Maybach vstúpil do novej éry. Jeho prvé SUV je opulentné a výnimočne luxusné (+VIDEO)

Úchvatný vzhľad, výnimočný interiér, ohromujúci výkon pohonného systému. Keď sa bavíme o vozidle Mercedes-Maybach GLS 600 4MATIC, superlatívov skrátka nie je dosť.
Vydané  Text: 
Pred vyše rokom značka Mercedes-Maybach ukázala svetu svoj koncept prvého esúvečka, ktoré dostalo nečakane atypický profil. Automobil vyzeral ako SUV-sedan – alebo ako obrovský sedan zásadne vyčnievajúci z radu limuzín. Tento počin Maybachu nebol len prvoplánovou snahou automobilky upútať pozornosť. Značka si aj takýmto spôsobom nepochybne chcela overiť, ako budú verejnosť a jej cieľová skupina reagovať na koncept a myslíme si, že v tomto prípade ani negatívne reakcie neboli vyslovene nežiadúce. SUV-sedanu v štýle [Vision Mercedes-Maybach Ultimate Luxury](https://www.autoviny.sk/novinky/118302/suv-sedan-dizajneri-z-maybachu-komu-tym-prospejete) sme sa síce nedočkali, namiesto toho značka Mercedes-Benz vyrobila superluxusnú verziu svojho najväčšieho SUV, Triedy GLS. Prichádza po tom, čo začiatkom roka značka predstavila modernizovanú verziu luxusnej limuzíny Mercedes-Maybach S.

SUV-sedan? Dizajnéri z Maybachu, komu tým prospejete?!

História automobilového dizajnu pamätá aj divoké experimenty výrobcov s atypickými karosériami, tie včas často miznú z očí verejnosti do zatratenia a sú iba občasnou demonštráciou čias, kedy ani dizajnéri nevedeli, čo vlastne chceli dosiahnuť.

Maybach sa teda definitívne vrátil a silnejší ako kedykoľvek predtým. ### Exteriér Na prvý pohľad nápadná maska chladiča v sebe nemá zakomponovanú typickú trojcípu hviezdu, tá sa v malej verzii nachádza až na kapote. Ďalším výrazným prvkom je použitie chrómu nielen na samotnej maske, ale aj na nárazníku, bočných stĺpikoch a zadnej časti. Jednoznačnou rozpoznávacou črtou je tiež dvojfarebná karoséria. Unikátne sú aj kolesá, ktoré sú 22-palcové, avšak predpokladá sa, že väčšina zákazníkov si priplatí za o palec väčšie disky, na ktorých je aj viac lúčov a dizajnom ladia s prednou maskou. ### Interiér
Redizajnom si prešla aj zadná časť kabíny, z ktorej výrobca odstránil tretí rad sedadiel, avšak rázvor 3 135 milimetrov zostal zachovaný, čím poskytuje oveľa väčší komfort pasažierom sediacim vzadu. Spolujazdci si môžu nastaviť sedadlá do rôznych polôh, vrátane polohy na spanie. Nové sú tiež materiály v kabíne, ktoré sú oveľa kvalitnejšie a pocit luxusu a pohodlia zvyšujú aj masážne funkcie sedadiel. Kokpitu dominuje jemná svetlá koža doplnená drevenými dekormi, hliníkové prvky a špičkové displeje infotainmentu MBUX – dve 12,3″ obrazovky vpredu a dve 15″ obrazovky vzadu.
Mercedes-Maybach GLS sa predáva v päťmiestnej verzii, avšak **najluxusnejšia verzia je štvormiestna**, keďže medzi zadnými sedadlami je ukotvená stredová konzola so stolčekom a vstavanou chladničkou s minibarom. Atmosféru luxusu tiež dotvára rozsiahla panoramatická strecha, cez ktorú môžete pozorovať nočnú oblohu a náladové osvetlenie či prémiové audio Burmester. ### Technické špecifikácie Vozidlo sa bude predávať od začiatku iba v jedinej konfigurácii **600 4MATIC**. Jedná sa o mild-hybrid so základom v zážihovom osemvalci twin-turbo s objemom 4,0 litra, ktorému vypomáha 48 V palubná sieť. Pohonná jednotka disponuje maximálnym výkonom **410 kW/558 koní** pri 6 000 otáčkach a max. **730 Nm** krútiaceho momentu od 2 500 do 5 000 otáčok. **Deväťstupňová automatická prevodovka** krútiaci moment distribuuje na všetky štyri kolesá prostredníctvom systému **4MATIC**. Aj napriek hmotnosti **2,7 tony** dokáže auto zrýchliť z 0 na 100 km/h **pod 5 sekúnd** a dokáže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 209 km/h. Jediným tajomstvom zostáva aj naďalej cena tohto vozidla, ktoré by sa malo začať predávať v druhej polovici budúceho roka.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.