Elektromobily ako vládne autá? Envirostratégia zohľadní aj problémy s výrobou batérií či hlučné pneumatiky

Minister Ján Budaj chce viac zelených zákaziek v IT a cestnej doprave, informovalo Ministerstvo životného prostredia v prvých dňoch tohto mesiaca.
Vydané  Text: 
Envirostratégia 2030 je 60-stranový dokument schválený Vládou SR presne pred dvomi rokmi ([PDF tu](https://www.minzp.sk/files/iep/03_vlastny_material_envirostrategia2030_def.pdf)), ktorý definuje spôsoby, ako si má Slovenská republika počínať v súvislosti s environmentálne priaznivým riadením. Stratégia sa týka mnohých oblastí, napríklad aj ťažby dreva, protipovodňových opatrení, hospodárenia s pôdou, udržateľnosti dodávky pitnej vody, ale aj zmene klímy a ochrane ovzdušia. Konkrétne v časti 6.2 sa venuje udržateľnosti riešení v doprave a v bode 6.3 budovaniu zelenej infraštruktúry. „*Súčasťou podpory udržateľných riešení v doprave je úsilie o zmeny v celkovej deľbe prepravnej práce. V nákladnej doprave o presun prepravnej práce z cestnej dopravy na železničnú resp. vodnú dopravu a v osobnej doprave o presun prepravnej práce z individuálnej automobilovej dopravy na verejnú, mestskú, cyklistickú a pešiu dopravu*,“ uvádza Envirostratégia 2030 v časti o udržateľnosti dopravy. Ministerstvo životného prostredie uvádza: **Európska komisia už pripravuje novú metodiku**, podľa ktorej budú jednotlivé členské štáty postupovať pri nákupoch počítačov, monitorov, mobilných telefónov, ako aj v cestnej doprave. Ministerstvo životného prostredia SR podľa tejto metodiky pripraví manuál, na základe ktorého budú obstarávatelia nakupovať. Zmeny sa dotknú produktových skupín „Počítače a monitory“ a „Cestná doprava“. Vyplýva to z informatívneho dokumentu ministerstva životného prostredia, ktorý 3. februára 2021 vzala na vedomie vláda SR. Podľa Jána Budaja,ministra životného prostredia, je systém, založený na šetrnom využívaní prírodných zdrojov, tou správnou cestou, ako šetriť aj životné prostredie, aj peniaze nás všetkých. „Predchádzajúca vláda sa síce zaviazala zvýšiť podiel zeleného verejného obstarávania, ale nesplnila ho. Pritom je nanajvýš potrebné, aby sa, obzvlášť pri štátnych nákupoch, uplatňovali princípy zeleného verejného obstarávania, ktoré sú bežné vo vyspelých krajinách Európy,“ zdôraznil minister Budaj. Pri obstarávaní IT techniky by sa malo viac prihliadať na opätovné využitie jednotlivých IT komponentov. **V cestnej doprave viac zohľadňovať dopady na životné prostredie, množstvo vypúšťaných látok, ktoré znečisťujú ovzdušie, ale aj negatívne dopady na životné prostredie pri výrobe batérií do elektrických vozidiel alebo emisie hluku spôsobené vozidlom a pneumatikami počas fázy používania.** Podľa Envirostratégie tento podiel má v roku 2030 dosiahnuť až 70 % z celkovej hodnoty verejného obstarávania. V minulom roku bol tento podiel iba na úrovni 10,92 %.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.