Kia sa spojila s luxusnými značkami, aby zlepšila problémy elektromobilov – ich nabíjanie

Proeurópske aktivity tohto juhokórejského výrobcu nadobúdajú mimoriadne rozmery.
Vydané  Text: 
Zástupcovia automobiliek zúčastnených v projekty IONITY, medzi ktorých sa najnovšie pridáva aj koncern Hyundai Motors so značkou KIA. © 2019 KIA/Hyundai
Značka Kia 9. septembra 2019 oznámila zásadný krok v ústrety podpory infraštruktúry nabíjania pre elektromobily a plug-in hybridy. Vstúpila do veľkolepého projektu s názvom IONITY, ktorého súčasťou boli doteraz nemecké automobilové koncerny BMW, Daimler (Mercedes-Benz), Volkswagen a Porsche, ale aj americký Ford. Spoločnosť Kia Motors spolu so spoločnosťou Hyundai Motor Company oznámila svoju investíciu do spoločnosti IONITY, spoločného podniku založeného svetovými výrobcami automobilov. Na základe dohody bude Kia zohrávať kľúčovú úlohu pri ďalšom zlepšovaní dostupnosti nabíjacích staníc pre elektromobily s ďalšími výhodami výhod pre svojich zákazníkov. Od roku 2021 budú vozidlá Kia a Hyundai vybavené nabíjacími systémami s napätím 800 V, ktoré umožnia maximálny nabíjací výkon IONITY 350 kW. Zákazníci budú môcť využívať zariadenia HPC spoločnosti IONITY, ktoré sú vybavené aj možnosťou digitálnej platby, aby sa výrazne skrátil čas nabíjania a uľahčilo sa cestovanie elektromobilom na veľké vzdialenosti. IONITY do roku 2020 rozširuje svoju sieť verejných nabíjačiek elektromobilov na 400 staníc s rýchlym nabíjaním, jedna takáto stanica by mala byť na každých 120 kilometroch akejkoľvek významnejšej trasy pozdĺž hlavných európskych diaľníc. Značke Kia sa týmto výrazne zlepší imidž, pretože priamo zlepšuje dostupnosť a praktickú využiteľnosť elektrických vozidiel pre súčasných majiteľov elektromobilov a aj potenciálnych kupcov.

Nová Kia Niro: čo sa vlastne zmenilo?

Piaty najpredávanejší model značky vylepšil vzhľad i techniku, pozrite sa s nami na novinky podrobnejšie.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!