Luxusná značka áut bude v interiéri používať odpadové materiály. Pre ekológiu.

Ekologická látka bude vyrobená z rybárskych sietí a ústrižkov látok
Vydané  Text: 
* **Ekologická látka bude vyrobená z rybárskych sietí a ústrižkov látok**. * **Rovnaký materiál používa v niektorých modeloch aj BMW, Volvo, Mercedes-Benz a Porsche**. * **Táto látka zaťažuje životné prostredie až o 90 % menej ako bežne používané látky**. Možno to ani netušíte, ale niektoré súčasti luxusných áut sú vyrábané napríklad zo starých rybárskych sietí či ústrižkov látok. Recyklované materiály vnášajú do motorizmu ekologický rozmer. Britská automobilka Jaguar Land Rover plánuje vo svojich autách používať recyklovateľné materiály, čím chce odpovedať na potreby svojich zákazníkov, ktorí sa zaujímajú o ekológiu. Materiál s názvom Econyl vzniká aj z použitých rybárskych sietí a ústrižkov látok z textilných fabrík. Použiť ho chce v interiéroch nadchádzajúcej generácie svojich áut. Recyklovaný materiál Econyl už v súčasnosti používa napríklad BMW, ktoré ho od roku 2016 zakomponovalo do svojho elektrického modelu BMW i3. Nachádza sa však aj špeciálnej edícii modelu Volvo V90 Cross Country, v novej generácii Mercedesu-Benz triedy S a v Porsche Macan. Podľa spoločnosti Aquafil, ktorá Jaguaru Land Rover pomáha s implementáciu tohto materiálu, táto látka zaťažuje životné prostredie až o 90 % menej v porovnaní s inými bežne používanými látkami.
Čalúnenie sedadiel v Range Rover Evoque 2020
Pri použití odpadových materiálov sú však namieste aj obavy z nebezpečných látok, ktoré môžu vznikať pri ich recyklácii. Tie sa podľa Aquafilu dajú ľahko vytriediť a poslať na ďalšie spracovanie do iných odvetví priemyslu. Automobilka zataiľ neupresnila, v ktorých častiach interiéru plánuje Econyl použiť, avšak už pri modely Range Rover Evoque dokázala, že berie ekológiu vážne, preto veríme, že nepôjde iba o marketingový ťah a ekologický materiál bude prevažnou súčasťou nových generácii ich vozidiel.

Vegánske interiéry v autách sú už realitou

Najznámejšie automobilky podľahli trendu recyklovania a ekologickej výroby a predstavili novinky, ktorými chcú zaujať novú cieľovú skupinu - vegánov.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.