Autá v číslach: Zaujímavé údaje z auto-moto sveta v skratke

### 4 250 eur bude výška dôchodku, ktorý od roku 2020 dostane šéf koncernu Daimler Dieter Zetsche. Zdá sa vám to za 43 rokov práce v koncerne a po 13 rokoch na poste najvyššieho šéfa Mercedesu málo? Nuž, máte pravdu. **Ide o sumu, ktorá vychádza na jeden deň**. Oproti doterajšiemu ročnému platu 8,6 milióna eur je to… Prečítať celé
Vydané  Text: 

### 4 250 eur bude výška dôchodku, ktorý od roku 2020 dostane šéf koncernu Daimler Dieter Zetsche. Zdá sa vám to za 43 rokov práce v koncerne a po 13 rokoch na poste najvyššieho šéfa Mercedesu málo? Nuž, máte pravdu. **Ide o sumu, ktorá vychádza na jeden deň**. Oproti doterajšiemu ročnému platu 8,6 milióna eur je to aj tak citeľný pokles.

Slovenský Mercedes má nového generálneho riaditeľa, Andrej Glatz končí po 28 rokoch

Skvelých 28 rokov viedol slovenský Mercedes-Benz Andrej Glatz, ktorý slovenské zastúpenie nemeckej automobilky vybudoval z doslova unimobunky na parkovisku. Od 1. januára 2019 Glatza oficiálne na pozícii generálneho riaditeľa nahradil Stephan Moebius (58), bývalý generálny riaditeľ pre predaj osobných vozidiel Mercedes-Benz v Juhoafrickej republike.

### 132 ton CO2 ušetrili v roku 2018 motoristi, ktorí vo Veľkej Británii využívajú predplatené parkovanie a namiesto krúženia a hľadania voľného miesta prídu k presne určenému parkovaciemu boxu. Uvádza to štúdia britského online poskytovateľa parkovacích miest. Táto hodnota zodpovedá rovnakému množstvu, akoby sa spálilo 53 ton uhlia. ### 50 kusov vozidiel Audi e-tron slúžilo v januári ako oficiálne vozidlá pre delegátov Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Všetky vozidlá poháňala energia získaná zo zelených ekologických zdrojov. Na nabíjanie slúžili špeciálne prenosné nabíjacie kontajnery, ktoré využívali staré batérie z elektromobilov.

TEST: Audi e-tron je dokonalou ukážkou budúcnosti, ktorú môžete zažiť už dnes!

Chcete sa pozrieť do budúcnosti? Audi e-tron 55 quattro vás tam spoľahlivo prenesie bez toho, aby ste čokoľvek riskovali a poskytne vám všetko, na čo ste zvyknutí. A okrem toho si hneď na úvod odnáša aj jedno víťazstvo.

### 15 ľudí sa zmestilo do nákladového priestoru nového modelu Opel Combo Van, ktorý sa koncom januára predstavil slovenským novinárom. V rámci prezentácie novinári na vlastnej koži vyskúšali rozmery nákladového priestoru krátkej verzie s objemom 3 300 dm3, do ktorého sa zmestia aj dve europalety.

Opel Combo VAN: ceny, výbavy a všetky dôležité informácie na jednom mieste

Opel Combo je pracovné auto, ktoré môžete do sýtosti nakonfigurovať podľa vlastných požiadaviek.

Inzercia

### 1 000 000 000 lajkov získal Mercedes-Benz na Instagrame. Presne toľko získali všetky fotky, ktoré sa nachádzajú na profile stuttgartského výrobcu. Tento komunikačný kanál získal po celom svete už viac ako 35 miliónov priaznivcov. Americká konzultačná spoločnosť Interbrand tak automobilke udelila ocenenie Interbrand Best Global Brands 2018. Mercedes-Benz sa svojim fanúšikom odvďačí za priazeň špeciálnou výstavou vo svojom múzeu v Stuttgarte, kde predstaví niektoré z najúspešnejších postov. ### 344 km/h je svetový rekord v rýchlosti jazdy vo vozidle s homologizáciou pre premávku na pozemných komunikáciách. Podarilo sa ju dosiahnuť s upravenou verziou vozidla Porsche 911 Turbo S. Na porovnanie, veľké dopravné lietadlo Boeing 737 spravidla vzlieta od zeme pri rýchlosti okolo 250 km/h. ### 44 miliárd eur plánuje koncern Volkswagen investovať do svojej budúcnosti. Plán je rozvrhnutý do roku 2023. Investície potečú do elektromobility, samostatne jazdiacich vozidiel, do nových služieb mobility, ako aj do digitalizácie vozidiel a výrobných závodov. Základom pre túto investíciu bude zameranie na zvýšenie príjmov v budúcnosti.

Koncern Volkswagen sa chce zbaviť niektorých značiek! Kto je na zozname?

**Pod krídlami koncernu VW je v súčasnosti 12 značiek, nie všetky sú pritom ziskové.** Najnovšie plány na reštrukturalizáciu portfólia koncernu zatiaľ neboli potvrdené, no samotný šéf VW Group, Herbert Diess, naznačil novinárom, že čoskoro predsa len dôjde k zásadným zmenám: **„Momentálne skúmame stav nášho portfólia značiek, viac si k tomu budeme môcť povedať až v... Prečítať celé

### 1 : 1 Presne v takej mierke sa tímu staviteľov podarilo preniesť legendárny okruh Monza s dĺžkou 5 793 m do marockej púšte. Projekt realizovalo dva týždne viac ako 50 ľudí. Deväť dní 4 buldozéry a 4 kamióny premiestňovali 24 m3 zeminy. Na tvarovaní trate pracovali 2 zarovnávače a 2 valce. ### 1 000 kg Hodnota prítlaku, ktorý vytvára aerodynamika vozidla McLaren Senna GTR. Štúdia vozidla určená iba na okruhy sa blíži do finálnej fázy vývoja pred výrobou. Dvoma turbami prepĺňaný motor V8 dodá výkon 607 kW (825 k) a krútiaci moment 800 Nm. Produkcia limitovaná na 75 kusov je napriek cene 1,1 milióna libier za kus už kompletne vypredaná.

Fotogaléria: Najcennejšie výfuky sveta

Športové vozidlo musí byť prepracované do posledného detailu, až po koncovku výfuku. Výrobcovia áut robia všetko pre to, aby aj výfuky boli na ich modeloch neopakovateľné. Predstavujeme vám jedenásť športiakov s najzaujímavejším dizajnom výfukov.

Inzercia

Advertisement




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé