Žiadne zmenšovanie motora! Nová Kia Stinger je už na ceste s väčším výkonnejším štvorvalcom

Kia vylepšuje Stinger a prekvapivo zväčšuje objem i maximálny výkon motora T-GDi.
Vydané  Text: 
Kia Stinger nám ukázal, že juhokórejský výrobca má nielen vysoké ambície, predovšetkým praktický potenciál k tomu, aby vyhotovil športový model konkurujúci dovtedy etablovaným automobilom. V týchto dňoch a týždňoch značka Kia realizuje testovacie jazdy faceliftu modelu Stinger, ktorý má okrem estetických zmien priniesť aj technologické inovácie. V súčasnosti používaný dvojltrový motor 2.0 T-GDi s max. výkonom 180 kW nahradí až o jednu štvrtinu väčší variant 2.5 T-GDi, ktorý má dosahovať maximálny výkon až ~227 kW (304 k), čo je až o 59 konských síl viac ako súčasný variant. V ponuke predajcov by mal pritom aj naďalej zotrvať 3,3-litrový dvakrát preplňovaný šesťvalec 3.3 T-GDi Twin Turbo. Podľa magazínu CarBuzz by mal maximálny výkon tohto agregátu vzrásť z aktuálnych 269 kW (366 k) až na približne 278 kW (373 k). **Estetické vylepšenia budú očakávane skôr menej významné**, automobil si zachová svoj súčasný charakter. Pravdepodobne sa bude vylepšovať grafika predných a zadných svetlometov, nárazník a vzorovanie na maske chladiča, ktorý má v prípade Stingera typický tvar v súlade s dizajnovým konceptom „tigrí nos“. Zmeny v interiéri by mali byť podobné ako zvonka, teda skôr minoritné, vylepšenia očakávame predovšetkým v detailoch, eventuálne v grafickom a technologickom vyhotovení prístrojového panela a stredovej konzoly s infotainmentom. Podľa CarBuzz by sme mali vylepšenú Kiu Stinger spoznať už v blízkych týždňoch a v akej miere sa tieto novinky v motorizáciách premietnu aj v ponuke slovenskej Kie, zatiaľ nevieme. Dnes sa Stinger na Slovensku predáva od 37 900 eur, čím o viac ako desaťtisíc podlieza ceny v Severnej Amerike. Jedná sa o model so zadným pohonom alebo pohonom všetkých štyroch kolies, ktorý výrobca nazýva raz fastback, inokedy gran turismo, my si ho môžeme označiť aj ako športový liftback. K dispozícii sú benzínové motory i vznetový agregát, jedná sa o 2.0 T-GDi,, 3.3 T-GDi a naftový 2.2 CRDi. Za cenníkovo najnižšiu cenu si zadovážite práve dvojltrový benzínový variant s maximálnym výkonom veľmi solídnych 180 kW (245 k), pritom naftová verzia je drahšia a menej výkonná (147 kW / 200 k). Špičkovú verziu Stinger GT 4WD 3.2 T-GDi na Slovensku Kia predáva za 55 900 eur. Všetky verzie sú vybavené osemstupňovou automatickou prevodovkou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.