Páči sa vám nový VW Polo sedan? Je krásny, no budete za ním musieť vycestovať do Ruska

Malé sedany sú stále atraktívne a Polo v tomto vyhotovení patrí medzi tie najpútavejšie.
Vydané  Text: 
Volkswagen Polo vo vyhotovení **hatchback** patrí medzi **najzaujímavejšie automobily na našom trhu**. Má dobrú cenu, výbornú bezpečnosť, krásny moderný vzhľad, praktický interiér a pôsobivú palubnú techniku. Vo verzii sedan (hoci sa v skutočnosti jedná o liftback) sa však u nás nepredáva, táto verzia je vyhradená pre iné trhy, napríklad Rusko. Pre Slováka sa jedná o zdanlivo nepodstatnú správu, ale na druhej strane je dobré vedieť, že v zahraničí existuje aj takýto karosársky variant. Ruská pobočka Volkswagenu zverejnila prvé správy o novom modeli Polo sedan už začiatkom februára a teraz vyšli aj fotografie, ktoré odhaľujú celý exteriér i interiér vozidla, vrátane batožinového priestoru.
Ruskí motoristickí novinári, ale aj fanúšikovia značky verili, že novinka bude prevtelením [latinskoamerického sedanu Virtus](https://www.autoviny.sk/novinky/118873/volkswagen-polo-sedan-vyzera-fantasticky-ma-vsak-jeden-vazny-problem) postaveného na platforme MQB A0. Napokon sa výrobca rozhodol pre cenovo dostupnejšiu platformu PQ25, čo znamená, že novinka je postavená na transformovanej Škode Rapid, uvádza ruský magazín [Kolesa.ru](https://www.kolesa.ru/news/liftbek-vw-polo-dlya-rossii-bolshe-i-bogache-ukhodyashchego-sedana-dorozhnyy-prosvet-tozhe-vyros). Zdá sa, že prechod na MQB sa považoval za príliš drahý a cenová dostupnosť Polo sedan má byť kľúčovou. Nový **VW Polo sedan pre ruský trh** má rozmery 4 483×1 706×1 484 mm a rázvor 2 602 mm. Ponúkané motory budú 1,6 MPI s max. výkonom 90 a 110 koní a 1,4 TSI s max. výkonom 125 koní. Agregáty budú konfigurovateľné s manuálnou i automatickou prevodovkou. Zaujímavosťou je jedna z ponúkaných úrovní výbavy – **volá sa Rešpekt**. Ruské nové Polo má vo všetkých verziách LED svetlomety a hmlové svetlomety sú po novom integrované do hlavných svetlometov. Vo vyššom stupni výbavy sa noví majitelia budú môcť tešiť z vynikajúcej konektivity, ale napríklad aj plne **digitálneho prístrojového panela s krásnou decentnou grafikou**. Novinka je už nositeľom nového loga značky Volkswagen a prichádza tiež s moderným vysoko estetickým interiérom. Rovnako ako predtým sa nové Polo bude vyrábať v závode spoločnosti Volkswagen Group Rus v meste Kaluga. Ceny zatiaľ neboli oznámené, ale aktuálny Polo sedan sa na miestnom trhu predáva vo výbave Trendline od 781 900 rubľov, teda v prepočte asi 10 960 eur.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.