Turecká štátna automobilka TOGG za 22 miliárd tureckých lír: možný vzor pre Slovensko?

Už v októbri 2019 zahájilo Turecko výrobu vlastných elektromobilov. Plánuje vyrobiť 175 000 elektromobilov ročne.
Vydané  Text: 
S myšlienkou vyrábať vlastné autá prišiel turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorý stojí na čele vládnej strany Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP). Berie to ako príležitosť ukázať svoju ekonomickú silu. V súčasnosti sa na európsky trh z Turecka dovážajú autá značiek Ford, Renault, FIAT Chrysler, Hyundai a Toyota. Podľa portálu Statista Turecko minulý rok vyrobilo okolo 1,6 milióna áut. Výroba elektromobilov má prebiehať v už existujúcom výrobnom závode v meste Bursa, v severozápadnom Turecku. Na výrobe piatich modelov elektromobilov bude pracovať približne 4000 zamestnancov, ktorí ročne vyrobia 175 000 áut. Už teraz je potvrdená objednávka od vlády na 30 000 elektromobilov do roku 2035. Celková investícia na najbližších 13 rokov je odhadovaná na 22 miliárd tureckých lír, v prepočte súčasným kurzom asi 3,30 miliardy eur. Spoločnosť TOGG, ktorá stojí za projektom výroby vlastných áut, založili skupiny Anadolu Group, BMC, Kok, Zorlu Holding a mobilný operátor Turkcell. Vo vedení spoločnosti TOGG stojí Mehmed Gürcan Karakas, ktorý predtým spolupracoval s výrobcom automobilových súčiastok Bosch. Prevádzkovým riaditeľom sa stal Sergio Rocha, ktorý bol kedysi vedúcim juhokórejskej divízie americkej automobilky General Motors. Kedy vyjdú prvé elektromobily z dielne TOGG zatiaľ nie je známe, avšak Turci môžu rátať s daňovými úľavami od štátu, vďaka ktorým môžu naplno rozbehnúť výrobu.
*Komentár: Pre Turecko je automobilový priemysel dôležitý, čím ho možno porovnávať so Slovenskom. Pre našu ekonomiku sú dokonca zahraničné automobilky kľúčové, pretože v prípade ich rezignácie by sme sa dostali do závažnej krízy, desiatky tisíc ľudí vo výrobe a u dodávateľských reťazcov by prišli o prácu a dôsledky odchodu automobiliek by sa prejavili v každej oblasti súkromného a pracovného života. Snahu Turecka o vytvorenie vlastnej národnej automobiky možno vnímať aj ako snahu o udržanie statusu v prípade, že sa automobilky rad za radom rozhodnú z krajiny odísť. Deje sa to už dnes, príkladom je napríklad koncern Volkswagen a jeho zrušenie plánov na investovanie v Turecku. Môže byť teda Turecko vzorom aj pre Slovensko? Malo by Slovensko šancu vykompenzovať eventuálny odliv zahraničného kapitálu vlastnou výrobou? V súčasnej situácii to považujeme nielen za vysoko nepravdepodobné, ale aj za priam nemožné. Takýto projekt by si vyžiadal miliardy eur, mimoriadne schopné vedenie a hoci majú Slováci dlhoročné skúsenosti s automobilovou výrobou, samo o sebe to nie je garanciou úspechu. Zatiaľ nie je isté ani to, či sa tureckým manažérom skutočne podarí dostať automobilku TOGG do zelených čísel a či o nej budeme počuť pozitívne správy aj o rok.*




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.