Šesťdverová limuzína Škoda 120? Tento úlet stále jazdí!

Briti sú za každú šialenosť. A tak nikoho neprekvapí, že sa jeden z vtedajších predajcov pustil do stavby takejto šialenosti. Ako sa vám páči?
Vydané  Text: 
Značka Škoda sa na Britských ostrovoch predávala aj za „socíku“. A predávala sa tam celkom úspešne. Ako však zaujať a prilákať motoristov do svojej predajne? Prestavať klasickú Škodu 120 na limuzínu je dosť veľká šialenosť. Zjavne nie pre Brita.
Stalo sa to v osemdesiatych rokoch minulého storočia. Pracovníci spoločnosti Fortune Auto Sales z mesta Grays v Essexe premýšľali, ako využiť auto po havárii. A dostali pomerne šialený nápad. Postavia limuzínu. A nie hocijakú, rovno šesťdverovú! Podľa fotky z interiéru na to použili model Škoda 120 LSE. Ak vám to označenie nič nehovorí tak to bola verzia určená na export. Z obrázkov je zrejmé, že exportné auto malo sériovo napríklad rádio s prehrávačom kaziet, vinylové čalúnenie strechu, strešné okno, tónované sklá, špeciálne nárazníky a samozrejme aj v tej dobe veľmi populárne zliatinové disky.
V rámci úprav auto dostalo nielen vystužený skelet a pár dverí, modifikáciou prešli aj brzdový systém a spojka. Pohľad do kabíny prezrádza, že pri úprave nezabudli ani na bezpečnosť. Všetky sedadlá sú vybavené opierkami hlavy aj bezpečnostnými pásmi. Pre úplnosť dodajme, že auto na obrázkoch sa od pôvodného mierne odlišuje. Po čase firma auto mierne modifikovala, zmenená bola napríklad predná maska s hranatými reflektormi. Vtedy možno vo firme upravili aj interiér, na palubnej doske je napríklad už nápis Škoda 130.
Je potešiteľné, že hoci bol vyrobený jediný exemplár tohto zaujímavého vozidla, stále existuje. Občas ho vraj možno stretnúť na stretnutiach fanúšikov historických vozidiel.








Pokračujte na ďalší príspevok »