AKTUALITA: Nastane dopravný chaos? Viac ako 120 autobusov prímestskej dopravy od zajtra nepremáva

Vážna dopravná situácia nastane od zajtra (25.01.2020) v Banskobystrickom samosprávnom kraji.
Vydané  Text: 
Ako lepšie motivovať ľudí, aby nejazdili osobnými automobilmi, ako **fungujúcou prímestskou dopravou?** V čase, keď už sa v niektorých vyspelých európskych mestách jazdí zadarmo, si na Slovensku nevieme urobiť poriadky ani s platnými zmluvami… Krásny **príklad fungujúcej mestskej dopravy je v hlavnom meste Estónska,** v Tallinne. S počiatku bezplatnej doprave ľudia neverili a obávali sa, že bude hlavné mesto Tallinn v strate. Neskôr sa však ukázalo, že opak je pravdou – mestská kasa začala prosperovať, keďže **bezplatná doprava je k dispozícií len pre obyvateľov mesta a obyvatelia sa začali registrovať na mestskom úrade – tým pádom idú dane týchto obyvateľov do mestskej pokladnice.** Priaznivý vplyv mal tento krok aj na odbremenenie ciest od osobných automobilov. Presuňme sa ale na Slovensko, konkrétne do Banskobystrického samosprávneho kraja. **Slovenská autobusová doprava (SAD) Zvolen od zajtra (25.01.) ruší všetky prímestské linky.** Takúto reakciu zvolili po vyhratom súdnom spore medzi BBSK a SAD Zvolen, kde novozvolený župan Ján Lunter napadol zmluvu, ktorú uzavrel ex-župan Marián Kotleba na sklonku volebného obdobia v roku 2018. Banskobystrický samosprávny kraj chcel pripraviť transparentnú hospodársku súťaž, na základe ktorej by mohli uzavrieť zmluvu s platnosťou na 10 rokov. Namiesto toho bývalý župan uzavrel dodatok k pôvodnej zmluve na 5 rokov, o ktorom súd rozhodol, že je neplatný.
**Ak sa situácia nezačne riešiť, môže nastať dopravný chaos pri ktorom sa tisíce ľudí nemusia dostať do práce, škôl či k lekárom.** Vzhľadom k tomu sa vyjadril aj **Ján Lunter,** súčasný župan BBSK s odkazom, aby SAD Zvolen nedržala ľudí ako rukojemníkov. ### K danej téme už zverejnil stanovisko aj dopravca na svojom facebooku: ***Vážení cestujúci, nezodpovedným konaním súčasného vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) pod vedením Jána Luntera, ktoré svojim spochybňovaním platnosti zmluvy o výkonoch vo verejnom záujme a neplatením za poskytnuté dopravné služby za posledné dva roky, došlo k vzniku doposiaľ na Slovnesku bezprecedentnej situácii, ktorá je pre našu spoločnosť neudržateľná. V jej dôsledku naša spoločnosť musí prijať nevyhnutné opatrenia pre zabránenie nárastu vzniknutých škôd. Týmto oznamujeme cestujúcej verejnosti, že naša spoločnosť je nútená pristúpiť od 25.01.2020 (sobota) k zavedeniu režimu „NEPREMÁVA“ v pravidelnej prímestskej autobusovej doprave v celom rozsahu, s výnimkou tých liniek, ktoré sú prevádzkované na základe osobitných zmlúv.*** ***Týmto sa Vám zároveň vopred ospravedlňujeme za nepríjemnosti, ktoré Vám vzniknú v dôsledku prijatia tohto mimoriadného opatrenia. Za vzniknutú situáciu však nenesieme žiadnu zodpovednosť.***








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!