Sú SUV rakovinou automobilového priemyslu? Pozreli sme sa na nevýhody danej karosárskej verzie.

Vozidlá kategórie SUV patria k najvyhľadávanejším a najpredávanejším modelom na trhu. Ich popularita pritom stále stúpa a jednotliví výrobcovia aktívne prispôsobujú svoje portfólio požiadavkám trhu. V súčasnosti preto môžeme pozorovať vyškrtávanie málo predávaných modelov z ponuky automobiliek, čo ohrozuje najmä klasické karosárske verzie. Aj preto niektorí označujú autá kategórie SUV za chorobu alebo rakovinu automobilového priemyslu. Ľudia tieto autá… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Vozidlá kategórie SUV patria k najvyhľadávanejším a najpredávanejším modelom na trhu. Ich popularita pritom stále stúpa a jednotliví výrobcovia aktívne prispôsobujú svoje portfólio požiadavkám trhu. V súčasnosti preto môžeme pozorovať vyškrtávanie málo predávaných modelov z ponuky automobiliek, čo ohrozuje najmä klasické karosárske verzie. Aj preto niektorí označujú autá kategórie SUV za chorobu alebo rakovinu automobilového priemyslu. Ľudia tieto autá bezhlavo kupujú a to napriek niekoľkým vážnym nevýhodám, ktorými disponujú. **My sme sa pozreli na päť vážnych dôvodov, kvôli ktorým by ste si kúpu SUV mali rozmyslieť!**

Vyššia obstarávacia cena

Bez ohľadu na triedu vozidla, klasické karosárske verzie sú stále lacnejšie než porovnateľné SUV a to až o niekoľko tisíc eur. Ak porovnáme napríklad mestskú Kiu Rio (od 10 590 €) s oplastovaným bratom Kia Stonic (od 12 690 €) tak zistíme, že rozdiel v cene je približne 2 100 €, čo už nie je málo. Nejde pritom o zásadne odlišné vozidla. Zdieľajú totiž väčšinu technických prvkov vrátane podvozka, motorov či palubnej dosky. **Podobne sú na tom aj iné vozidlá, pri ktorých môže byť tento cenový rozdiel ešte výraznejší.** Ušetrené peniaze by ste tak mohli investovať do lepšej výbavy či do prevádzky vozidla.

Vyššia spotreba

Automobily kategórie SUV majú spravidla väčšiu hmotnosť a mohutnejšiu karosériu než klasické hatchbacky, kombi alebo sedany. Je preto úplne pochopiteľné, že **rovnaký motor musí vynaložiť viac energie na uvedenie ťažkého SUV do pohybu a problém môže nastať aj pri samotnom udržiavaní rýchlosti na diaľnici, kde musí vozidlo prekonávať zvýšený odpor vzduchu.** V závislosti od motora je spotreba pri SUV vyššia od 0,5 až do 2 l/100 km. Ak sa pozrieme na hmotnostný rozdiel medzi klasickým zástupcom kompaktnej triedy (napríklad Hyundai i30) a SUV rovnakej značky (Hyundai Tucson) tak zistíme, že **Tucson je s totožnou motorizáciou a pohonom predných kolies ťažší o takmer 200 kilogramov.** Hyundai i30 1.6 CRDi M6 – 1 313 kilogramov Hyundai Tucson 1.6 CRDi M6 4×2 – 1 507 kilogramov

Drahší servis

Nielen kúpa a prevádzka, ale aj servis vás môže stáť výrazne viac peňazí. Ako príklad môžeme uviesť pneumatiky. **Mnohé SUV vyžadujú špeciálne spevnené pneumatiky s vyšším hmotnostným indexom,** ktoré v porovnaní s obyčajnými gumami stoja o niekoľko desiatok eur viac. S príplatkom budete musieť počítať aj pri sezónnej výmene pneumatík, mnohé servisy si za SUV účtujú viac.

Parkovanie

Logika tohto bodu je jednoduchá a spočíva v tom, že s veľkými autami sa zložitejšie parkuje. Z moderných SUV navyše nemusí byť lepší výhľad ako z nízkych áut. Môžu za to najmä štýlový vzhľad a prílišná snaha dizajnérov zlepšiť aerodynamiku vozidla posunutím predných stĺpikov viac dopredu. Nám zvyčajne prekážajú práve spomínané hrubé predné stĺpiky, malé zadné okno a neprehľadné rohy karosérie. **Širšia karoséria a veľké dvere môžu robiť problémy najmä v prípade, keď ste nútení zaparkovať vedľa ďalšieho SUV.** Vtedy máte zvyčajne problém s otváraním dverí a riskujete poškodenie laku. Z vysokého auta sú navyše horšie viditeľné objekty, ktoré sú nízko nad zemou. Mnohým majiteľom SUV sa preto neraz stalo, že zavadili napríklad o parkovaciu tyčku či malý múrik pred autom. (Viď. článok pod textom.)

Jazdné vlastnosti

Automobily kategórie SUV sú spravidla ťažšie a majú vyššie položené ťažisko, čo negatívne ovplyvňuje aj jazdné vlastnosti na ceste. **Výrazné náklony v zákrutách technici kompenzujú tuhším naladením podvozka, čo však uberá z komfortu jazdy na zlom povrchu (teda na Slovensku).** Veľká karoséria má vplyv aj na odpor vzduchu pri vyšších rýchlostiach, kde môže do interiéru prenikať zvýšené množstvo aerodynamického hluku.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »