Kia sa snaží o nemožné, ponúkne prémiovú triedu za cenu strednej. Všetko to začne jej nový elektromobil

Automobilka Kia chce presvedčiť, že za technologicky špičkovo vybavené autá nemusíte platiť prémiové ceny.
Vydané  Text: 
Kia má zámer do piatich rokov uviesť na trhy 11 elektrických automobilov. Je to smelý cieľ, hoci sa prezieravo domnievame, že väčšina z nich bude postavená na súčasných modeloch značky, inovuje sa iba pohon. Jedným z tých, ktoré budú úplne nové, patrí aj pripravovaný model výrazne inšpirovaný konceptom Imagine by KIA. Tento očakávaný elektromobil by sme mali spoznať už o rok, čím by spadal do modelového roku 2022. Počítať môžeme s automobilom s kríženým charakterom SUV a kupé s rozmermi korešpondujúcim s takým BMW X4. Automobilka má pritom veľké ambície presadiť sa na trhu ako výrobca technologicky prvotriednych automobilov. Za prémiovú kvalitu sa nemajú platiť prémiové peniaze, domnieva sa Kia, súdiac podľa jej stratégie. [GALLERY id=29744] O tom, že Kia dokáže pozitívne prekvapiť a vyrobiť sériové vozidlo pripravené zvládať nadštandardné nároky, svedčí model Stinger predstavený iba pomerne nedávno. Kia Stinger definitívne zmenila náš pohľad na túto juhokóreskú automobilku a zdá sa, že modelom Kia Proceed prekvapila ešte raz. Táto značka skrátka vie robiť dobré športové autá a aj kombi, ktoré stojí na hranici s prémiovosťou. Pripravovaný elektromobil má ale túto hranicu prekročiť definitívne a spraviť zo značky Kia zlatý štandard svojej triedy. „Toto auto bude mať signifikantný vplyv na to, ako zákazníci vnímajú značku Kia a jej účasť na budúcnosti elektrifikácie. Chceme demonštrovať „super-high performance“ úroveň, ale v podobe, ktorá ju bude odlišovať, “ povedal Carlos Lahoz, marketingový šéf značky Kia v rozhovore pre magazín Autocar a dodáva: „My nie sme prémiová značka, ale mainstreamová a tomuto dedičstvu zostaneme verní. Toto auto bude „haló“ a nacenené tak, aby demonštrovalo, že môžete mať auto špičkovej úrovne, ako Tesla, BMW či Mercedes, ale bez potreby platiť prémiové ceny.“ Či sa značke podarí naplniť tieto veľkolepé zámery, prezradí čas. A pomerne krátky. Už dnes ale vieme potvrdiť, že sa automobilke darí budovať si lepšiu reputáciu a postupne si buduje dobré meno aj po stránke technologickej vybavenosti svojich vozidiel.

Pozrite sa s nami do stánku KIA na ženevskom autosalóne

Dominantou expozície značky KIA na tohtoročnom ženevskom autosalóne je jednoznačne koncept Imagine by KIA. Netreba však prehlaidnuť ani na nový elektrický e-Soul, ktorý sa predstavil s mimoriadne nápadným dizajnom zadných partií.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!