Mercedes všetkých prekvapil, začne vyrábať poctivý rodinný van, Triedu T!

Rastúci dopyt po ľahkých úžitkových vozidlách a rodinných vanoch nenecháva chladných ani inžinierov v Mercedese, ktorí pre zákazníkov pripravujú horúcu novinku. Zatrasie trhom, o tom niet pochýb.
Vydané  Text: 
Primárnymi zákazníkmi nového malého vanu budú rodiny a nie firmy, čím sa nová Trieda T odlíši od v súčasnosti ponúkanej Triedy V. Tá ostáva v predaji aj naďalej a ťažko predpokladať, či bude mať novinka potenciál ohroziť predaje Triedy V v jej „civilnom“ vyhotovení pre prevoz osôb. Takisto by novinka nemala robiť vrásky predajcom praktického Citanu, ktorý sa dodáva ako Tourer a skriňové vozidlo, teda vo verzii pre päť osôb alebo na prevoz nákladu. Mercedes-Benz Triedy T sa začne predávať už v prvom polroku 2022 a výrobca zatiaľ neuvádza žiadne podrobnosti o veľkostiach, cenách, motorizáciách alebo vlastnostiach vozidla, no avizuje pripravenosť na rodinne orientovaných zákazníkov a aktívny životný štýl: „*S novou Triedou T ponúkneme vozidlo umožňujúce rodinám a ľuďom tráviacim svoj voľný čas aktívnym spôsobom, vstúpiť do sveta Mercedes-Benz. Títo zákazníci hľadajú atraktívne a praktické kompaktné vozidlá – to sú presne požiadavky, ktoré nová Trieda T splní,*“ uviedol v tlačovej správe **Marcus Breitschwerdt**, vedúci divízie Mercedes-Benz Vans. Mercedes-Benz zatiaľ zverejnil iba skicu, na ktorej vidíme siluetu vozidla. Nápadne pripomína práve Citan, v porovnaní s ním avšak automobilka zmieňuje vyššiu úroveň komfortu a počítame, že aj bezpečnostnej výbavy. Z hľadiska ergonómie, chrakteru interiéru a technickej vybavenosti očakávame väčšiu príbuznosť napríklad s Triedou B. „*Vďaka novému usporiadaniu a dizajnu Triedy T sa nám podarilo spojiť funkčnosť a vhodnosť*,“ uviedol **Gorden Wagener, šéfdizajnér koncernu Daimler**. „*S našou jedinečnou filozofiou dizajnu Sensual Purity vytvárame Triedou T atraktívneho rodinného spoločníčka, ktorý očarí svojím dizajnom, proporciami a hodnotným dojmom*.“ ### Človek mieni, koronakríza a EÚ menia V súčasnosti nám neostáva nič iné, než sa novinku tešiť a dúfať, že sa výrobcovi nezmenia plány. Pesimistické predpovede hovoria o vážnej kríze spôsobenej koronavírusom, ktorá ešte len má prísť a mala by byť tvrdým úderom pre zamestnanosť i priemysel. Vplyv tejto krízy, ako aj celkového vyvoja emisných noriem v Európskej únii, môže ešte spraviť v plánoch Mercedes-Benzu zmeny. To je ale iba divoká špekulácia. O tom, že niektorým známym modelom automobilov hrozí zánik, písal kolega vo svojom článku [10 populárnych modelov, ktorým hrozí v najbližších rokoch zánik](https://www.autoviny.sk/reportaze/121314/10-popularnych-modelov-ktorym-hrozi-v-najblizsich-rokoch-zanik-pozrite-si-vyber-aut-s-otaznym-osudom) – rozhodne vám odporúčam tento príspevok prečítať, asi vás prekvapí, koľko obľúbených áut má neistú budúcnosť. Mercedesy sa síce medzi nimi nenachádzajú, ale jeden z konkurentov áno.

10 populárnych modelov, ktorým hrozí v najbližších rokoch zánik. Pozrite si výber áut s otáznym osudom.

Prečítajte si náš zoznam ohrozených druhov. **Mnohé modely majú svoju ďalšiu existenciu už zrátanú, nad inými ešte stále visí otáznik.** Tento rebríček sme zostavili na základe aktuálnych trendov, dlhodobých vyhlásení a predajných čísel prezrádzajúcich súčasný stav odvetvia. Už teraz je takmer každému jasné, že v blízkej budúcnosti opäť zažijeme masívne škrty, ktorými sa budú výrobcovia snažiť... Prečítať celé

### Vývoj už prebieha Koncern Daimler o plánoch predávať novú Triedu T informoval síce až dnes, ale jej vývoj prebieha *nejaký ten piatok*. Magazín Motor1 medzičasom dokonca [zverejnil novinárske „špionážne“ fotografie z vývojárskych testov](https://www.motor1.com/photo/5017808/mercedes-benz-citan-new-spy-photo/) Triedy T, ktoré odhaľujú proporcie tohto lifestylového vanu, ako redaktor toto nové auto označil.
Novinárske fotografie z produkčných testov nového Mercedes-Benz Triedy T od Motor1.com
Z fotografií je zrejmé, že sa bude jednať o skutočný van a nie o kompaktné či subkompaktné SUV. To ocenia predovšetkým tí zákazníci, ktorí preferovali automobily typu MPV, tie medzičasom totiž ustúpili práve módnym malým esúvečkam. Jednou z výhod týchto automobilov je ich veľkorysý vnútorný priestor, najmä výška interiéru.

Zabudnite na SUV! Toyota Proace City Verso s naftovým motorom je pravé auto pre rodinu.

Obľúbená francúzska dodávka prichádza na trh ako ďalší klon, ktorý po novom nesie logo automobilky Toyota. Tentokrát k nám zavítala pod názvom Proace City Verso v predĺženej verzii.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.