý sa dá kúpiť len s automatickou prevodovkou a napokon spomínaný TGI na CNG, čo je podstate litrový trojvalec s max. výkonom 66 kW (90 k). Výkonové spektrum novej Arony je teda skôr slabšie, poteší však možnosť vybavenia automatickou prevodovkou DSG. Podľa mnohých sa jedná o najlepšiu prevodovku, akú dnes môžete kúpiť, v tejto verzii má sedem stupňov. Verzie Arony s manuálnou prevodovkou majú až na najslabší variant 1,0 ECO TSI 95 šesť stupňov. Cena nového SEAT Arona je dnes v podstatnej miere znížená edíciou FAMILY, vďaka ktorej je možné získať vozidlo od 16 530 eur. Táto edícia však nezahŕňa všetky kombinácie výbav a motorizácií, CNG v nej nefiguruje vôbec. Za najlepšie vybavenú Aronu FR Family 1,5 TSI EVO automat zaplatíte 21 400 eur. ### SEAT Arona – slovenský cenník




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.