Musk má plán: Majitelia áut Tesla budú dostávať peniaze za to, že pomôžu v riešení pandémie koronavírusu

V čase, keď sú bežné taxislužby zakázané v dôsledku obáv zo šírenia koronavírusu, by sa taxíky bez vodiča celkom zišli. V akom štádiu je ďalší Muskov megaprojekt?
Vydané  Text: 
**V tomto článku sa dočítate**: * **čo je Robotaxi** * **ako na ňom môžu zarobiť majitelia Tesly** * **koľko potenciálnych taxíkov bude k dispozícii** * **v akom štádiu je aktuálne Robotaxi** * **aké sú Muskove plány na najbližšiu budúcnosť**
Ľudia, ktorí v tomto období nemajú vlastné auto a musia chodiť do práce, na nákup a využívať pri tom verejnú dopravu, to nemajú ľahké. Obzvlášť ak patria do rizikovej skupiny so zníženou imunitou alebo sú vo vyššom veku. Predstavme si, že by existovala alternatíva v podobe autonómnych taxíkov bez vodiča, kde sa môžu takíto ľudia bezpečne previezť z jedného miesta na druhé bez toho, aby boli v kontakte s cudzími osobami. Presne to ponúka služba Robotaxi, ktorej ideu priniesol riaditeľ Tesly Elon Musk. Podľa aktuálneho vyjadrenia Elona Muska je spustenie robotizovanej taxislužby reálne do konca tohto roka. Vývoj technológie je však jedna vec, dôležité sú však aj regulačné úrady a legislatíva v jednotlivých krajinách, ktoré môžu spustenie Robotaxi výrazne spomaliť. Služba Robotaxi má byť robotizovaným, autonómnym a bezemisným nasledovníkom služieb typu Uber. Zároveň má slúžiť ako možnosť privyrobenia si pre majiteľov elektromobilov Tesla tým, že ich v rámci tejto služby ponúknu na prevoz pasažierov. Tesla odhaduje, že v rámci svojej flotily pre Robotaxi by mohlo byť k dispozícii až milión potenciálnych taxíkov bez vodiča. Táto predstava nie je až tak nereálna, keďže už minulý mesiac vyrobila svoj miliónty elektromobil. To teda znamená, že potenciálne je na zdieľanie dostupných až milión vozidiel. Posledné záznamy ukazujú, že Tesly so zavedeným skúšobným softvérom dokážu autonómne prechádzať aj križovatkami so semaformi. To však na plne autonómnu jazdu zatiaľ nestačí. Všetky nové elektromobily Tesla sú už vybavené hardvérom, ktorý umožní plne autonómnu jazdu a fungovanie v rámci siete Tesla Network, a teda aj Robotaxi. Hardvér tak už len čaká na potrebné softvérové aktualizácie na diaľku. V pláne bolo do konca roka 2019 vyvinúť plne autonómne riadenie v rámci systému Tesla Autopilot a do konca júna 2020 sprístupniť verziu, ktorá nevyžaduje žiadnu účasť vodiča na riadení ani jeho pozornosť. Je teda spustenie služby Robotaxi tento rok reálne? Doteraz oznámené termíny súvisiace so systémom Autopilot sa ukázali ako prehnane optimistické, takže Muskove vyhlásenia ohľadom Robotaxi treba brať tiež s rezervou. Sám totiž uvádza, že aj keď funkčnosť v rámci tohto roku vyzerá stále dobre, veľkou neznámou sú práve regulačné schválenia. Pandémia, ktorej celý svet v súčasnosti čelí, by mohla byť “hnacím motorom” pre spustenie robotickej taxislužby, ale zároveň je pravdepodobné, že kým sa služba spustí, bude už to najhoršie za nami a robotické taxíky nebudú také žiadané. Možno nás však Tesla prekvapí podobne ako v prípade uvedenia Modelu Y na trh. * **Zdroj témy/via**: [Teslamagazin.sk](https://www.teslamagazin.sk/tesla-robotaxi-spustenie-koronavirus/)




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »