Športové autá sa odlíšia nápismi a softvérom. Je toto budúcnosť Renaultu?

Renault 5 je obrazom toho, čo nám bude francúzska automobilka ponúkať počas tejto dekády.
Vydané  Text: 
**Renaulution**. To je názov novej stratégie značky Renault, ktorá počíta s pomerne výraznou premenou automobilky na poskytovateľa komplexných produktov a služieb mobility. Do roku 2025 Renault predstaví až 14 nových vozidiel. Všetky budú elektrifikované, teda sa budú ponúkať aj ako hybridy a elektromobily a sedem z nich bude plne elektrických. Táto modelová ofenzíva bude útočiť na segmenty C/D. Podstatnou súčasťou tejto stratégie je aj využívanie jednotnej softvérovej platformy **Software République**. Aby tých cudzokrajných výrazov nebolo málo, Renault vo svojej pôvodnej správe z januára spomína aj **Nouvelle Vague**, teda *novú vlnu* v autopriemysle. S prihliadnutím na v tej súvislosti predstavený koncepčný automobil Renault 5 usudzujeme, že sa bude značka snažiť o profilovanie sa ako automobilky uctievajúcej svoje 120-ročné historické dedičstvo, zároveň podporujúcej zásadnú modernizáciu modelového portfólia a technológií. Renault 5 zaujal našu pozornosť tým, že viditeľne nadväzuje na model R5 vyrábaný v rokoch 1972-1996. Má výrazný vzhľad, v rozumnej miere kombinuje retro s modernou. Zaujímavosťou je tiež **uvedenie nového loga automobilky**, ktoré ostalo akosi nepovšimnuté. Základný koncept loga ostáva, mení sa iba jeho vyhotovenie: po novom pozostáva z jednej čiary tvoriacej dva vzájomne preplenené kosoštvorce.
Oficiálne fotografie konceptu (či dokonca prototypu) Renault 5 a podobnejšie informácie o ňom sme priniesli medzi prvými na Slovensku v samostatnom článku [Vidíte dobre, toto je nový Renault 5. Značka sa vracia k starému dizajnu, ale v modernej úprave](https://www.autoviny.sk/novinky/121994/vidite-dobre-toto-je-novy-renault-5-znacka-sa-vracia-k-staremu-dizajnu-ale-v-modernej-uprave).

Vidíte dobre, toto je nový Renault 5. Značka sa vracia k starému dizajnu, ale v modernej úprave

Značka Renault pripravila prekvapenie. Stavila na retro vzhľad áut a plánuje ich predstaviť štrnásť do štyroch rokov.

Tentokrát ale exkluzívne prinášame doplňujúci obrazový materiál, a to konceptu **Renault 5 Turbo**. ## Renault 5 Turbo Športový variant elektromobilu Renault 5 by mal podľa očakávaní priniesť vyšší maximálny výkon elektromotora, prípadne vyspelejšie technológie podvozka a interiér s estetickými doplnkami. Do interiéru nevidíme, ale zovňajšok môžeme spoznať vďaka ilustráciám od Schulte Design. Zaujímavosťou je, že športová verzia má iba minimálne vonkajšie estetické doplnky, ktoré by na vylepšené jazdné vlastnosti upozorňovali. Môžeme pozorovať iba mierne upravený predný nárazník, splitter a imitácie (?) vzduchodových otvorov, ktorých osvetlené lemy plnia funkciu denných LED svetiel. Zatiaľ čo v pôvodnom koncepte sú tieto lemy štvorcového pôdorysu, verzia Turbo ich má v tvare polovičného trapézoidu. Ilustrácie ďalej odhaľujú odlišný dizajn diskov kolies. Grafické štúdio Schulte Design v minulosti opakovane presvedčilo, že vie veľmi presne odhadnúť, ako budú nové autá vyzerať. Je to údajne možné vďaka tomu, že Christian Schulte má možnosť vidieť nové modely na vlastné oči a z toho, čo si zapamätal, následne vyhotovuje grafickú vizualizáciu novinky. Držiteľmi licencie na zverejňovanie fotografií od Schulte Design je nemecký časopis auto motor und sport, od ktorého máme možnosť fotografie preberať aj my, slovenská verzia magazínu auto motor a šport. #### Štandardná verzia:
#### Verzia Turbo:




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »