Dočkali sme sa: toto je nový FIAT 500X Sport

Prinášame vám prvé informácie o vozidle a fotogalériu z predstavenia novinky novinárom.
Vydané  Text: 
Taliansky crossover vychádzajúci z malej populárnej päťstovky sa dočkal športového vyhotovenia, ktoré má podnietiť záujem o kúpu nového auta. Predajcovia majú teraz v rukách atraktívnu ponuku, ktorá sa bude ťažko odmietať. FIAT 500X Sport sa predstavil prakticky súčasne s výkonným drobcom Fiat 595 Abarth Pista (165 k), ale na rozdiel od neho bude disponovať o niečo slabšími technickými parametrami.
Crossover nadobudol estetické vylepšenia paketu Sport, ktoré teraz vhodne dopĺňajú v súčasnosti predávané edície S-Design, Mirror a 120°. Pri pohľade na exteriér môžete pozorovať vydarené 19-palcové disky kolies, Full LED svetlomety s LED hmlovkami, športový difúzor, upravenú spodnú časť prednej masky, čierne vyhotovenie spätných zrkadiel a červený lak Red Seduction.
V interiéri vás privíta palubovka čalúnená do brúsenej kože s červeným prešívaním a čierno-strieborná farebná schéma. Kožený volant zdôrazňuje športový charakter vozidla červenými akcentmi a rovnaký prístup pozorujeme aj v dizajne čalúnenia sedadiel. Samotný interiér tejto zväčšenej päťstovky ale ostal zachovaný, teda sa môžete tešiť na plastové kryty a kvalitatívny štandard niekde na priemernej úrovni. Možno nás ale FIAT prekvapí a osobná skúsenosť s 500X Sport nám vytrie zrak vyšším štandardom.
Najsilnejší FIAT 500X Sport poháňa 1,3-litrový benzínový štvorvalec FireFly konfigurovaný s automatickou prevodovkou DCT. Jeho maximálny výkon je 112 kW (150 koní), čo prezrádza, že je preplňovaný. Lacnejšou alternatívou bude verzia s 1,0-litrovým motorom FireFly s max. výkonom 90 kW (120 koní), ktorú výrobca dodáva so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Nie sú to údaje, ktoré by ohromili, ale maximálny krútiaci moment je pri 1,3 FireFly celkom zaujímavý: až 270 Nm. Komu by sa nepozdával benzínový motor, ten bude mať možnosť zadovážiť si tento takmer-športový crossover aj s 1,6-litrovým turbodízlom s maximálnym výkonom 90 kW (120 koní) so 6-stupňovým manuálom alebo automatickou dvojspojkou DCT. Zaujímavosťou je, že verzia Sport sa od konvenčnej verzie Urban líši nastavením podvozka, ten sa priblížil k vozovke až o 13 mm, tlmiče prešli športovými úpravami a mierne sa znížilo ťažisko. Vo výsledku by mal 500X Sport jazdiť naozaj športovejšie.
Motoristickí novinári, ktorí si už FIAT 500X Sport vyskúšali vo Florencii, zverejňujú celkom pozitívne hodnotenia. Novinári častejšie vyzdvihnujú predovšetkým vyladenie automatickej 6-stupňovej dvojspojky, ktorá sa dá ovládať aj pákami za volantom a údajne radí veľmi hladko a rýchlo. Zdá sa teda, že výkon nemusí byť nutne to jediné, čo má vplyv na športový charakter vozidla. V každom prípade sa na nový 500X Sport tešíme, zatiaľ jeho cenu nepoznáme.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.