Nový auto motor a šport č. 03/2020

Od pondelka 17.2.2020 je v predaji marcové vydanie časopisu auto motor a šport. Prinášame vám kompletný obsah nového čísla.
Vydané  Text: 
### Testy áut v čísle (číslo strany a názov testovaného vozidla, zoradené abecedne)
104 Audi 920
52 BMW X6
58 Dacia Duster
54 Ford Focus ST
64 Honda Jazz
34 Hyundai i30 N Fastback
44 Mazda CX-30
40 Mercedes-Benz GLS
34 Mini Cooper JCW Clubman
100 Nissan Pulsar
56 Opel Astra
22 Opel Grandland
24 Peugeot 508
24 Peugeot 3008
48 Peugeot 208
62 Renault Clio
60 SEAT Tarraco
122 Subaru BRZ
122 Subaru Forester
68 Škoda Kodiaq RS
66 VW Passat Alltrack

Mercedes-Benz Triedy V: 1st Class

Chcete naraz prevážať viac ľudí, avšak nie ste ochotní robiť kompromisy v oblasti komfortu či výbavy? Modernizovaný Mercedes-Benz Triedy V ich tiež nerobí. Ponúka maximálne pohodlie, štýl a technológie známe z osobných áut od Mercedesu. Toto auto kombinuje to najlepšie zo všetkého a ponúka vám aj príležitosti užiť si absolútnu slobodu. Všetko závisí od toho, ako si ho nakonfi gurujete.

TAJNÉ PROJEKTY / Modelová ofenzíva VW

Za prvých 9 mesiacov uplynulého roka vytvoril Volkswagen taký zisk ako za celý rok 2018. Ako sa dá toto tempo udržať v novom desaťročí? Okrem iného extrémne rôznorodou ponukou elektrických modelov a posilnením tradičných modelových radov so spaľovacími motormi.

POROVNÁVACÍ TEST / Hyundai i30 Fastback N Perf. vs. Mini JCW All4 Clubman

Mini, ako samozvaný kráľ zákrut, musí čeliť výzve, ktorú predstavuje Hyundai. Bude mu na obhajobu titulu stačiť 225 kW, pohon všetkých kolies a automatická prevodovka? Proti nemu stojí i30 N s 202 kW a so samosvorným diferenciálom.

TEST / Mercedes-Benz GLS 400d 4MATIC

Je brutálny. Je obrovský, veľkosťou by som ho prirovnal k Šali aj s priľahlými dedinami. Pritom však poskytuje vyše dva a pol tony luxusu, prestíže a za volantom budete mať pocit nedotknuteľnosti. Pointou Mercedesu-Benz GLS 400d 4MATIC je luxus a dokonalosť

TEST / Mazda CX-30 SKY-G122 2WD

Lúštite matematickú šifru z nadpisu? Verte, že aj nám dlho trvalo, kým sme sa zorientovali vo všetkých značkách a ich správnom umiestnení. Takže čo sme tým chceli povedať? Že v Mazde majú originálny prístup k matematike. Ale musíme povedať, že to má logiku. Tak poďme od šifi er k autám.

TEST / Peugeot 208 1.2 PureTech

Za volantom tohto francúzskeho mestského kompaktu nájdete všetky identifi kačné črty, ktoré charakterizujú túto automobilku. Peugeot 208 1.2 THP je vzorným reprezentantom automobilky.

DLHODOBÝ TEST / Škoda Kodiaq RS

Jedným z pilierov úspechu automobilky Škoda je to, že je v prvom rade rodinne orientovaná a sústreďuje sa na praktické detaily. Pritom však nezabúda ani na tých, čo si chcú športovo zajazdiť. Škoda Kodiaq RS vzrušila aj herca Tobiasa Krála z úspešného a obľúbeného rodinného seriálu.

EXTRA: MOTOCYKLESA OPÄŤ HLÁSIA

■ Novinky:
Nielen stroje, ale aj technológie.
■ Testy:
Vieme, s čím vyraziť za zážitkami.
■ Príprava na sezónu
Zobúdzanie motocykla zo spánku.

TECHNIKA / Dáta v automobile

Pred 22 rokmi sa postavil na štart IT-gigant Google a podmanil si internet. Teraz si koncern, zastrešujúci najväčší vyhľadávač, zobral na mušku automobilovú brandžu a s modelmi Polestar 2 a pripravovaným elektrickým SUV Volvo XC40 Recharge trafi l do čierneho – priamo do centrálnej nervovej sústavy automobilu.

SERVIS / Najbezpečnejšie autá podľa Euro NCAP

Každý by bol najradšej, keby systémy pasívnej bezpečnosti vo svojom aute nemusel nikdy využiť. Môžete byť najsvedomitejší šofér na svete, ale kedykoľvek môžete stretnúť „toho svojho“. Vtedy je lepšie sedieť v bezpečnom aute. Agentúra Euro NCAP zostavila rebríček najbezpečnejších áut, aké testovali za rok 2019.

CESTOPIS / S Audi 920 v Champagne

Bývalá preteková trať Grand Prix leží v pahorkoch Champagne, medzi vinohradmi a pšeničnými poľami. Pred 80 rokmi vyhral Veľkú cenu Francúzska Hermann Paul Müller za volantom typu D, čo bolo posledné víťazstvo značky Auto Union v ére strieborných šípov. Vybrali sme sa po jeho stopách v 80-ročnom Audi 920.

KLASIK / Bar Napoles v Buenos Aires

Hľadanie perfektného baru pre automobilového nadšenca nás priviedlo až do Buenos Aires v Argentíne. Priestory bývalého obchodu servírujú lahodnú pizzu a víno v sprievode nádherných veteránov a klasických motoriek. Dobrú chuť!

FASCINÁCIA / Subaru na snehu

Pozvánka na severný polárny kruh sa vždy spája s netradičným jazdením v krajine snehu a ľadu. Pri teplotách, ktoré najčastejšie stretnete v ruskom fi lme. Je to výzva pre vodičov aj pre autá. My sme preverovali, ako sa s mrazom, ľadom a so snehom vyrovná celý modelový rad automobilky Subaru.
### Celý obsah auto motor a šport č. 03/2020 **JAZDY A TESTY** * 22 Opel Grandland vytvoril štvorkolku pridaním dvoch elektromotorov. * 24 Peugeot elektrifi kuje modely. Výsledky nás prekvapili a to sme už videli všeličo. * 34 Hyundai i30 N Fastback a Mini Cooper JCW Clubman. Zákruty sú ich. * 40 Mercedes-Benz GLS. Tieto písmená stačia na defi níciu maximálneho luxusu. * 44 Mazda CX-30 dokáže aj so slabším benzínovým motorom vyčariť úsmev. Čím? * 48 Peugeot 208 chce rúcať zaužívané postupy. Mestá si to zaslúžia, vodiči tiež. * 52 BMW X6, osem valcov, dve turbá, všetky kone sveta. O dynamike nepochybujte! * 54 Ford Focus ST prenáša odkaz rely áut do dnešných dní. Civilizovane aj divoko. * 56 Opel Astra. Večný model vyhladil vrásky, nabalil novú techniku a dorazil. * 58 Dacia Duster so štvorkolkou. Veď to auto vôbec nejazdí zle a vyzerá tiež k svetu! * 60 SEAT Tarraco so základným motorom a s automatom. Mamy, počujete? * 62 Renault Clio sa začína ukazovať ako neskutočná šťuka mestských ulíc. * 64 Honda Jazz má svoje skryté poklady, ktorými v triede dokáže poraziť kohokoľvek. * 66 VW Passat Alltrack. Odolný manažér v ženských rukách. To si musíte prečítať! * 68 Škoda Kodiaq RS sa v dlhodobom teste podrobila zvedavým detským očiam. **PREDSTAVUJEME** * 12 Red Bull vystavil svojich mechanikov tímu F1 zaujímavým skúškam! * 20 Porsche 911. Legenda, ktorá niekedy dostane úplne nový život. Aby sme snívali. **TAJNÉ PROJEKTY** * 26 Volkswagen sa na budúcnosť pripravuje vo veľkom. Nazrite s nami do kuchyne. **ROZHOVOR** * 96 Radoslav Rohaľ nám priblížil nové ambície značky Opel na Slovensku. **EXTRA** * 71 Motocykle sa po zime vracajú na cesty. Poznáme novinky, aj ako sa o ne starať. **SERVIS** * 82 Aplikácia Mercedes me vám povie všetko o vašom vozidle a ešte aj niečo viac. * 84 Google preberá kontrolu nad našimi životmi a pomaly sa vkráda aj do áut. * 88 Euro NCAP zverejnilo výsledky nárazových testov za minulý rok. Kto to vyhral? * 92 Štatistiky predaja odhalili víťazov a porazených na našom trhu za minulý rok. * 94 Hyundai má niekoľko ekologických vozidiel. Aký je život s nimi? * 98 Predajcovia jazdených vozidiel majú svoje triky. Nedajte sa nachytať! * 100 Nissan Pulsar ako jazdené auto? Jeho schopnosti prekvapia aj po rokoch! **CESTOPIS** * 104 Audi 920 sme prevetrali na bývalom okruhu v okolí Remeša. **KLASIK** * 112 Bar Napoles je miestom s výnimočnou atmosférou a vynikajúcou pizzou. **ŠPORT** * 120 WRC otvorila novú sezónu. Nemohlo to byť inde ako v ikonickom Monte Carle. **FASCINÁCIA** * 122 Subaru vystavilo svoje modely náročnému zimnému testovaniu. Boli sme tam. **RUBRIKY** * 6 Editoriál * 8 Zahrievacie kolo * 102 Tiráž * 128 Pripravujeme * 130 Autá v číslach




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!