Toyota otvorene odhalila budúcnosť jej čínskych elektromobilov v Európe

Ak čakáte na elektromobily značky Toyota, čoskoro sa dočkáte. Bude to ale niečo iné, než automobilka ponúka v Číne.
Vydané  Text: 
Japonská automobilka Toyota pre čínsky trh pripravila nové elektrické crossovery Toyota C-HR EV, Toyota IZOA EV a Lexus UX 300e. Na Slovensku stretávame crossover C-HR a už aj Lexus UX, lenže ten iba vo verziách 200 FWD, 250h FWD a 250h AWD. No a Toyota IZOA EV je pre nás na prvé počutie úplne neznáma, hoci v skutočnosti by sme ju na ceste rozpoznali práve ako model C-HR. Tieto vozidlá majú totiť veľa spoločného. Toyota uvádza, že C-HR EV a IZOA EV sú veľmi podobné modely navrhnuté na platforme TNGA a vyrábané v rôznych závodoch – prvý vo fabrike GAC Toyota Motor v Kantone a druhý vo FAW Toyota Motor Company. Obidva modely dostali batérie s kapacitou 54,3 kWh a majú fakticky rovnaký vzhľad. V čom teda spočívajú rozdiely medzi nimi?
[Podľa magazínu Electrek](https://electrek.co/2019/04/16/toyota-electric-chr-izoa/) je rozdiel iba v názve pre rozličné trhy, ale pri lepšom pohľade si všimnete, že v základnej verzii sa modely od seba predsa len líšia grafikou čierneho grilu zakomponovaného do predného nárazníka. Pre Toyotu sú tieto vozidlá významným prvkom v jej stratégii elektrifikácie – vlastne sa jedná o prvé čisto elektrické vozidlá ponúkané značkou Toyota v Číne. Plán koncernu je veľmi ambiciózny, do roku 2030 chce celosvetovo predávať aspoň 5,5 milióna elektrifikovaných vozidiel a z toho má byť jeden milión celkom elektrických. A do roku 2050 sú plány ešte ambicióznejšie. Toyota Environmental Challenge 2050 hovorí tom, že do tridsatich rokov by mali z našich cies zmiznúť autá na spaľovací pohon úplne, prípadne sa už žiadne nové nemajú predávať. [GALLERY id=30668] ### Kedy prídu elektromobily Toyoty do Európy? Slovenského zákazníka ale nemusí veľmi zaujímať, že sa niekde v Číne uvádzajú do predaja nové elektromobily. Šanca, že sa ich podarí doviezť na náš trh, je doslova nulová. Ako sa k budúcnosti elektrického C-HR ale stavia samotná Toyota? Agentúra 1st Class Agency dnes novinárom rozposlala správu o budúcnosti elektrických crossoverov Toyoty a Lexusu v Európe. Nie sú to veľmi priaznivé slová, pretože elektrickú Toyotu C-HR EV u nás s najväčšou pravdepodobnosťou tak skoro neuvidíme, Toyota sa mieni sústrediť na mierne odlišný typ automobilov. Elektromobily značky Toyota dostupné v Európe, s najväčšou pravdepodobnosťou aj na Slovensku, budú z celkom iného segmentu – jedná sa o dodávku **Proace Van** a jej osobnú verziu **Proace Verso**. Tie prídu ešte tento rok. Budúci rok debutujú elektrické verzie menších kompaktných vanov z ponuky úžitkových vozidiel Toyoty – **Proace City** a **Proace City Verso**. [GALLERY id=29877]

Toyota Proace City príde aj ako elektromobil!

Toyota spúšťa novú ofenzívu ľahkých úžitkových vozidiel (LCV), vrátane elektrifikácie. Verzie elektromobilov s batériovým pohonom (BEV) vozidiel PROACE a PROACE CITY sa začnú uvádzať do predaja už od roku 2020!




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!