IONIQ 5 má slovenský cenník, kúpite ho od 41 390 eur. Zisťovali sme, čo je v základnej výbave

Očakávaný elektromobil s „neoretro“ dizajnom má už slovenské ceny – pre mnohých budú prekvapením.
Vydané  Text: 
Keď sa automobilka Hyundai rozhodla vyčleniť pre svoje elektromobily samostatnú značku IONIQ, nebolo to až tak veľké prekvapenie. K tomuto kroku predtým pristúpili aj ďalší výrobcovia automobilov a zdá sa, že sa jedná o racionálne založený trend. Takto sú automobily značiek jednoznačne identifikovateľné ako tie s elektrickým pohonom a ich dizajnéri majú prakticky voľné ruky v návrhoch vzhľadu karosérie. Nepochybne by sme našli ešte niekoľko ďalších dôvodov spočívajúcich v technickej stránke celej veci. Prvým takto samostatne postaveným elektromobilom značky Hyundai je model IONIQ 5. Vieme o ňom už nejaký čas, napokon na Autovinách ste už mohli vidieť niekoľko príspevkov o tejto horúcej novinke a aj značke samotnej:

OFICIÁLNE: Toto je nový Hyundai IONIQ 5! Má zadný náhon, solárny panel na streche a futuristický vzhľad

Automobilka počas virtuálnej svetovej premiéry predstavila model IONIQ 5, ktorý označujú ako stredne veľký plne elektrický crossover. Na pohľad však IONIQ 5 pripomína skôr klasický hatchback s dizajnom, ktorý je futuristický aj retro zároveň. **Nemyslite si však, že ide len o nejakého ďalšieho elektrického drobca, toto auto sa môže pochváliť neuveriteľným 3 000 mm rázvorom,** dĺžkou až 4 635 mm,... Prečítať celé

### Pozoruhodné auto IONIQ 5 je z pohľadu nezainteresového čitateľa iba ďalším elektromobilom, ale pre značku Hyundai znamená zásadný posun vpred v ústrety ekologickej mobilite. IONIQ 5 je od základov postavený ako elektromobil, teda nikdy nebude ponúkať benzínové či naftové motory pod kapotou. Zaujímavosťou modelu je, že v základnej konfigurácii má pohon zadných kolies, ktorý sa vracia opäť na výslnie práve pre elektrický pohon. Skrátka, zadný pohon je pre rozmernejšie elektromobily efektívnejší. Vrchol ponuky predstavuje elektrický motor s pohonom všetkých kolies (AWD) spojený so 72,6 kWh batériou, ktorý produkuje kombinovaný výkon 225 kWh a krútiaci moment 605 Nm. **Pri tejto konfigurácii dosiahne vozidlo zrýchlenie z 0 km/h na 100 km/h za 5,2 sekundy.** Ak je pohon všetkých kolies (AWD) spojený s 58 kWh batériou, zrýchlenie z 0 km/h na 100 km/h trvá 6,1 sekundy.
Verzia s jedným motorom vzadu s výkonom 160 kW (125 kW v kombinácii s 58 kWh batériou) poskytuje krútiaci moment 350 Nm a pohon zadných kolies (2WD). Spojenie so 72,6 kWh batériou znamená zrýchlenie z 0 km/h na 100 km/h za 7,4 sekundy. V spolupráci s 58 kWh batériou zrýchli z 0 km/h na 100 km/h za 8,5 sekundy. Zaujme tiež rázvor dlhý až tri metre, čím novinka v podstatne miere prevyšuje hranice kompaktných automobilov. Pritom si zachováva karosárske vyhotovenie hatchback a veľmi krátke previsy vpredu aj vzadu, od čoho očakávame nadštandardné jazdné vlastnosti. Uvidíme, tešíme sa na prvé jazdy a testy.
### Bohatá základná výbava Nový IONIQ 5 má slovenské ceny nižšie ako napríklad nová Kia EV6. Najdostupnejší variant je EV6+ 77,4 kWh 168 kW za 52 290 eur, zatiaľ čo koncernový príbuzný IONIQ 5 začína už na akciových 41 390 eur (už po odpočítaní akutálneho bonusu 1 500 eur). To je cena za konfiguráciu FAMILY 58 kWh 125 kW, teda za podstatne slabšiu ako základová EV6. Lenže aj zodpovedajúca konfigurácia STYLE 72,6 kWh 160 kW stojí 46 590 eur, teda o takmer osemtisíc eur menej. V základnej výbave FAMILY nový IONIQ 5 ponúka veľmi solídnu výbavu, z cenníka vyberáme niekoľko dôležitých položiek: * Ohrev batérií v prípade nízkych okolitých teplôt * výber jazdných režimov DRIVE MODE * 10,5 kW trojfázová palubná nabíjačka * 19″ zliatinové disky kolies * Lepiaca sada na opravu defektu * Zapustené vonkajšie kľučky dverí vo farbe karosérie – **manuálne** * Predné LED reflektorové svetlomety (top výbava má FULL LED) * LED denné svetlá * Zadné LED obrysové, brzdové a hmlové svetlá * Systém na automatické udržanie vozidla v jazdnom pruhu LKA * Systém na nasledovanie jazdného pruhu LFA * Systém autonómneho núdzového brzdenia FCA s ochranou chodcov a cyklistov * Systém autonómneho núdzového brzdenia pri odbočovaní vľavo FCA-JT * Systém na sledovanie únavy vodiča DAW * Upozornenie na prítomnosť cestujúcich na zadných sedadlách ROA (bez senzoru pohybu) * Asistent na jazdu na diaľnici HDA (vyššia výbava má HDA II) * Automatické prepínanie diaľkových svetiel HBA * Asistent sledovania dopravných značiek ISLA
* E-Call – tiesňové volanie * Elektronická parkovacia brzda s funkciou Autohold * Kožený volant * Látkové čalúnenie * Solárne sklá a zatmavené sklá zadných okien * Prístrojová doska Supervision s 12,3“ farebným displejom * Automatická klimatizácia * Adaptívny tempomat s funkciou „auto stop a štart” * Svetelný a dažďový senzor * Zadná parkovacia kamera a zadné parkovacie senzory
*Prikladáme oficiálne vyjadrenie spoločnosti Hyundai Motor Czech, ktorá je importérom značky na Slovensko:* Slovenský importér značky Hyundai zverejnil cenník očakávaného modelu IONIQ 5. Plne elektrické CUV, ktoré je prvým z novej modelovej línie elektromobilov IONIQ, sa na Slovensku bude predávať s batériami s kapacitou 58 kWh (výkon 125 kW/170 k) a 72,6 kWh (výkon 160 kW/217 k), v troch úrovniach výbavy a s pohonom zadnej nápravy. Cena modelu začína po odrátaní vstupného bonusu na sume 41 390 € s DPH. Neskôr ponuku doplní aj prevedenie s pohonom 4×4 a výkonom 225 kW (305 k), ktorého cena bude štartovať na 50 590 €. ### Tri stupne výbavy IONIQ 5 sa bude predávať v troch úrovniach výbavy – Family, Style a Premium. Všetky obsahujú redukčnú prevodovkou s elektronickým ovládaním „Shift by Wire“, ohrev batérie v prípade nízkych teplôt okolia, systém rekuperácie s možnosťou ovládania jej úrovne páčkami pod volantom, možnosť voľby jazdného režimu či 10,5 kW trojfázovú palubnú nabíjačku. Model **IONIQ 5 vo výbave Family štartuje s cenovkou 41 390 €**. Za túto sumu získa zákazník vozidlo s batériou s kapacitou **58 kW**, výkonom 125 kW (170 k) a pohonom zadnej nápravy. Auto je vybavené 19-palcovými diskami kolies, prednými LED svetlami, LED denným svietením a zadnými LED obrysovými, brzdovými a hmlovými svetlami. 20-palcové kolesá, predné full LED svetlomety a LED zadné, smerové a cúvacie svetlá sú vyhradené pre **najvyššiu výbavu Premium, ktorá je v ponuke od 50 790 €.** Najvyššia výbava ponúka aj komfort v podobe elektricky ovládaných dverí batožinového priestoru. Príplatkový lak stojí 660 €, príplatkový matný lak 990 €. K najvyššej výbave Premium má zákazník možnosť dokúpiť si aj **panoramatické strešné okno za 1 200 €** alebo **strechu s fotovoltickými solárnymi panelmi za 1 500 €.** ## Slovenský cenník Hyundai IONIQ 5: Ak sa vám cenník nezobrazil, môžete si ho pozrieť kliknutím na tento odkaz: slovenský cenník Hyundai IONIQ 5.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!