Mercedes všetkých prekvapil, začne vyrábať poctivý rodinný van, Triedu T!

Rastúci dopyt po ľahkých úžitkových vozidlách a rodinných vanoch nenecháva chladných ani inžinierov v Mercedese, ktorí pre zákazníkov pripravujú horúcu novinku. Zatrasie trhom, o tom niet pochýb.
Vydané  Text: 
Primárnymi zákazníkmi nového malého vanu budú rodiny a nie firmy, čím sa nová Trieda T odlíši od v súčasnosti ponúkanej Triedy V. Tá ostáva v predaji aj naďalej a ťažko predpokladať, či bude mať novinka potenciál ohroziť predaje Triedy V v jej „civilnom“ vyhotovení pre prevoz osôb. Takisto by novinka nemala robiť vrásky predajcom praktického Citanu, ktorý sa dodáva ako Tourer a skriňové vozidlo, teda vo verzii pre päť osôb alebo na prevoz nákladu. Mercedes-Benz Triedy T sa začne predávať už v prvom polroku 2022 a výrobca zatiaľ neuvádza žiadne podrobnosti o veľkostiach, cenách, motorizáciách alebo vlastnostiach vozidla, no avizuje pripravenosť na rodinne orientovaných zákazníkov a aktívny životný štýl: „*S novou Triedou T ponúkneme vozidlo umožňujúce rodinám a ľuďom tráviacim svoj voľný čas aktívnym spôsobom, vstúpiť do sveta Mercedes-Benz. Títo zákazníci hľadajú atraktívne a praktické kompaktné vozidlá – to sú presne požiadavky, ktoré nová Trieda T splní,*“ uviedol v tlačovej správe **Marcus Breitschwerdt**, vedúci divízie Mercedes-Benz Vans. Mercedes-Benz zatiaľ zverejnil iba skicu, na ktorej vidíme siluetu vozidla. Nápadne pripomína práve Citan, v porovnaní s ním avšak automobilka zmieňuje vyššiu úroveň komfortu a počítame, že aj bezpečnostnej výbavy. Z hľadiska ergonómie, chrakteru interiéru a technickej vybavenosti očakávame väčšiu príbuznosť napríklad s Triedou B. „*Vďaka novému usporiadaniu a dizajnu Triedy T sa nám podarilo spojiť funkčnosť a vhodnosť*,“ uviedol **Gorden Wagener, šéfdizajnér koncernu Daimler**. „*S našou jedinečnou filozofiou dizajnu Sensual Purity vytvárame Triedou T atraktívneho rodinného spoločníčka, ktorý očarí svojím dizajnom, proporciami a hodnotným dojmom*.“ ### Človek mieni, koronakríza a EÚ menia V súčasnosti nám neostáva nič iné, než sa novinku tešiť a dúfať, že sa výrobcovi nezmenia plány. Pesimistické predpovede hovoria o vážnej kríze spôsobenej koronavírusom, ktorá ešte len má prísť a mala by byť tvrdým úderom pre zamestnanosť i priemysel. Vplyv tejto krízy, ako aj celkového vyvoja emisných noriem v Európskej únii, môže ešte spraviť v plánoch Mercedes-Benzu zmeny. To je ale iba divoká špekulácia. O tom, že niektorým známym modelom automobilov hrozí zánik, písal kolega vo svojom článku [10 populárnych modelov, ktorým hrozí v najbližších rokoch zánik](https://www.autoviny.sk/reportaze/121314/10-popularnych-modelov-ktorym-hrozi-v-najblizsich-rokoch-zanik-pozrite-si-vyber-aut-s-otaznym-osudom) – rozhodne vám odporúčam tento príspevok prečítať, asi vás prekvapí, koľko obľúbených áut má neistú budúcnosť. Mercedesy sa síce medzi nimi nenachádzajú, ale jeden z konkurentov áno.

10 populárnych modelov, ktorým hrozí v najbližších rokoch zánik. Pozrite si výber áut s otáznym osudom.

Prečítajte si náš zoznam ohrozených druhov. **Mnohé modely majú svoju ďalšiu existenciu už zrátanú, nad inými ešte stále visí otáznik.** Tento rebríček sme zostavili na základe aktuálnych trendov, dlhodobých vyhlásení a predajných čísel prezrádzajúcich súčasný stav odvetvia. Už teraz je takmer každému jasné, že v blízkej budúcnosti opäť zažijeme masívne škrty, ktorými sa budú výrobcovia snažiť... Prečítať celé

### Vývoj už prebieha Koncern Daimler o plánoch predávať novú Triedu T informoval síce až dnes, ale jej vývoj prebieha *nejaký ten piatok*. Magazín Motor1 medzičasom dokonca [zverejnil novinárske „špionážne“ fotografie z vývojárskych testov](https://www.motor1.com/photo/5017808/mercedes-benz-citan-new-spy-photo/) Triedy T, ktoré odhaľujú proporcie tohto lifestylového vanu, ako redaktor toto nové auto označil.
Novinárske fotografie z produkčných testov nového Mercedes-Benz Triedy T od Motor1.com
Z fotografií je zrejmé, že sa bude jednať o skutočný van a nie o kompaktné či subkompaktné SUV. To ocenia predovšetkým tí zákazníci, ktorí preferovali automobily typu MPV, tie medzičasom totiž ustúpili práve módnym malým esúvečkam. Jednou z výhod týchto automobilov je ich veľkorysý vnútorný priestor, najmä výška interiéru.

Zabudnite na SUV! Toyota Proace City Verso s naftovým motorom je pravé auto pre rodinu.

Obľúbená francúzska dodávka prichádza na trh ako ďalší klon, ktorý po novom nesie logo automobilky Toyota. Tentokrát k nám zavítala pod názvom Proace City Verso v predĺženej verzii.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.