Horúca správa: Nový papamobil pápeža Františka je špeciálne upravená Dacia Duster 4×4! Máme podrobnosti

Nech je to akokoľvek neuveriteľné, nie je to hoax, clickbait alebo lacný marketingový trik. Práve naopak, pápež František sa od svojho nástupu do pontifikátu prejavuje ako pápež, ktorý odmieta tradičné honosné a drahé automobily.
Vydané  Text: 
Pápež František včera prevzal Daciu Duster 4×4 so špeciálnymi úpravami pre potreby mobility pápeža. Vozidlo bolo odovzdané Svätému Otcovi v jeho rezidencii vo Vatikáne **Christophom Dridim**, generálnym riaditeľom Renault Groupe a riaditeľom Automobile Dacia SA v Rumunsku a **Xavierom Martinom**, riaditeľom Renault Groupe Taliansko. Automobil pre pápeža, ktorý nesie medzinárodný názov „papamobil“ je bielej farby s v interiéri obsahuje béžové prvky. Tento špeciálne upravený model je dlhý 4,34 metra a široký 1,80 metra. Jedná sa o päťmiestne vozidlo s upraveným zadným sedadlom, ktoré spĺňa všetky potreby pápeža na jeho cestách: panoramatická veľká strecha, **špeciálna presklená štruktúra** a svetelná výška vozidla bola znížená o 30 mm, aby sa pápežovi do auta nasadalo pohodlnejšie. Vozidlo bolo upravené v špeciálnom oddelením prototypov v spolupráci s pracovnou skupinou **Špeciálnych prestavieb Dacie** v Rumunsku, spolu so špecialistom na karosérie, spoločnosťou **Romturingia**. Pápež František si tvorí imidž hlavy Cirkvi, ktorá v rozumnej miere odmieta luxusné a drahé automobily. Tým sa značne líši od svojich predchodcov. Napríklad Pápež Benedikt XVI. od Mercedesu dostal nový papamobil, ktorý vznikol na základe triedy M.

Pápež sa viezol v ľudovej škodovke! Úplne sériová však nebola

**Štyri vozidlá Škoda Rapid Spaceback boli pre pápeža Františka upravené podľa presných špecifikácií dodaných Vatikánom.** Kompaktné rodinné automobily v modrej farbe Navy boli vybavené špeciálne tvarovanou lakťovou opierkou. Stmavené zadné okná nahradilo číre sklo, aby návštevníci podujatia pápeža lepšie videli. **Na predný blatník na strane spolujazdca bola umiestnená chromovaná žrď, ktorá počas pápežových presunov niesla... Prečítať celé




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!