Čo chcú motoristi od nových pneumatík? Prieskum zisťoval ich názory na ekológiu, ceny či vplyv na spotrebu

Prieskum s názvom „Pneumatika budúcnosti“ možno nepriniesol ohromujúce zistenia, ale poukázal na to, čo motoristov naozaj zaujíma.
Vydané  Text: 
Veľkovýrobca pneumatík Continental spoločne s inštitútom Forsa zrealizoval prieskum medzi tisíckou motoristov, ktorý mal za cieľ odhaliť, čo ľudí v súvislosti s pneumatikami zaujíma najviac. Výsledky prieskumu nie sú prekvapivé, motoristi majú záujem najmä o to, aby ich pneumatiky dopomáhali znižovať spotrebu paliva, poukázali však aj na to, že ekológia a pojem ako udržateľnosť výroby nezohráva v rozhodovaní motoristov prím. Na druhom mieste v záujme motoristov je, aby bola pneumatika čo najodolnejšia, teda aby lepšie odolávala defektom. Vo všeobecnosti pritom spotrebitelia považujú pri pneumatikách pomer cena/výkon za dôležitejší ako ich trvalo udržateľnú výrobu, tvrdí výrobca. Odpovede sa však významnejšie líšili v závislosti od toho, aký bol vek respondenta. Pre ľudí vo veku 18 – 29 rokov bola napríklad odolnosť pneumatík voči prepichnutiu najdôležitejším faktorom. Túžba po energeticky efektívnej pneumatike bola najsilnejšia medzi 45 ‑ 59-ročnými, zatiaľ čo trvalá udržateľnosť materiálov a výroby bola najvyššou prioritou pre osoby vo veku 30 ‑ 44 rokov. Anketa kládla otázky aj ohľadom cien pneumatík v budúcnosti, výsledok nebol prekvapivý: až 92 % respondentov vyhodnotilo pomer cena/výkon ako dôležitý. Zároveň sa 75 % vodičov vyjadrilo, že nižší valivý odpor a súvisiaci pokles v spotrebe paliva je pre nich dôležitý. Pneumatika, ktorá je optimalizovaná z hľadiska valivého odporu a dojazdu má samozrejmý pozitívny dopad na celkové náklady prevádzky vozidla, uvádza značka Continental vo svojej tlačovej správe k výsledkom prieskumu. Spoločnosť okrem uvedeného v tlačovej správe pripomína, že pre elektromobily má už teraz špeciálne technológie, ktoré zabezpečujú veľmi nízky valivý odpor pneumatík a zároveň sú schopné podávať vysoké výkony. Ďalšia nová technológia Taraxagum z jeho dielne ukázala, že **púpavový kaučuk** predstavuje alternatívu ku kaučuku pochádzajúcemu z trópov – táto novinka má potenciál odpovedať na otázky týkajúce sa dlhodobej udržateľnosti výroby pneumatík ako takých.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »