Kia Sorento má diaľkové ovládanie parkovania, pozrite sa ako funguje v praxi

Parkovanie v stiesnených priestoroch? S novou Kia Sorento to nie je žiaden problém.
Vydané  Text: 
Spoločnosť Kia vo svojom oficiálnom vyhlásení oznámila, že nový model Kia Sorento bude vybavený funkciou diaľkového inteligentneho parkovacieho asistenta (RSPA), ktorý môže vodič ovládať na diaľku prostredníctvom ovládača na prívesku. Funkcia má význam najmä pri parkovaní v stiesnených priestoroch, kde umožňuje pasažierom pohodlný nástup a výstup z vozidla a následne systém autonómne zaparkuje vozidlo ovládaním plynového pedála, brzdy a riadenia. Samozrejmosťou je pokročilý systém na detekciu chodcov a prekážok. Model Kia Sorento štvrtej generácie bude prvým vozidlom značky Kia, ktoré sa bude v Európe predávať s funkciou RSPA. Tá je v ponuke na vznetových variantoch nového modelu Sorento v Európe, v závislosti od jednotlivých trhov a špecifikácie. V praxi je funkcia využiteľná napríklad pri parkovaní v podzemnej garáži, kde sú úzke parkovacie miesta a pasažieri by tak mali sťažené vystupovanie alebo keď prídete k vášmu vozidlu a zistíte, že iný šofér zaparkoval príliš blízko k vášmu autu a máte málo priestoru na nastupovanie. Ak nemôžete pohodlne alebo bezpečne otvoriť dvere, dáte vozidlu pokyny, aby vycúvalo. V prípade stiesneného priestoru na parkovanie všetci cestujúci vrátane vodiča z auta včas vystúpia a vodič dá autu pokyny, aby poslednú fázu parkovacieho manévru dokončilo samo. Technológia je ovládaná pomocou diaľkového ovládača, ktorý má vodič na prívesku a umožňuje vodičovi auto správne nasmerovať. Technológia ovláda plynový padál, brzdy a riadenie vozidla, pričom sleduje okolie prostredníctvom ultrazvukových snímačov. Ak vozidlo zaznamená možnosť zrážky alebo potenciálne nebezpečenstvo, ako je napríklad iné pohybujúce sa vozidlo, cyklista či chodec, automaticky použije brzdy, až kým nebude jeho dráha opäť voľná. Pozrite sa, ako funguje funkcia Remote Smart Parking Assistant v praxi. Kia funkciu demonštruje na modeli K5, ktorý sa u nás nepredáva, ale princíp funkčnosti je rovnaký aj v Sorente: Okrem systému RSPA má Kia v svojej ponuke aj ďalšie asistenčné technológia slúžiace na bezpečnejšie parkovanie, ako napríklad asistenčnú funkciu na predchádzanie zrážkam pri parkovaní cúvaním (PCA) a asistenčnú funkciu na predchádzanie nárazov zozadu (RCCA). Systém PCA využíva zadnú kameru a ultrazvukové snímače a funguje pri rýchlostiach nižších ako 10 km/h, jeho cieľom je zabrániť pri cúvaní zrážke s chodcom alebo prekážkou. Systém RCCA zaisťuje bezpečnejší výjazd z parkovacieho miesta cúvaním, pričom využíva radar na sledovanie mŕtvych uhlov vodiča po bokoch vozidla a vzadu. Zároveň identifikuje vozidlá, ktoré mu môžu pri cúvaní skrížiť dráhu zozadu. Oba systémy upozornia vodiča zvukovou výstrahou a použijú brzdy, aby zabránili zrážke.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!