Nemci vyberali najlepšie SUV, zvíťazila Kia Sorento

Štvrtá generácia vlajkového SUV od spoločnosti Kia zvíťazila v kategórii „Veľké SUV“ pred modelmi Aston Martin DBX a BMW X6. Pre značku Kia je to druhé víťazstvo po sebe, v roku 2019 získal cenu model XCeed.
Vydané  Text: 
Nová Kia Sorento získala cenu Zlatý volant 2020. Pre značku Kia ide už o druhé víťazstvo po sebe. Minulý rok získal cenu Zlatý volant jej kompaktný crossover XCeed, keď prekonal konkurenciu v kategórii „Najlepšie auto do 35 000 eur“. Čitatelia oboch publikácií hlasovaním posunuli štvrtú generáciu vlajkového SUV značky Kia do finálového kola v kategórii „Veľké SUV“ a vzápätí si nový elektrifikovaný model získal aj 18-člennú odbornú porotu. Vo finálovom kole súťaže museli vozidlá absolvovať rýchlostnú jazdu na trati DEKRA Lausitzring. Nová Kia Sorento získala vo svojej kategórii najvyšší počet bodov a zaistila si víťazstvo nad ďalšími dvoma finalistami, modelmi Aston Martin DBX a BMW X6. Model Sorento štvrtej generácie, ktorý je postavený na úplne novej platforme, sa začal predávať v Európe na začiatku štvrtého štvrťroku tohto roku a na niektorých trhoch je v ponuke so vznetovým a hybridným zážihovým pohonom. Začiatkom roku 2021 bude na trh uvedený aj plug-in hybridný variant. Všetky modely sa môžu pochváliť jedinečnou zárukou výrobcu Kia na sedem rokov/150-tisíc kilometrov, ktorá sa v hybridných a plug-in hybridných modeloch vzťahuje aj na akumulátor. „*Sme veľmi hrdí na toto ocenenie aj na to, že toľko čitateľov i odborníkov považuje nové Sorento za špičku vo svojej triede*,“ uviedol **Steffen Cost, výkonný riaditeľ spoločnosti Kia Motors Deutschland**. „To, že sme vo finále dokázali predbehnúť dve klasické luxusné značky, ukazuje, ako ďaleko do luxusného segmentu pokročila spoločnosť Kia vďaka Sorentu štvrtej generácie.“ [GALLERY id=30479]

Cenník Kie Sorento, podvody na STK, výroba Porsche na Slovensku, psychotesty na vodičák | Nedeľník

Aj túto nedeľu sme pre vás pripravili výber článkov, ktoré v uplynulom týždni rezonovali najviac.

### Moderný dizajn, hybridný pohon, inovatívne technológie a veľa priestoru Nový model Sorento vďaka svojej novej platforme a väčšiemu rázvoru kolies ponúka oveľa viac priestoru – v závislosti od trhu až pre sedem cestujúcich. Zároveň má jeden z najväčších batožinových priestorov v segmente (až 910 litrov, v závislosti od špecifikácie vozidla). Táto priestrannosť je uzavretá v dynamicky elegantnej karosérii a novému modelu už priniesla ocenenie „Auto roka 2020 s pohonom všetkých kolies“ (v kategórii „Dizajn“). Nová generácia vlajkového SUV sa vďaka svojej technológii zároveň ujala vedúceho postavenia v celej ponuke vozidiel spoločnosti Kia. Široká škála asistenčných systémov obsahuje inovatívne technológie, ako je napríklad asistenčná funkcia na predchádzanie zrážkam v mŕtvom uhle s technológiou monitorovania mŕtveho uhla (v závislosti od špecifikácie). Tento systém nielenže v prípade potreby zasiahne do riadenia a brzdenia, ale poskytuje vodičovi aj priamy výhľad na oblasť jeho mŕtvych uhlov prostredníctvom bočných kamier a plne digitálneho prístrojového displeja. Okrem toho je nový model v závislosti od špecifikácie v ponuke aj so systémami ako: * asistenčný systém určený na jazdu po diaľnici a asistent sledovania jazdného pruhu, * inteligentný tempomat na báze navigácie, * asistenčný systém na predchádzanie čelným zrážkam pri zatáčaní na križovatke, * systém sledovania okolitého priestoru a funkcia bezpečného vystupovania z vozidla. Veľkorozmerný navigačný systém (s uhlopriečkou až 10,25 palca v závislosti od výbavy) poskytuje širokú škálu užitočných informácií. Obsahuje tiež služby „pripojených vozidiel“ Kia UVO Connect, ktoré ponúkajú napríklad veľmi presnú online cloudovú navigáciu či lokalizáciu vozidla alebo navigáciu na poslednom úseku cesty pomocou smartfónu prostredníctvom mobilnej aplikácie UVO. Nová Kia Sorento je v ponuke vo variantoch s pohonom všetkých kolies (AWD) alebo predných kolies (FWD). Varianty s pohonom AWD ponúkajú pôsobivú trakciu aj na piesku, snehu či bahnitom povrchu vďaka novej funkcii pre jazdu v teréne „All-Terrain Mode“. Hybridný model s pohonom AWD, ktorý testovala porota, poháňa 1,6-litrový preplňovaný zážihový motor v spojení s elektromotorom s výkonom 44,2 kW a šesťstupňovou automatickou prevodovkou. Hybridná hnacia jednotka 1.6 T-GDI s celkovým výkonom 169 kW (230 k) zrýchli z nuly na 100 km/h za 9,0 sekundy vo variante s pohonom AWD (za 8,6 sekundy s pohonom FWD) a vyznačuje sa nízkymi emisiami CO2 (141 – 129 g/km pre AWD, 124 – 118 g/km pre 2WD, teda pohon dvoch kolies).

Najbrutálnejšia Kia Sorento všetkých čias stojí na 32-palcových pneumatikách

Sorento je najväčšie SUV značky Kia predávané na Slovensku, ale v zahraničí ho prekonáva model Telluride.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.