Trojica modelov Hyundai Kona EV pokorila hranicu 1 000 kilometrov!

O tom, že je Hyundai Kona EV vydarené a populárne auto sme už písali viackrát. Teraz sa však na troch sériových kusoch podarilo niečo ťažko uveriteľné.
Vydané  Text: 
Súboj o tom, kto ponúkne elektromobil s najdlhším dojazdom prebieha takmer denne. Hyundai však išiel s kožou na trh a na okruh Lausitzring priviezol tri modely z výroby. Dodajme, že všetky boli osadené akumulátorom s kapacitou 64 kWh, čo v bežnej premávke stačí na dojazd na úrovni 484 kilometrov. Autá neboli nijako upravené, za volanty sa posadilo celkom 36 vodičov.
**Pod dohľadom** Aby to nebolo iba akože, na priebeh testu dohliadali technici rešpektovanej nezávislej spoločnosti Dekra. Po okruhu autá krúžili priemernou rýchlosťou v rozmedzí 29 až 31 km/h. Asi si poviete, že teda nič moc. Podľa skúseností automobilky sú to však rýchlosti, ktorými sa autá v centrách miest pohybujú bežne. Špecialisti automobilky vyrátali, že teoretický dojazd by mal byť na úrovni 984 až 1066 kilometrov. Všetky autá jazdili bez klimatizácie so zapnutými dennými svetlami.
Nebudeme vás dlho napínať, všetky tri posádky dokázali pokoriť hranicu 1 000 kilometrov. Jednotlivé autá sa zastavili po absolvovaní týchto kilometrov: 1018,7 km, 1024,1 km a 1026,0 km. Priemerná spotreba elektrickej energie počas testu teda bola nasledovná: 6,28, 6,25 a 6,24 kWh/100 km. Dodajme, že tieto výsledky sú hlboko pod normovanou spotrebou 14,7 kWh/100 km.








Pokračujte na ďalší príspevok »