O tom, ako a prečo sa rozplynul sen o zrušení diaľničných známok

Názory na bezplatné diaľničné známky sa líšia. Pre niekoho je to čistý populizmus, pre iných sociálna výhoda, ktorá ušetrí ľuďom peniaze.
Vydané  Text: 
Na mimoriadnom rokovaní vlády v stredu 26.2.2020, teda tri dni pred voľbami, vláda napokon stiahla návrh na zrušenie diaľničných známok. Stalo sa tak po opakovanom hlasovaní poslancov parlamentu, ktorí v skrátenom legislatívnom konaní neodhlasovali návrh a vláda týmto krokom uzavrela daný návrh jeho zamietnutím. Rozhodnutiu stiahnuť návrh predchádzala schôdza v utorok 25.2., kedy bolo hlasovanie neúspešné a predseda NR SR Andrej Danko uviedol, že prerokuje s premiérom Petrom Pellegrinim možnosť stiahnutia tohto návrhu. Na poslednom hlasovaní o bezplatných diaľničných známkach bolo prítomných 74 poslancov, pričom proti hlasovali poslanci ĽSNS, poslanci z klubov Smer-SD a SNS sa zdržali a poslanci za Most-Híd, OĽaNO, Sme rodina a väčšina nezaradených poslancov sa ani nezaprezentovali. Po viacerých hlasovaniach sa v pléne nezaprezentovalo dostatok poslancov na to, aby bolo hlasovanie uznášaniaschopné. K návrhu zákona sa mohla vyjadriť aj verejnosť, keďže predseda NR SR a SNS Andrej Danko, rovnako ako predseda OĽaNO, pár dní pred hlasovaním zverejnili na sociálnej sieti výzvu ľuďom, aby sa vyjadrili, čo si o bezplatných diaľničných známkach myslia. Z hlasovania ľudí sa ukázalo, že občania nemajú pre tento návrh pochopenie a vnímajú ho skôr negatívne. V platnosti teda naďalej zostávajú diaľničné známky ako sme ich mali doteraz, s najnovšou 365-dňovou známkou, ktorá tým pádom nikomu neprepadne skôr. Sen o zrušení diaľničných známok sa teda rozplynul a prvé správy o tom, že Slovensko definitívne zruší povinnosť úhrady za používanie diaľníc pre vozidlá do 3,5 tony, sa ukázali ako súčasť predvolebnej kampane.

Tisíce motoristov zúria: Prichádzajú im takmer trojročné pokuty po 150 eur za prejazd krátkym úsekom diaľnice

Možno by ste mali obálku s nepríjemnými správami očakávať aj vy. Stačilo, ak ste v roku 2017 prehliadli značku pri bratislavskom nákupnom centre Bory Mall.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »