Citroën podstatne vylepšil C3 Aircross. Má obrovský kufor a head-up displej

Crossover Citroën C3 Aircross dostal facelift, ktorým dobehol náskok hatchbacku C3.
Vydané  Text: 
Nový Citroën C3 Aircross je po facelifte ešte atraktívnejším. Vylepšenia sa dotkli vonkajšieho vzhľadu, interiéru i techniky. Francúzska automobilka pri predstavení tejto modernizácie pripomenula, že projekt C3 Aircross je skutočne úspešný. Od roku 2017 sa predalo už 330-tisíc exemplárov a až 62 percent z nich v stupni výbavy Shine. Prirodzene sa tak dá predpokladať, že novinka bude po facelifte v očiach zákazníkov ešte atraktívnejšia, hoci koronakrízu a jej dopady na automobilový priemysel nebude možné nezohľadniť v odhadoch predajnosti. Podľa oficiálnej tlačovej správy v anglickom jazyku je nová C3 Aircross dospelejšia, v skutočnosti však už odchádzajúca verzia pôsobia vyspelo a moderne. Novinkou je najmä upravenie predných partií tak, aby korešpondovali s hatchbackom C3 po jeho nedávnej modernizácii. Vo výsledku sa tak stretávame s prednou maskou s modernými LED svetlometmi a výraznou členitosťou, ktorá vozidlu dodáva imidž robustného SUV. V skutočnosti sa však jedná skôr o menšie SUV alebo crossover s batožinový priestorom s kapacitou 410/520/1 289 dm3 a rázvorom 2 600 mm. Ten rozdiel plus-mínus 90 litrov v základnej konfigurácii kufra tvorí posuvný zadný rad sedadiel, ktorý možno pozdĺžne nastavovať v rozpätí až 15 centimetrov. Čo poteší všetkých domácich kutilov, je možnosť prevážania nákladu s dĺžkou až 2,4 metra!
Automobil má celkovú dĺžku kompaktných 4 160 mm, šírku 1 760 mm a hoci bude ponúkať iba pohon predných kolies, k dispozícii bude aj funkcia Grip Control s asistentom jazdy z kopca. Nie je to pravá alternatíva k 4×4, ale podľa slov výrobcu sa systémom Grip Control upravuje trakcia predných kolies v závislosti od terénu. C3 Aircross stojí na 17- a 18-palcových diskoch kolies, čo mu spoločne s vyšším podvozkom zabezpečuje solídnu svetlú výšku.
Nový Citroën C3 Aircross ponúkne typicky francúzsky interiér s novým 9-palcovým infotainmentom, ktorý by mal byť podľa slov automobilky viac user-friendly a praktický. Ak bude totožný s tým v novom Citroene C4, obávame sa, že bude trpieť na pomalšie reakcie. Čo ale treba vyzdvihnúť, je možnosť vybavenia head-up displejom, integráciou služieb Citroën Connect Nav a Mirror Screen pre platformy Android Auto a Apple CarPlay, ďalej spomeňme automatické prepínanie svetiel, aktívnu núdzovú brzdu, parkovací assitent, zadnú parkovaciu kameru, 360-stupňový parkovací asistent či bezdrôtové nabíjanie mobilov.
Modernizované SUV bude v predaji s čistými benzínovými motormi PureTech 110 a 130 a s naftovými motormi BlueHDi 110 a 120. Silnejšie varianty uvedených agregátov budú v predaji so 6-stupňovou automatickou prevodovkou. Príchod nového SUV Citroën C3 Aircross do predaja očakávame ešte v priebehu tohto polroka.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.