Ktoré auto je najdrahšie na svete?

Ak by ste pátrali medzi súčasnými malosériovými autami, boli by ste na zlej ceste. Absolútne najdrahšie auto súčasnosti bolo vyrobené už v roku 1962. Je to Ferrari. Čo iné by ste čakali?
Vydané  Text: 
Láska k veteránom si vyžaduje poriadne hrubú peňaženku. A čím exkluzívnejšiu značku a model túžite zaparkovať vo svojej garáži, o to vyššiu cenovku má. Existuje totiž pomerne veľká skupina ľudí, ktorí do historických automobilov investujú značné prostriedky. Samozrejme, nemáme na mysli bežné kúsky. Hoci aj tie, ak majú zaujímavú históriu alebo exkluzívneho prvého majiteľa, dokážu medzi zberateľmi vyvolať skutočný ošiaľ. Stále sa však pohybujeme v sekcii „**Hviezdy pre smrteľníkov**“. ### Exkluzívne auto – exkluzívna cena Ak sa posunieme ešte o úroveň vyššie dostaneme sa k autám, ktoré tvorili dejiny automobilizmu. Majú ten správny pôvod a pochádzajú z malosériovej výroby. A presne do tejto kategórie patrí aj aktuálne najdrahšie auto na svete – Ferrari 250 GTO z roku 1962. Minulý rok ho na aukcii v Monterey, ktorú organizovala svetoznáma spoločnosť Sotheby´s, nový majiteľ kúpil za priam neuveriteľných 48,4 miliónov dolárov. Ak zoberieme do úvahy, že pôvodná cena nového auta bola v roku 1962 18 000 dolárov, je nárast hodnota auta závratný. Ani toto však nie je konečná cena, zberateľské autá sa totiž veľmi často predávajú mimo oficiálnych aukcií, teda priamym predajom. Povráva sa, že minulý rok v Amerike jeden kúsok **Ferrari 250 GTO zmenil majiteľa za závratných 70 miliónov dolárov**.
### Unikát nebol pre každého Tento elegantný krásavec, ktorého by sme pokojne nazvať aj umeleckým dielom sochára, vznikal v rokoch 1962 až 1964. Oficiálna štatistika Ferrari uvádza, že ich vyrobili iba 36 kusov, plus 3 ďalšie s upraveným dizajnom karosérie. Zaujímavosťou auta je tiež to, že si ho nemohol kúpiť každý. O tom, či sa zo záujemcu stane majiteľ rozhodoval osobne sám veľký Enzo Ferrari a následne aj Luigi Chinnetti (šéf zastúpenia značky v Amerike). Pod prednou kapotou auta pradie motor 3.0 V12, ktorý poskytuje maximálny výkon 217 kW (297 k) a najvyšší krútiaci moment 343 Nm. Auto dokázalo po ceste uháňať rýchlosťou 250 km/h a na zrýchlenie z 0 na 100 km/h potrebovalo iba 5,6 sekundy. Exkluzívne auto má samozrejme aj veľmi exkluzívnych majiteľov. Vo svojej garáži ho majú zaparkované napríklad módny návrhár Ralph Lauren a bubeník skupiny Pink Floyd Nick Mason.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!