Zvládnete si Teslu opraviť sami doma? Áno, Tesla vydala aj podrobné návody ako na to (video)

Pozáručný servis Tesly môže byť logisticky komplikovaný a drahý, ale výrobca podporuje aj „domácich majstrov“, ktorí si chcú menšie opravy vykonať svojpomocne.
Vydané  Text: 
Na videu nižšie si môžete pozrieť reportáž o istom majiteľovi elektromobilu Tesla Model S, ktorý nebol spokojný s pozáručným servisom Tesly a preto sa rozhodol vykonávať opravy svojpomocne. Možno v nadväznosti aj na toto video Tesla ešte v máji tohto roka [vydala oficiálny návod](https://www.tesla.com/support/do-it-yourself-model-3) pre ľudí, ktorí si chcú svoje Tesly Model 3 opravovať doma. Jedná sa o návody na pomerne triviálne úkony, napríklad výmenu vzduchového filtra, kalibráciu funkcií okien, demontáž a montáž krytu matíc kolies, výmenu batérie v kľúči, výmenu kolies, pripojenie kábla pre nabíjanie mobilu, manuálne uvoľnenie zaseknutého nabíjacieho kábla, usmernenia kam striekať WD-40 a podobne. Verte či nie, s mnohými podobne jednoduchými záležitosťami sa majitelia Tesiel obracajú na servis, ktorý je, mimochodom, aj mobilný. V rámci záruky za klientom v USA príde servisný Model S alebo dodávka značky Ford s nálepkami Tesla, zabezpečí servis priamo na mieste a auto je opäť pripravené na prevádzku. S uvedenými návodmi si však majitelia vozidiel Tesla môžu ušetriť stovky amerických dolárov tým, že si niektoré drobné úkony vykonajú priamo v garáži či na parkovisku. Odpoveď na otázku, či by ste si zvládli opraviť elektromobil Tesla aj svojpomocne, teda znie: Áno, ale záleží na rozsahu a charaktere poruchy. Návody, ako vymeniť drahé a ťažké akumulátory či spraviť generálku elektrického motora, zatiaľ americká technologická spoločnosť nezverejnila.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »