Audi A3 Sportback 30 g-tron (CNG): 9-litrová nádrž na benzín musí stačiť

Na plný plyn, tentokrát doslovne.
Vydané  Text: 
Audi do rodiny modelov A3 pridáva verziu Sportback 30 g-tron. Jedná sa o prémiový hatchback stojaci na modulárnej podvozkovej platforme MQB Evo s benzínovým pohonom s prioritizovaným spaľovaním zemného plynu CNG. Spaľovanie zemného plynu údajne produkuje až o 20 percent menej oxidu uhličitého ako „porovnateľný“ benzínový motor. Prečo Audi uvádza slovo porovnateľný a nie ten, ktorý pracuje v A3 30 g-tron, presne nevieme. Tento dokáže spaľovať CNG alebo benzín podľa potreby. Jedná sa o 1.5 TFSI s maximálnym výkonom 96 kW (131 PS) a krútiacim momentom 200 Nm dostupným v rozpätí 1 400 až 4 000 otáčok za minútu. Pri spaľovací zemného plynu sa využíva kompresný pomer 12.5:1 a elektronický regulátor tlaku vstrekovania pracuje v rozpätí 5 až 9 barov. CNG model zrýchľuje z nuly na rýchlosť 100 km/h už za 9,7 sekundy a dosahuje maximálnu rýchlosť 211 km/h. Spotreba je 3,5 až 3,6 kg CNG na 100 kilometrov, čo v konečnom dôsledku dovoľuje autu dosahovať emisie CO2 96 až 99 g/km. S plnými nádržami plynu má Audi A3 dojazd 495 km podľa NEDC, respektíve 445 km podľa WLTP, plus dojazd na benzín. Nanešťastie, **nádrž na benzín má iba deväť litrov**, teda sa môžeme rozprávať o tom, že toto auto na plyn je skutočne v prvom rade na plyn a benzín používa iba ako doplnok. [GALLERY id=30958] Nádrže na CNG sú dokopy až tri. Prvý z nich obsiahne štyri kilogramy zemného plynu, má podobu kovového valca a nachádza sa pred nádržou s benzínom. Dve ďalšie nádrže pre sedem kilogramov plynu sú uložené pod podlahou batožinového priestoru. Sú vyrobené z kompozitných materiálov, každý z nich váži 26 kilogramov, pričom každá nádrž obsahuje dve vrstvy z polyméru vystuženého uhlíkovými vláknami (CFRP) a polyméru vystuženého sklenými vláknami (GFRP). Vrstva so sklom je tá vonkajšia a okrem vysokej odolnosti plní aj ďalšiu pasívnu bezpečnostnú funkciu – pri poškodení vrstva zmení farbu na bielu. Počas bežnej prevádzky sú nádrže s plynom pod tlakom maximálne 200 barov, ale každý z nich prešiel pred osadením do auta extrémnou záťažou, tlakom až 300 barov. Použité potrubie je schopné odolávať tlakom do 580 barov, čo je významne viac ako stanovuje legislatíva, a síce 470 barov. Audi uvádza, že s týmito parametrami zvláda aj nárazové skúšky. [GALLERY id=30959] Rozdiel medzi LPG a CNG spočíva v tom, že LPG je skvapalnený ropný plyn a získava sa ako vedľajší produkt pri spracovávaní ropy. CNG je skvapalnený (stlačený) zemný plyn, teda sa jedná o prvotný produkt.

Druhá generácia Audi A3 sedan vás posadí na stoličku

Nové Audi A3 vo vyhotovení sedan bude u nás v Európe v predaji popri hatchbacku, ale napríklad na severoamerickom trhu bude jediným reprezentantom modelového radu A3.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!