Autoškoly opäť fungujú, musia dodržiavať prísne opatrenia. Toto je ich súhrn

Rezort dopravy zverejnil podmienky, za ktorých budú môcť autoškoly opäť vyučovať.
Vydané  Text: 
Pre všetkých, ktorým koronavírus zmaril plány k získaniu vodičského preukazu, svitá na lepšie časy. Za prísnych hygienických podmienok to bude opäť možné. Prevádzky autoškôl a iných registrovaných osôb pre vykonávanie kurzov povinnej základnej kvalifikácie a pravidelného výcviku sú povinné dodržiavať nasledujúce opatrenia vydané Úradom verejného zdravotníctva: * Výučba musí prebiehať dištančnou formou. To znamená, že vzdelávacia časť prípravy musí byť vykonávaná bez osobného kontaktu. * Vodič a inštruktor musia mať vhodným spôsobom prekryté horné dýchacie cesty, teda nos aj ústa. Použiť môžu okrem rúška aj šál alebo šatku. * Praktický výcvik vo vedení vozidla a údržby vozidla možno vykonávať len za účasti jedného účastníka vodičského kurzu a jedného inštruktora. * Po každom výcviku vedenia vozidla a výcviku na trenažéri, ktorý absolvuje jeden účastník kurzu, musí byť interiér vozidla, najmä volant a rýchlostná páka, vydezinfikovaný dezinfekčným prostriedkom. * Medzi jednotlivými jazdami vozidlom pri zmene účastníka kurzu musí byť prestávka v trvaní najmenej 15 minút. Pre pracovníkov autoškôl existuje aj príručka “**Digitálna autoškola**”, v ktorej nájdu všetky potrebné informácie k elektronickému označovaniu hodín dištančnou formou. Vyskúšať si testy autoškoly môžete aj vďaka našej stránke AUTOSKOLA.AUTOVINY.SK. Všetky testy sú k dispozíci zadarmo, bez reklamy a bez registrácie. Príručku si môžete [stiahnuť aj vy ako PDF kliknutím na tento odkaz](https://www.jiscd.sk/fileadmin/user_upload/esd/autoskola/ESD_-_DA_-_Extranet_prirucka_pre_autoskoly_V7.pdf) alebo na stránke [Digitálna autoškola](https://www.jiscd.sk/prirucka_digitalna_autoskola/).

Uvažujete nad autoškolou s automatom? Toto by ste mali vedieť predtým, než sa vzdáte tretieho pedálu.

Už aj na Slovensku existujú autoškoly, ktoré ponúkajú výcvik s automatickou prevodovkou. Možno si viacerí z vás poviete, že ide o najväčšiu hlúposť na svete a každý by mal prejsť riadnym výcvikom s manuálnou prevodovkou. Pravdou však je, že Európa ako posledná odoláva trendu automatických prevodoviek. **Austrália či Spojené štáty sa s manuálom rozlúčili už pred desiatkami rokov a dnes si za... Prečítať celé




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.